korkmazserpil@gmail.com
Hatay adına marş bestelenen ender şehirlerden birisidir. Ne yazık ki; çok bilinmeyen, Hatay için özel olan günlerde de pek anılmayan bu Marş, Hatay, kurtuluş mücadelesinde kahramanca verdiği, silahlı ve siyasi mücadele sonunda, 1938 yılında Türk askerinin Hataya girişinde 48. alayın bandosunda görevli astsubay Hasan Cilasun şiiri beğendi ve bando ile çalındı.
5 Temmuz 1938 tarihinde Hatay’a giren Bando’nun hocası Yüzbaşı Ali Rıza Yücetan Hatay topraklarına giren Türk askerinin sesini Hatay marşını bandosuyla çalarak tüm dünyaya duyurmuştur.
Yüzbaşı Yücatan, 7.Temmuz 1938 Akşamı, Hatay zaferi kutlanırken verilen partide birkaç yudum şampanya almış, arkasından geçirdiği bir kriz sonrası ne yakık ki hayata veda etti.
Açılan şiir yarışmasına yurt içinden ve yurt dışından katılım oldu. Yüzbaşı Zihni Ardıç. Şiir, beğenilmiş ve Hatay Marşı olarak seçilmişti seçilmesine ama marşın bestelenip söylenmesi o dönemde mümkün olmadığı gibi şiirin plak yapılması istendi ancak o da mümkün olmadı.
O gün manevi atmosferinde çok önemli olan Hatay Marşı’nı günümüzde pek az insan tarafından biliniyor. Hatay için anlamı büyük olan bu marş, Merkezi İstanbul’da olan “Hatay erkinlik cemiyeti” 1937 yılında Hatay’ın bağımsızlığa kavuşmasını beklerken, açılan bir marş yarışması sonucu seçilmişti. Birçok kişi tarafından da bilinmeyen Hatay’ın kurtuluş yıl dönümü kutlamalarında geçmişte çalınan Hatay Marşı, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş durumda.
Hatay’ın Anavatan’a katılımının simgesi olan Hatay Marşı, hak ettiği değeri bulamayı bekliyor.
1 Yorum
Erhan Tekin
Güzel bir haber, Antakya Devlet Konservatuvarı bu marşın unutulmasına son verdi. Seslendirildi ve kayıt altına alındı, bundan sonra her yerde her zaman söylenmesi ve dinlenmesi dileğiyle...