Emekliler zamlara karşı faturalarını yaktı

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Artan hayat pahalılığı dolayısıyla üst üste gelen zamlar vatandaşın belini büküyor. Son zamlarla birlikte elektrik faturalarını ödeyemez konuma gelen emekliler sokağa indi. “Faturalar üçe katlandı, “borçlarını ödeyemeyen emekliler icralık oluyor” diyen emekliler emekli maaşlarına zam, Emekli Sendikaları Statü Yasasının çıkartılmasını istedi.

2021 Tüm Emekliler Sendikası olarak sokağa inen emekliler, elektriğe yapılan zamları faturalarını yakarak protesto etti. Siyasilerin, sivil toplum kuruluşların da destek verdiği protesto açıklamasında önemli mesajlar verildi.

2021 Tüm Emekli Sen İskenderun Temsilcisi Mustafa Çankaya’nın konuşmacı olduğu İskenderun sosyal tesisler önünde bir araya geldi. Ellerinde döviz pankartlar bulunan emekçiler adına konuşan Çankaya’ şu mesajlar verildi:

“Emekliler olarak ülkenin sahip olduğu tüm değerleri üreten bizler, ülkeyi yönetenler gibi üçer-beşer maaş ve ‘huzur hakkı’ değil, sadece insanca yaşayabilecek bir emekli aylığı talep ediyoruz. Emekli olduktan sonra da iş aramak ve çalışmak istemiyoruz. Ömrümüzün sonbaharında dinlenerek, kendimize, çocuklarımıza ve torunlarımıza zaman ayırarak, huzurlu ve güvenli bir şekilde yaşamak istiyoruz.

Verilen %25 civarındaki zam ile 2022’yi nasıl geçireceğiz, verilen zam kayıplarımızın yarısını bile karşılamıyor derken elektriğe, doğalgaza, akaryakıta yapılan zamlarla tamamen günlük yaşamımızı sürdüremez hale geldik.

Yapılan fahiş zamlardan dolayı artık evlerde battaniye ile oturuyor, daha ucuz ekmek alabilmek için fırın, fırın dolaşıyoruz. Bir türlü ödeyemediğimiz faturalarımızı siz sayın basın mensupları önünde yakmaya karar verdik.

Emekli Sendikaları Statü Yasası çıkarılsın. Toplu sözleşmeli sendika hakkımız üzerindeki idari baskılara derhal son verilsin. Tüm emeklilerin maaşlarına açlık sınırının ve asgari ücretin üzerinde olacak şekilde yoksulluk sınırı da dikkate alınarak seyyanen zam yapılsın. İşçi, Memur ve BAĞ-KUR emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilsin. Gerçek bir intibak yasası çıkarılsın. Tüm emeklilere yılda 4 defa ve 1’er maaş tutarında ikramiye ödensin. Sağlık hizmetlerinden alınan muayene, tedavi ve ilaç kesintilerine son verilsin.

Ülkenin her yerinde geçerli olmak üzere herhangi bir yaş sınırı uygulanmadan emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın. EYT’li yurttaşların mağduriyeti giderilsin. EYT yasası çıkarılsın. Hayat pahalılığına ve zamlara son verilsin. Vergide ve gelirde adalet sağlansın. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğalgaz gibi tüketim harcamalarından alınan KDV kaldırılsın.

Sendikamız 2021 Tüm Emekliler Sendikası, ülke çapında kısa süre de hızla örgütlenerek, biz emeklilerin insanca ve onurlu bir yaşamı için ekonomik, demokratik mücadele örgütü olan sendika çatısı altında toplanıp, toplu sözleşmeli sendika hakkımızın kazanılması yolunda var gücüyle mücadelesini sürdürecektir diyerek artık ödeyemez hale geldiğimiz faturalarımızı sizlerin huzurunda yakıyoruz”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.