Afrin’de küçük yaşlardaki kızların Libya’ya köle olarak gönderilmeye çalışıldığı iddialarını TBMM’ye taşıdı…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Afrin’de milislerin hapishanelerinde tutulan çok sayıda Afrinli Kürt kadının,özellikle de küçük yaşlardaki kızların Libya’ya köle olarak gönderilmeye çalışıldığı iddialarını HDP Adana milletvekili Tülay Hatimoğulları meclis gündemine taşıyarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na soru önergesi olarak sunuldu.

HDP Adana milletvekili Tülay Hatimoğulları imzasıyla sunulan önergenin tam metni şöyle: 

Afrin’de küçük yaşlardaki kızların Libya’ya köle olarak gönderilmeye çalışıldığı iddialarını bu gün TBMM’ye taşıdı…

Hatimoğulları,Aşağıdaki sorularının Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

Tulay HATIMOĞULLARI ORUÇ HDP Adana Milletvekili

Afrin’de milislerin hapishanelerinde tutulan çok sayıda Afrinli Kürt kadının, özellikle de küçük yaşlardaki kız çocukların alıkonularak Libya’ya gönderilmeye çalışıldığı iddiası basına yansıdı. Haberde, Türkiye’nin köylerine düzenlediği operasyonun hemen sonrasında Hana isimli bir Kürt kadının kocasının Suriye Milli Ordusu çatısı altındaki Hamza Tugayları milisleri tarafından öldürüldüğü ve kendisinin de militanlara hizmet etmeye mecbur bırakıldığıaktarılmaktadır. Bir başka tanık tarafından ise, kaçırılan kadınların/kız çocuklarının ya Kilis’le Afrin arasındaki askeri noktadan ya da sınırdaki El Halil veya El Hamam köylerinden Türkiye’ye götürüldükleri iddia edilmiştir.

BM Yaptırımlar Komitesi tarafından “Temiz el Yok, Cephenin gerisinde” başlığıyla “Afrin, Raselayn ve Tel Abyad bölgelerinde yapılan araştırmalarda militanların yaptığı insan hakları ihlalleri raporlaştırılmıştır. Rapora göre çok sayıda insan kaçırma, işkence, tecavüz, öldürme,evlerinden zorla çıkarma gibi sistematik eylemler gerçekleştirilmiş; Afrin’deki toplama kamplarında kadınlara cinsel saldırılar gerçekleştirildiği belirtilmiştir. Aynı haberde, bazı uluslararası kuruluşların Türkiye’nin kontrolündeki hapishanelerden zorla kaçırılan ya da kaybolan kadınların akıbeti konusunda yardım çağrısında bulunduğuna yer verilmiştir.

Almanya ÊzidîlerMerkez Konseyi Başkanının “Suudi Arabistan, Katar, Pakistan hatta Libya ve Yemen’e kaçırılmış kadınlar olduğunu biliyoruz” ifadesi ileŞengal katliamının ardından IŞİD tarafından kaçırılan/satılanÊzidî kadın ve çocukların Türkiye’de bulunmalarıAfrinli kadınların kaçırılmaları iddialarını kanıtlar niteliktegüçlü şüpheler uyandırmaktadır.

 

Bu bağlamda;

  • Haberde geçen Afrinli Kürt kadınların Türkiye üzerinden zorla kaçırılması iddiası doğru mudur?
  • Afrinli kadınların ve kız çocuklarının Libya’yaköle olarak gönderilmesi iddiası tarafınızca araştırılmakta mıdır?
  • Afrin’dekitoplama kamplarında, hapishanelerde kadınlara yönelik cinsel saldırıların gerçekleşmesi konusunda Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Bu konuda gereken adımlar atılacak mıdır?
  • Çeşitli Uluslararası Raporlarda geçen, Afrin, Raselayn ve Tel Abyad bölgelerindegerçekleşen hak ihlalleri ile ilgili Bakanlığınızca bir adım atılacak mıdır?
  • Türkiye’nin kontrolündeki hapishanelerden zorla kaçırılan ya da kaybolan kadınların olduğu iddiası doğru mudur? Bununla ilgili araştırma yapılacak mıdır?
  • Türkiye’de bulunan ya da Türkiye üzerinden başka ülkelere götürülen zorla alıkonulmuş, kaçırılmış kadınların/kız çocuklarınınözgürlüklerine kavuşmaları için çalışmalarınız var mıdır? Uluslararası kuruluşlarla eşgüdümlü çalışmalar yürütülmekte midir?
  • Kontrolünüz altındaki bu bölgelerde raporlarda bahsedilen hak ihlallerini gerçekleştiren silahlı milislerle işbirliğiniz devam edecek midir?Bu işbirliğinden doğan hukuki sorumluluk nedeni ile tarafınızca bir adım atılacak mıdır?

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.