Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformundan Hatay’da Çadır ve konteyner kütüphaneleri

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Depremin ilk gününden beri Hatay halkının ihtiyaç duyduğun barınma, beslenme, sağlık ve eğitim başta olmak üzere birçok ihtiyacını karşılamak üzere faaliyet yürüten yüzlerce örgütlenmeden birini de Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu (HATSEP) olarak arkadaşlarımızla hayata geçirmiş, gıda-giysi yardımlarından sonra ilk iş olarak eğitim ve kültür alanına el atmıştık.

Okullara kitap ve kırtasiye yardımlarımız yanında 14-15 Nisan günleri bilim-kültür-sanat-edebiyat insanlarından oluşan bir grupla İskenderun-Arsuz-Samandağ-Defne ve Antakya’da görüşme-gözlem ve incelemeye dayalı bir çalışma yapmıştık.

Bunun bir çıktısı olarak da “Hatay ve Deprem Gerçeği” kitabımızı yayımladık. En önemlisi de Defne’ye bağlı Akdeniz Mahallesi’nde bir çadır kütüphane açarak, oradaki çocuklar, öğrenciler ve yetişkinlerin buradan yararlanmalarını sağladık. Yeri gelmişken, bir gerçeğin altını çizmekte yarar görüyorum.

Çadır kütüphanemizin bulunduğu yerdeki öğrenciler, okullar tatile girince ya da yaz başlayınca başka yerlere gittiklerinden, depremzedelerin acil ihtiyaçları için kütüphanemizin işlevini değiştirdiklerine tanık olduk.

Kitaplıkları, bir bakıma kiler rafına dönüştürmüşlerdi. Burada ihtiyaçlar sıralamasının başında gıdanın yer alması anlaşılır olmakla birlikte, insanımızın beyni beslemenin de çok önemli olduğunun farkında olmaması üzücüydü.

Haziran, temmuz ve ağustos aylarında HATSEP olarak yaptığımız en önemli çalışma, “Hatay ve Deprem Gerçeği” kitabımızla Sibel Tekin arkadaşımızın hazırladığı belgeselimizi ülkemizin değişik bölgelerinde duyarlı insanların ilgi ve bilgisine sunmak oldu.

Ülke içinde altı kentte sunumumuzu yapıp katılımcılardan gelen katkı ve önerileri aldıktan sonra, Almanya’nın başkenti Berlin’deki Antik Antakya Derneği sekreteri sevgili Macit Şahyazıcı’dan gelen davet üzerine 12 Ağustos’ta Theater 28’de aynı etkinliği gerçekleştirdik. Etkinlikte belgeselimizi izleyen Berlin Brandenburg Atatürkçü Derneği Başkanı Olcay Başeğmez, çadır kütüphaneyi kuruşumuzla ilgili görüntülerden çok etkilendiğini söyleyerek, bu konuda farklı bir önerilerini değerlendirmek üzere dernek binalarında yapacakları toplantıya katılarak üyeleriyle söyleşmemizi istedi.

15 Ağustos’ta dernek yönetim kurulu ve üyelerle yaptığımız söyleşi çok verimli olduğu gibi Hatay’da bir konteynır kütüphane için parasal kaynak sağlama kararı aldılar. Bu, eğitim kurumlarının büyük bölümü yıkılmış olan Antakya’mıza, kütüphanesiz kalan öğrencilerimize anlamlı bir katkının kapısını araladı.

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.