Hatimoğulları İşsizlerin yüzde 90’ı işsizlik sigortası alamadığını TBMM’ye taşıdı!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

2022’nin ilk 11 ayında çalışırken işten atılan ve işsizlik ödeneğine başvuran kişi sayısı 1 milyon 538 bin 646! DİSK-AR’a göre geniş tanımlı işsizlik sayısı 7,6 milyon ve işsizlerin yüzde 90’ı işsizlik sigortası alamadığından dolayı HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e konuyu cevaplanması istemi ile ilettiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgintarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 29.12.2022

Tulay Hatımoğulları Oruç
Adana Milletvekili

2022’nin ilk 11 ayında çalışırken işten atılan ve işsizlik ödeneğine başvuran kişi sayısı 1 milyon 538 bin 646 olmuştur. Buna göre bu yıl, ayda ortalama 140 bin kişi işten atılmıştır.
2022 yılında ocak-kasım ayları arasında işsizlere fondan verilen ödenek miktarı toplamda 11,2 milyar TL iken, bu aylar arasında işverenlere verilen destek toplamı ise 25 milyar 52 milyon TL’ye yükselmiştir. Yani işverenlere, işsizlere göre tam iki kat daha fazla para ayrılmıştır. Resmi verilerde dahi 3 milyon 5 yüz bin işsizin olduğu ülkede kasım ayı itibarıyla işsizlik ödeneği alan işsiz sayısı resmi verilere göre 408 bin kişi ile sınırlı kalmıştır.İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılmaması işsizliğin etkileri için önemli olacaktır. Bu konuda acil önlem alınmalıdır.
DİSK-ARAralık 2022 İşsizlik Raporu’na göre ise; işsizlerin yüzde 90’ı işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor, geniş tanımlı kadın işsizliği işsizlik türleri arasında en yüksek kategori genç kadınlarda gerçekleşti, geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyon 608 bin, geniş tanımlı ve dar tanımlı işsizlik arasındaki fark 10,1 puandır.
Bu bağlamda;
1.Kadın işsizliğine dair aldığınız önlemler var mıdır? Varsa çalışmalarınız nelerdir?
2.Özelde genç kadın işsizliği ve genç işsizliği üzerine önleyici çalışmalarınız var mıdır?
3.İşten atmaların önüne geçmek için üzerine çalıştığınız politikalar var mıdır?
4. Neden İşsizlik Sigortası Fonu amacı dışında kullanılmaktadır?
5. İşverenlere işsizlere oranla tam iki kat kaynak ayrılmasının nedeni nedir?
6.İşsizlik ödeneğinden yararlanabilen kişi sayısının gerçek işsiz sayısı ile kıyaslanamayacak kadar uyumsuz olması durumunu ortadan kaldırmaya dönük düzenlemeleriniz olacak mıdır?
7.İşsizlik Sigortasından yararlanmak için şart olan; son üç yılda 600 gün çalışma koşulunu azaltmak için çalışmalarınız var mıdır?
8. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) “insana yaraşır iş” yaklaşımı temelinde ‘herkese güvenceli ve nitelikli işler sağlanmalı’ yükümlülüğünden hareketle ilgili Bakanlığınızın bununla ilgili çalışmaları var mıdır? Varsa nelerdir? Yoksa neden yoktur?

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.