Yatırımın ne olacağı da bilinmiyor… Zeytin ağaçları turizm yatırımı için sökülüyor

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Arsuz’da turizm yatırımlarına açılmak istenen 883 dönüm hazine arazisindeki zeytin ağaçlarının sökümüne başlanması Arsuz’da tartışma konusu oldu.  Hatay Valiliğinin yazılı talimatıyla Arsuz Belediyesinden istediği iş makinaları ve işçinin Arsuz Kaymakamlığı emrine verilmesi de Arsuz halkı tarafından eleştirildi. Kamuoyu baskısının ardından Belediye, araçlarını geri çekti.

Arsuz Kaymakamlığı  tarafından aralarında yazlık sitelerin de bulunduğu arazi kullanıcılarına gönderilen bildirimde ‘işgalin yasal yoldan tahliyesi sağlanarak taşınmazın boş olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne teslim edileceği’ belirtildi. Arsuz’a bağlı Akçalı mahallesi sahil kesiminde sökümü yapılan ağaçların zeytin niteliği yanında 3. derece SİT alanı özelliği de taşıyan, sahil kesiminde koruma altındaki kum zambaklarının varlığına dikkat çekildi, tahliye işleminin bugün zeytin ağaçlarının sökümü ile başlaması itirazlara neden oldu. Kendilerine resmi tebliğin 18 Aralık Cuma günü yapıldığını, 2 günlük yasağın ardından ilk mesai günü olan 21 Aralık Pazartesi günü tahliyenin başlatıldığını aktaran site sakinleri ile çevre dostlarının tepkisine neden olan uygulamanın durdurulması, sökülecek ağaçların taşınacağı alanların hazırlanmasının ardından ‘tahliye’ işlemine devam edilmesi önerildi.

Arsuz Kaymakamlığı tarafından mülkiyeti hazine ait Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisli 515, 516 ve 2062 nolu parsellerin işgalcilerine gönderilen 09.12.2020 tarihli yazıda “Söz konusu taşınmaz üzerinde tarafınızca yapılan işgalin Devlet İhale Kanununun 75. Maddesinin ve bu kanuna dayanarak çıkarılan Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkındaki Yönetmeliğin 89. Maddesine göre işgalin yasal yoldan tahliyesinin sağlanarak taşınmazların boş olarak teslim edilmesi istenildiğinden 21.12.2020 Pazartesi günü saat 13.00´da mahallinde tahliye işlemi yapılarak taşınmaz boş olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne teslim edilecektir” denildi. Söz konusu arazide tahliye konusu daha önce gündeme gelmiş, zeytin hasatının tamamlanması öngörülmüştü.

Belediye aracını geri çekti

Zeytin ağaçları sökümünün belediye araçlarıyla yapılmasına yöre sakinleri ve zeytin ağaçları sökülen yurttaşlar tepki gösterdi ve dün araçların çalışmasını engellemeye çalıştı. Arsuz Belediyesi, yöre sakinlerinin tepkisi üzerine zeytin sökümünde görevlendirilen belediye araçlarını geri çekti. Belediye araçlarının geri çekilmesinini söküm işlemini biraz geciktirebileceği ancak sökümü engelleyemeyeceği belirtiliyor.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.