Milletvekili Hatimoğulları “DSÖ Covid 19’u meslek hastalığı dedi… Türkiye’deki durumu TMBB’ye taşıdı!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere birçok kurum ile ülkede Covid-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edildiğine dikkat çeken HDP Adana Milletvekili Tülay Hatiımoğulları, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun yaşamını yitirdiği 1 Nisan, Türk Tabipler Birliği (TTB)’nin“Covid-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” olarak belirlediği ve Türkiye’nin her yerinde sağlık kurumları önünde Covid-19 mücadelesinde yaşamını yitiren sağlık çalışanlarını andığı gün olduğunu anımsatarak; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk aynı gün “Evde hastalananlar var, nasıl meslek hastalığı kabul edelim?  ifdelerini sorguladı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması için TBMM’ye önerge sundu:

Tulay HATIMOĞULLARI ORUÇ HDP Adana Milletvekili

Geçtiğimiz günlerde Covid-19 salgınında olağandışı yeni bir artış dönemine girilmiştir. Türkiye risk haritasında neredeyse tüm iller kırmızıya dönmüştür. Bu ağır tablonun yükü sağlık çalışanlarına kalmaktadır. Salgına karşı mücadele eden yüzlerce sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle tükenmeye, hastalanmaya ve hayatlarını kaybetmeye devam etmektedir. Bugüne kadar tespit edilen ve açıklanan verilere göre yaklaşık 200 bin sağlık çalışanı hastalanmış ve maalesef 395 sağlık emekçisi yaşamını yitirmiştir. Türkiye, dünyada sağlık çalışanları ölüm oranında ilk sıralarda yer almaktadır. Sağlık çalışanlarının Covid-19’a yakalanma oranı topluma göre 10-14 kat daha fazladır, Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere birçok kurum ile ülkede Covid-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmiştir.

 

Bu bağlamda;

1.Sağlık çalışanlarının Covid-19’a yakalanma oranının topluma göre 10-14 kat daha fazla olması bunun meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için sizce yeterli bir gerekçe değil midir?

2.Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere birçok kurum tarafından ve birçok ülkede Covid-19, sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmiştir.Bukonunundeğerlendirmeye alınması için bir neden değil midir?

3.“Evde hastalananlar var, nasıl meslek hastalığı kabul edelim?” görüşüne sahipseniz neden ilk olarak sağlık çalışanlarını aşılama gereği duyulmuştur?

4.Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabulü söz konusu değilse neden izin, emeklilik ve istifa gibi özlük hakları engellenen tek meslek grubu sağlık çalışanları olmuştur? Alınan bu kararlar mesleki maruziyetlerin kabulü iken haklardan yararlanma söz konusu olduğunda engeller koymanın asıl nedeni nedir?

5.Bahsi geçen açıklamanız nedeni ile sağlık çalışanlarının sizden beklediği özür açıklamanız olacak mıdır?

6.Covid 19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabulünü sağlamak üzere Sağlık Bakanlığı ilebirlikte çalışmalarınız olacak mıdır?

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.