Sanat ve edebiyatçıların Hatay’la dayanışması umut veriyor: Kadim kentlerimizin tarihi ve kültürel yapıları moloz yığını değildir!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

ASİ’NİN ÇOCUKLARI BURADAYIZ MESAJI VERDİ!


Hatay Kültür Sanat ve Edebiyat Platformu’nun şair, yazar, edebiyatçı ve STK’ların katılımıyla Antakya Köprü Başı Ulus Meydanında gerçekleştirdiği basın toplantısında Hatay’ın tarihi ve kültürel zenginliğine dikkat çekerek Hatay’ın yeniden ayağa kalması sürecinde Hatay’ı yalnız bırakmayacaklarını ifade ettiler.

Dönem sözcüsü Müslüm Kabadayı Antakya Köprübaşı’nda 6 Şubat depremlerinden sonra yürütülen çalışmalarla ilgili basın açıklaması yaptı.

“Kadim kentlerimizin tarihi ve kültürel yapıları moloz ve enkaz yığını değildir!”

“Kadim kentlerimizin tarihi ve kültürel yapıları moloz ve enkaz yığını değildir!”

Hatay Kültür Sanat ve Edebiyat Platformunun açıklaması şöyle:
Kadim kentlerimizin tarihi ve kültürel değeri olan yapılarının bir moloz, enkaz gibi görülüp yıkılmasını ve taşınmasını kabul etmiyoruz.
Bütün kentlerimizdeki, yerleşim birimlerindeki tarihi ve kültürel yapıların ilgili bilim insanlarından oluşan kurullar tarafından incelenerek bilimsel bir çalışmayla korunmasını, güçlendirilmesini veya aslına uygun biçimde yeniden inşa edilmesini istiyoruz. Kadim kentlerimiz, ülkemizi beton mezarlığına dönüştürenlerin rant hırsına hiçbir biçimde kurban edilemez.


“Hatay Valiliği tarafından 06.04.2023 tarihinde ilan edilen listeyle Hatay’daki hasarlı binaların acilen yıkılacağı, yıkılan binaların da acilen enkazlarının kaldırılacağı bildirilmiştir. Kadim kentlerimizin tarihi ve kültürel değeri olan yapılarının bir moloz, enkaz gibi görülüp yıkılmasını ve taşınmasını kabul etmiyoruz. Bütün kentlerimizdeki, yerleşim birimlerindeki tarihi ve kültürel yapıların ilgili bilim insanlarından oluşan kurullar tarafından incelenerek bilimsel bir çalışmayla korunmasını, güçlendirilmesini veya aslına uygun biçimde yeniden inşa edilmesini istiyoruz.

Kadim kentlerimiz, ülkemizi beton mezarlığına dönüştürenlerin rant hırsına hiçbir biçimde kurban edilemezi
Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu olarak, M.Ö. 195 yılında şair Euphorion’un Antakya’da kurduğu kütüphane kültürünün yeniden canlandırılması için çalışacağız.
Antakya Tykhe’sinin elindeki başak demetiyle kentin zenginliğini, ayağıyla bastığı erkeğin Asi (Orontes) nehrini, başındaki taçla yıkıntıları günümüze kadar gelen surları temsil ettiği kadim kentimiz Antakya başta olmak üzere tüm kentlerimizin yeniden ayağa kaldırılması için var gücümüzle çalışacağız. Hatay’ın yetiştirdiği büyük şair ve yazarlardan Ali Yüce’nin “Antakya Çarşıları”nın, Süleyman Okay’ın “Sevda Tutuklanamaz”ının, Sabahattin Yalkın’ın “Asi Destanı”nın, Ayla Kutlu’nun “Islak Güneş”inin, Burhan Günel’in “Acının Askerleri”nin, ve daha nice yapıtın üretildiği coğrafyamıza sahip çıkacağız. Tarihin ilk ışıklı caddesi olan Herode’nin, günümüzün Kurtuluş Caddesi’nin aslına uygun olarak yeniden kültür-sanat ve edebiyat mekanına dönüştürülmesi için kalemlerimizi, fırçalarımızı ve notalarımızı kullanacağız. Bu amaçla bugün Antakya’da ilk örnek olarak çadır kütüphanemizi, sanat ve edebiyat insanlarının halkla buluşmasını sağlayacak mekanımızı hayata geçiriyoruz.

