İskenderun Körfezi isyanda!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Serpil KORKMAZ
Uyuyan güzel uyandı. Hep sessiz sedasız, masmavi sularıyla huzur verdi İskenderun Körfezi. Üstelik verdiği huzurun yanı sıra derya kuzularını da sundu bölge insanına. İskenderun ile özdeş bir sektör balıkçılık da Körfezin cömertliği ile İskenderun’un adını da duyurdu İskenderun Jumbo Karidesi ile.

İskenderun Körfezi isyanda. Yıllarca insanoğlunun kendisine yaptıkları canına tak etmiş olmalı ki kabına sığmıyor, sığamıyor.

6 Şubat 2023 saat 04.17’de yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin etkisiyle İskenderun Körfezindeki deniz sularının İskenderun’un işlek cadde ve sokaklarına kadar ilerlemesi, ülke gündeminde yer aldı ve gündem oluşturmaya da devam ediyor. Doğa bilimcileri doğayı kendi haline bırakmak gerektiğini söylerler.

Doğa çok hassastır, hele dereler, çaylar, pınarlar, deniz. Bir ana gibi insana kucak açan canlıların besin ve yaşam kaynağı doğa gün geldi isyan etti insanoğluna. Kültürümüzde de “Doğa kendinden alınanı geri alır”, “Su geldiği yeri unutmaz”, “Suyun hafızası vardır unutmaz geri gelir” “Dere kenarına ev yapma sel alır” der atalar.

Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya’da sel, İskenderun’da deniz taşkını olarak doğa tepkisini ortaya koydu. Dere yatakları daraltıldı. İskenderun’da da durum farklı değil aslında. Suya müdahalenin sonuçlarını hep birlikte yaşadık toplum olarak.

İskenderun Körfezi denize doğru 200 metre dolduruldu kıyı boyunca. Deniz sadece izledi sessiz kaldı. Bu sessizlik deprem felaketiyle isyana dönüştü. Denizi doldurularak yapılan tesisler, yollar, sahil şimdi sular altında.

Depremden sonra İskenderun sahil şeridinde zeminde yaşanan çökme ve sıvılaşma, ardından şiddetli lodos ve rüzgâr, sahil şeridinde bulunan kafeler ve çay bahçesi zarar gördü. Taşan deniz sularlı Atatürk Bulvarından kentin içerisine doğru giden cadde ve sokakları da ektisi altına aldı. Atatürk Bulvarı ve Anıt Alandaki sular Konya Büyükşehir Belediyesine bağlı vidanjörler, deniz suyunun kent içlerine doğru ilerlememesi için çalışma başlattı.

İnsan ve doğa arasında öteden beri süre gelen bir savaştır aslında doğanın dengesine müdahale. Eskiler kendisine bir kap su uzatıldığında suyu içer ve suyu ikram edene “Su gibi aziz ol” derdi.

Su uyumludur doğanın ve doğadaki tüm canlıların yaşam kaynağıdır ve yaşamı paylaşır. Bu nedenle medeniyetler hep su kenarlarında kurulmuştur tarih boyunca. İnsanoğlu yaşadığı doğayı korumalıydı oysa. Korusaydı depremin ardından yaşananların bu gün hangisi yaşanırdı? Ya doğayı koruyamazsak. Doğayı atalarımızdan miras olarak değil de gelecek nesillerin emaneti olarak gördüğü gerçeğini yaşamaz ve uygulayamaz ise insan, doğa da insana karşı hep savaş halinde olacaktır. Suyun imkânsızı başarma gücünü hiç ama hiç unutmamalı.

Yakın geçmişten İskenderun Sahili boyunca uzanan kumsallar vardı. Balıkçılar buralarda ağ atar ve balık tutardı. Bu kıyıları küçük balıkçı tekneleri süslerdi...

Yakın geçmişten İskenderun Sahili boyunca uzanan kumsallar vardı. Balıkçılar buralarda ağ atar ve balık tutardı. Bu kıyıları küçük balıkçı tekneleri süslerdi…

Bu görüntüler çoktan hatıralardaki yerini aldı…


İskenderun sahil şeridi günümüzden bir kare…

1 Nisan 2023-İskenderun 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.