İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, B12 vitamini eksikliğinden korunmak için önerilerde bulundu.
B12 vitamini eksikliğinin ne zaman ve kimlerde görüldüğü hakkında bilgiler veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, “Midede helicobacter pylori bakterisi varsa, mide ameliyatı geçiren bireylerde, antibiyotik sonrası bağırsakta aşırı bakteri çoğaldığında, uzun süre şeker ilacı kullanıldığında, aşırı alkol tüketimi olan bireylerde, pankreas bezi iyi çalışmıyorsa, hayvansal kaynaklı besinler yeterli tüketilmediğinde(vegan, vejetaryen vb. bireylerde), mide, on iki parmak bağırsağı ülseri veya gastrit tedavisinde kullanılan omeprazol türü ilaç kullanımı ile şeker hastalığı ve insülin direnci tedavisinde kullanılan ilaçların etkisi ile gut hastalığı denilen kanda ürik asit yüksekliğinde kullanılan Kolflisin adlı ilaç kullanımı ile B12 eksikliği ortaya çıkabilmektedir. En zengin kaynaklar hayvansal besinlerdir. Karaciğer ve böbrek, et, tavuk, hindi, balık, kabuklu deniz ürünleri, süt, yoğurt ve yumurta sarısı bunlar arasında sayılabilir. Bazı durumlarda maalesef yeterli ve dengeli beslenme sağlandığında veya sağlanmadığında vücut için elzem olan bu vitaminin eksikliği ciddi problemler yaratabilir” dedi.
B12 eksikliği belirtileri
B12 vitamini eksikliğinde görülen belirtilerden söz eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Albayrak, “Yorgunluk, halsizlik, bulantı, kabızlık, gaz, kilo ve iştah kaybı, yürümede zorluk, denge bozukluğu, unutkanlık, bacaklarda his kaybı ve uyuşma, kansızlık, sinir sisteminde bozukluklarB12 vitamini eksikliğinde görülen belirtilerdir” şeklinde konuştu.
B12 vitamini desteği kimlere sağlanmalı?
50 yaşın üzerindeki bireylere, vejetaryenlere, hamile kalmayı planlayan kadınlara ve mide operasyonu geçiren bireylere, sporculara, yoğun alkol ya da sigara kullanıcılarına ve uzun süre mide asidini azaltan ilaç kullananlara B12 vitamini desteğininverilmesi gerektiğini de vurgulayan Eray Albayrak, “B12 vitamininin eksikliğinde, tedavi amaçlı kullanılan dört farklı formu mevcuttur. Emilimi yüksek, aktif olan önerdiğim en etkili formu methylcobalamin formudur. Kahvaltı öncesi veya öğün arası kullanımı uygundur. Dilaltı tablet şeklinde piyasada bulunur. Mide- bağırsak sorunlarında intravenöz (damardan veya kas içine) şeklinde de uygulanabilir. B grubu vitaminlerinden özellikle B12 eksikliğinde, tek başına B12 yerine kompleks B vitamini takviyesi daha önemlidir. B6, B12, B1, B2, B3, B5, B7, folik asit, biotin dâhil, B grubu vitaminleri ekip olarak çalışır. Hepsini içeren preparatlar kullanıma uygundur” açıklamasında bulundu.