Aççana Arkeolojik kazılarda bir Hitit prensine ait 3250 yıllık silindir mühür bulundu…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Akar‘ın yönetiminde sürdürülen çalışmalarda Reyhanlı’da  Aççana Höyük’te yürütülen arkeolojik kazılarda bir Hitit prensine ait 3250 yıllık silindir mühür, tablet, silindir mühürler ve kil toprağı üzerine mühür baskısı bulundu.


Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Akar, buluntuları “heyecan verici” diye değerlendiren Akar, “Bulunan tabletin üzerinde Akadca çivi yazılı metinler var. 3 bin 400 yıllık tablet ve öncesinde bilinmeyen bir Hitit prensinin mühür baskısı bulundu. Bu da bize özellikle bölgenin Mitanni İmparatorluğu hakimiyeti altında olduğu dönemdeki yönetim biçimi ve idari pratikleri hakkında bilgiler vermekte” dedi. Kazıların 6 aydır devam ettiğini belirten Akar devamla “Son günlerde açtığımız yeni kazı alanımızda bulduğumuz diğer önemli buluntu da 3 bin 250 yıllık bir ‘bulla’, yani kil topağı üzerine mühür baskısı. Bu buluntu, bölgenin Hitit kontrolü altına geçtikten sonraki dönemde yaşananları anlayabilmek, idari ve politik dinamiklerini tanımlayabilmek adına bu yılın en önemli keşiflerinden biri” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.