Mersin’deki olay tedirginlik yarattı. Hatımoğulları TBMM’ye taşıdı…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Aşağıdaki sorularımın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 07.02.2022 HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç

 

6 Şubat 2022tarihinde Mersin’de Güvenevler ve Cumhuriyet Mahallelerinde duvarlara yazılmış Araplara yönelik tehdit ve nefret söylemleri içeren yazıların fotoğrafları sosyal medyaya yansımıştır. Türkiyeli Arapların yoğun olarak yaşadığı, ayrıca Suriye’den savaş nedeniyle göç etmiş Arapların da yerleştiği Mersin’de duvara yazılan “Mersin Araplara mezar olacak” ve “Faşistler burada” yazıları başta bölgede yaşayan Araplar olmak üzere, tüm yurttaşları tedirgin etmiştir.

Şimdiye kadar halkları ve inançları hedef alan buna benzer çok sayıda saldırı düzenlenmiştir. Konuyla ilgili şimdiye dek kamuoyu vicdanını rahatlatacak herhangi bir açıklama gelmediği gibi, tekrarlanan bu saldırılar önlenmemiştir. Yıllardır süren bu saldırılar halkların birlikte güven ve huzur içinde yaşamasına sekte vurmakta,yurttaşlar üzerinde de provokasyon endişesi yaratmaktadır.Türkiye tarihi boyunca katliamlarınaçtığı yaralarla yüzleşilmemiş ve sorumluların cezalandırılmamış olması, topluma karşı işlenen bu nefret suçlarının -evlerin işaretlenmesi, mezarların tahrip edilmesi, duvar yazıları vb.- toplumdaki travmanın nüksettirilmesine neden olmaktadır.Halklara ve inançlara yönelik nefret suçları işleyenler etkili şekilde cezalandırılmadığı için, yeni suçların işlenmesi de engellenmemiş olmaktadır.Sorumlular derhal etkili bir soruşturma başlatmalı, her kim olursa olsun fail/faillerin yargılanması sağlanmalı ve gelişmeler kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

 

Bu bağlamda;

1.Mersin’deArapları hedef alan yazıları yazanların bulunması için soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa soruşturma hangi aşamadadır? Kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?

2.Ağırlıklı olarak Türkiyeli Arapların yaşadığı Mersin’de Arapları hedef gösteren ve tehdit eden buyazılar hangi amaçla ve kimler tarafından yazılmıştır?

  1. Bugüne kadar benzer şekilde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan nefret suçları ile ilgili ne türişlemler yapılmıştır, faili tespit edilenler hangi vakalardır?Kaçının faili tespit edilmiştir?

4.Bakanlığınız son on yıldır yaşanan benzer nefret suçlarınınsorumlularını ortaya çıkarmak için hangi çalışmaları yapmıştır?

5.Son on yıldır halklara ve inançlara yönelik yapılan bu saldırıların sorumlularının kaçı yargılanmış, kaçı ceza almış, hangi suç kapsamında değerlendirilmiştir?

6.Bugüne kadar bu konu ile ilgili kaç soru önergesi verilmiştir, kaçı yanıtlanmıştır? Tarafımızca verilen soru önergeleri neden cevapsız bırakılmıştır?

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.