Çok yönlü kimliği ile Tümkaya İskenderun’da sanata katkı sunmayı sürdürüyor!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

 “Yağmurla Gelen Şubat Güneşi”, “Zehra ya da “Boncukcan’ın Günlüğü” bu isimler birçoğumuza yabancı gelmedi değil mi? İskenderun’un sevilen, tanınan simalarından Ressam-Yazar-Gazeteci İlmiye Yasemin Tümkaya.

Ebru sergilerinden, gazetede yazdığı köşe yazılarından tanıdığımız Tümkaya, yaptığı çalışmalarla İskenderun’da sanata katkı sunmayı sürdürüyor. Mithatpaşa İlkokulunun ara sokağında şirin mi şirin atölyesine konuk olursunuz da sohbete sanat konu olmaz mı? Olur elbette.

Ekogündem’de “Sanata da yer açmak lazım” diyerek kapı araladığımız sanat köşesinde bu gün Ressam-Yazar-Gazetecilik kimliği ile tanınan İlmiye Yasemin Tümkaya’yı ziyaret etmek oldu.

Ailedeki kayıplar kendisini resimden uzaklaştırdığını yeğeninin doğumuyla yeniden sanata kapı aralayan çalışmaları yürüten Sanatçı İlmiye Yasemin Tümkaya, “Liseden sonra resim eğitimi almak için çıktığı yolu;  “ailemde yaşadığı üst üste kayıplar dolayısıyla bırakmak zorunda kalaldım. Yeğenimin doğumu ile birlikte yeniden kendimi sanat çalışmalarına yönelttim” dedi.

İlmiye Yasemin Tümkaya, sanat alanında yaptığı çalışmaların geçmişinin otuz yıla dayandığını ifade ederek resme ebru sanatı ile başladığını belirtti.

İskenderun’da ebru sergisi ile bir ilki başlattı

İskenderun’da açtığı ebru sergisi aynı zamanda bir ilk olduğundan dolayı Rotary Kulübü, “Meslek Ödülü”ne layık gördü. Yağlıboya, sulu boya, mozaik, akrelik boya teknikleri ile tablolar yaptı. Sanatın insanı motive eden, iyileştiren, insanın kendiyle barışık olmasını sağlayan yönüne dikkat çeken İ. Yasemin Tümkaya, “Sanat paraya dönüşmüyor” dedi.

 

“Yağmurla Gelen Şubat Güneşi” romanı ile Masumiyetin, iyi niyetin, hoşgörülü yakınlaşmaların, ilk adımı paylaşmak ve arkadaşlık olan aşkların da doğabileceğine, belki biraz zor olsa da, yeniden inanırsınız bu roman sayesinde… Kitabın tanıtımına ilişkin Yazar, kahramanlarının bugünlerini, şimdilerini aktarırken geçmişlerini de etkileyici geri dönüşlerle aktarıyor. Bilinç düzeyinde gerçekleşen her unsurun, her durumun kaynağında bilinçaltında yer etmiş bir bilginin bulunduğunu gören okur, öyküye başka açılardan da yaklaşabiliyor bu sayede. Aşkın, gerçek aşkın, ölümle bile tükenmeyeceğini belirtirken, varlığından ve gücünden hiçbir şey kaybetmeyen bu yüce duygunun başka bir insana yönelerek kendini yeniden hatırlatabileceğini, duyurabileceğini fısıldıyor esasında…
“Yağmurla Gelen Şubat Güneşi” bizi bugünün dünyasında varlığına kolay kolay ikna olamayacağımız bir başka duyguyu da yeniden değerlendirmeye davet ediyor: Hayallerin gerçekle harmanlandığı, bir hayata değer katan insanların yokluklarıyla dahi neleri etkileyip değiştirebildiğine dair bir kanıt olarak da okunabilir bu roman…
Aşkın güneşi hiç batmayacaktır çünkü” diye ifade ediyor.

“Zehra” adlı kitabıyla İskenderun’u anlattı!

Yazar İlmiye Yasemin Tümkaya, “Zehra” adlı kitabıyla İskenderun’u, balıkçı teknelerini, ağ ören kadınları, bu kentin çocuklarını anlattı.

Balıkçı teknelerine ağ ören kadınların gözüne mi gelmişti? ‘’Size de okuma yazma öğretirim.” diyen küçük Zehra. Babası, kan içinde debelenen yavru buzağıyı kucakladığında,“Nasıl bir sevgi bu ya Rab!” dedi. Ne kadar güzel bir soru ‘İyi misiniz?’ Birisi sizi merak ediyor demek! Soruyu ona yönelttim. Gülümsedi Şarkı söyler gibi “Ben de iyiyim.” dedi.. Dünyam aydınlandı bir anda. Bu uçsuz bucaksız yerde duyduğum ses onun olabilir mi? Kalbim yine midemde atmaya başladı.  Okyanusları içinde taşıyan sevgi dolu gözleri Geçen zamana rağmen hiç değişmemişti. Ya benimkiler?
“Zehra!” dedi. “Zehra, sen mi geldin?”, “Zehra” ne kadar güzel! Sanki adım yoktu o söyleyene kadar. Dilim lâl oldu.” Satırları ile uzayıp gidiyor Zehra romanı.

Bir de çocuklar için yayınlanmış kitabı bulunan Yazar Tümkaya;  “Boncukcan’ın Günlüğü” ile minik okurlarına hitap ediyor.

Sokakta bulunan ve boncuk boncuk gözleri olan bir kedi ile O’nu sokakta bulanan minik sahibinin öyküsü çocuklarına ilgilisini çekiyor.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.