Keman Ustası İsmail Kaya, başarı hikayesini gençlerle paylaştı

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Halk dilinde keman yapımcısı diye anılan Luthier İsmail Kaya, marangozluktan keman yapımcılığına uzanan azim dolu hikayesini TEDxGündoğdu Koleji sahnesinde izleyenlerle paylaştı. TEDxGündoğdu Koleji sahnesinde  2019 yılının Aralık ayında  deneyimlerini gençlerle paylaşan Luthier İsmail Kaya, marangozluktan keman yapımcılığına uzanan azim dolu hikayesini gençler ilgiyle takip etti.

Başarıya giden yolda yoluna çıkan engellere kulaklarını tıkayan İsmail Kaya, “İnandığım bir şeyi sonuna kadar bırakmam. Öyle bir iş yapmalıyım ki hem saygınlığım olsun. Hem para kazanayım istedim.”dedi.

İlkokulu bitirdikten sonra 11 yaşında boyu daha tezgah yetişmeden dayısının atölyesinde çalışmaya başlayan İsmail Kaya, marangoz tezgahında işe başladı.

Kendisini çok şanslı hissettiğini anlatan İsmail Kaya, “Tesadüf eseri keman kutusunu görmemin ardından kaza ile tanıştım. Keman yapım işi aklımın ucundan bile geçmiyordu. Dar gelirli bir ailenin sekiz çocuğundan altısı  olarak dünyaya gelmiştim.  Altıncı çocuk olmanın da güzelliğini yaşadım” diyen İsmail Kaya, “İkinci çocuktan sonra film kopuyor ve artık siz özgürsünüz” diyerek bir anlamda kendisi yolunu kendisinin çizdiğini anlattı.

“İnandığım şey için inatla mücadele ederim”

Keman yapımına arkadaşının aracılığıyla amatör olarak başladı. Daha sonra Mimar Sinan Üniversitesi  ve İstanbul Teknik Üniversitesinin ortaklaşa düzenlemiş olduğu Keman Yapımı Çalıştayına katıldı. Burada yerli ve yabancı hocalardan teknik bilgiler alarak keman yapımı konusunda ilerlemeye başladı. Anadolu Üniversitesinin 2007 yılında düzenlemiş olduğu Maestro Profesör Stefano Conio önderliğinde “Keman Yapım ve Cilalama Tekniği “ konusunda bilgi sahibi oldu. 2012 yılında Belçikalı keman restoratoru Jean Strick ‘ ten yapımı ve restorasyon konusunda bilgiler alarak çalışmalarına devam etti. 2013 yılında İtalya‘nın Cremona kentinde düzenlenen Uluslararası Keman Yarışmasında serbest çalışma kategorisinde görsel dalda 9.luk, saunt dalında 3.lük ödülünü aldı. Şu an halen İskenderun da kendisine ait atölyesinde keman, violo, çello, gitar yapım ve restorasyon çalışmalarına devam ediyor.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.