Bütün çalışmalarımızı, şimdi aramızda bulunan demokratik kitle örgütlerimiz gibi Hatay’ın yaralarını sarmak için çalışan bütün platformlarla, bilim-sanat-edebiyat insanlarıyla dayanışarak yapacağız.

Antakya’ya yolu düşenlerin uğrak mekanı idi İnci(Affan) Kıraathanesi. Bu tarihi mekan, 1911 yılında Fuat Sahilli tarafından yaptırılan ve 1913 yılında yapımı bitirilen iki katlı taş binanın alt katında hizmet veriyordu.


Kadim kentlerimizin ayağa kaldırılması ve bir daha enkaz altında kalmamak amacıyla eşit-özgür insanların yaşadığı bir ülke için yürüttüğümüz mücadelede emek veren herkese teşekkür ediyor, hepimizin yolu açık olsun diyoruz.”


Edebiyatçı ve sanatçılar çadır kentleri ziyaret etti… Depremzedelerin yaşadığı sorunları dinlediler ve yaşanan sıkıntı ve sorunların duyurularak kamu kurum, kuruluşların yetkililerinin harekete geçirilmesi yönünde çalışma yapacaklarını ifade ettiler. Depremde yaşamını yitiren öğretmenler İlkay Efe, Alaattin Keleş adına kütüphane çadırını el birliği ile kurdular akabinde kütüphanenin açılısını gerçekleştirdiler.

Antakya, Samandağ, Defne ziyareti öncesinde İskenderun Mustafa Kemal Mahallesi’ndeki Cemevi bahçesinde eğitim veren öğretmenlerle görüşen Hatay Kültür Sanat ve Edebiyat Platform heyeti, İskenderun Katolk Kilisesi, Mithatpaşa İlkokulu başta olmak üzere deprem dolayısıyla yıkıma uğramış mekânları gezdiler.

Platform üyeleri, İskenderun Ayna Kültür Sanat Derneği’nde depremi konu alan sohbet ve söyleşinin ardından depremin Arsuz’daki hasarlarını yerinde inceledi.
Heyet, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven ve Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz’ı da makamında ziyaret ettiler.
Vakıflı köyü, Hıdırbey ‘deki Musa ağacı ardından Yoğunoluk ziyaret edildi. Hatay Tabip Odası, SES, psikiyatrların koordinasyon merkezi, Akdeniz Mahallesi’ndeki Ali İsmail Korkmaz koordinasyon merkezi de ziyaret edildi.

Eğitimci-Yazar. Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu dönem sözcüsü Müslüm Kabadayı,Sadık Güvenç: Eğitimci-Yazar. Bahadınlı, Kemal Dil : Sosyolog. Akademisyen, Selami Karabulut:Şair-yazar, Hatice Topçu: Eğitimci-Yazar, Leyla Karataş:Şair. Dergi emekçisi, Cevat Bayrak: Felsefeci, şair, Coşkun Salar: Şair, Sibel Tekin: Belgeselci- akademisyen, Özcan Öztürk:Şair Özgür – Sanatçılar Derneği yöneticisi, Yusuf Kaptan, Eğitimci, şair, Sadet Berkyürek, Ses Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve Ekogündem Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Serpil Korkmaz Hatay programına katılanlar arasında yer aldı.


Hatay Kültür Sanat ve Edebiyat Platformu yoğun bir program ve incelemenin ardından Hatay’dan ayrıldı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.