HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları sağlık emekçilerinin taleplerini TBMM’ye taşıdı…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sağlığın ekip işi olduğunu ve ekibin her üyesinin, insanca yaşayacak bir ücret ve güvenli çalışma koşullarında  iş barışı içinde çalışması gerektiğini ifade ederek sağlık emekçilerinin talepleri konusunda  soru önergesi verdi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA sunduğu önergede; “Aşağıdaki sorularımın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.” ifadelerine yer verdi.

“Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş) ile Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası;“Uyarıyoruz: Teselli değil, hakkımızı istiyoruz!” diyerek 15 Aralık 2021’de g(ö)revde olacaktır. Sağlık ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Yapılan işin niteliği, riski ve yoksulluk sınırı gibi kriterler ele alındığında 11 Aralık’ta Meclise getirilip geri çekilen düzenlemenin yetersiz olduğunu ifade eden TTB, yaptığı açıklamada; düzenleme ile hekim ücretlerinin yoksulluk sınırına bile ulaşamadığını, emekli hekimlere verilecek ücretin yüksek olmadığını, tam tersi çalışanlara verilen ücretin düşük olduğunu; sağlığın ekip işi olduğunu ve ekibin her bir üyesinin, insanca yaşayacak bir ücret ve güvenli çalışma koşullarında ekip olarak, iş barışı içinde çalışması gerektiğini ifade etmiştir.

Düzenlemede ücret iyileştirmesi ve ek göstergelerin yalnızca hekimlere verilecek olmasının iş barışını bozduğunu, eşitsizlik ve ayrımcılık yarattığını savunan sağlık emekçileri, hekimlere yönelik maaş artışının ve ek göstergenin de 3600’den başlayarak kademeli olarak 7200’e kadar tüm sağlık emekçilerine uygulanması talep ederek 6 Aralık’ta Türkiye’nin birçok ilinde iş bırakma eylemi yaptı. SES Adana Şubesi Yönetim Kurulunun tarafımıza ilettiği talepleri soruyoruz.

 

Bu bağlamda;

1.Sağlık emekçilerine kademeli olarak 3600, hekimlere 7200 ek gösterge verilmesi sağlanacak mıdır?

2.Covid 19 hastalığının illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı sayılması için Bakanlığınızca adım atılacak mıdır?

3.Sağlık kuruluşlarında ağır iş yükünün azaltılması için yeni sağlık emekçisi ataması yapılması ve ihraç edilen emekçilerin işlerine iade edilmesi sağlanacak mıdır?

4.Sağlık emekçilerine aldığı tüm ücretlerin tek kalemde emekliliğe yansıyacak şekilde yoksulluk sınırının üstünde maaş ödenmesi sağlanacak mıdır?

5.Sözleşmeli sağlık emekçilerine kadro verilecek midir?

6.Performans sistemi kaldırılacak mıdır?

7.Aile Hekimliği çalışanları için getirilen Ceza Yönetmeliği iptal edilecek midir?

8.Ağır iş yükü altında ezilen sağlık emekçilerinin şartlarının düzeltilmesi ve yeterli sayıda işçi alımı yapılması için çalışmalarınız var mıdır?

9.24 saat nöbet usulü ile çalışanlara ve acil servis birimlerine hizmet verenlere acil farkı ödemesi yapılması için Bakanlığınızca adım atılacak mıdır?

10.Tüm sağlık emekçilerine 5 yıla 1 yıl olacak şekilde yıpranma payı verilmesi sağlanacak mıdır?

11.Aile Hekimliği sisteminin günümüz şartlarına göre yeniden düzenlenmesi ve koruyucu hekimliğe öncelik verilen bir sistemin kurulması için çalışmalarınız olacak mıdır?

  1. Sağlık emekçilerinin çocukları için7/24 hizmet verecek ücretsiz kreşler sağlanacak mıdır?

13.Parasız, erişilebilir ve anadilde sağlık hizmeti verilebilmesi için çalışmalarınız olacak mıdır?

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.