Uygulama Oteli Öğretmenevine dönüştürüldü…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

TÜRKİYEDE BİR İLK: PANSİYON, EĞİTİM BLOĞU VE UYGULAMA OTELİ KOMPLEKSLİ LİSE…

2013 yılında Uluçınar Turizm Otelcilik Meslek Lisesi olarak açılan Uluçınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesindeki Uygulama Oteli’nin Öğretmenevine dönüştürülmesi eğitimi olumsuz etkiliyor.

Uygulama Otelinde mutfak ve atölye alanında deneyim kazanarak turistik tesislerde staj yapması gereken Uluçınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde eğitim gören öğrenciler, pratik yapamadan turizm tesislerinde çalışmak durumunda kalıyor.

Gastronomi kenti Hatay için de önemli bir tanıtım ayağını oluşturması beklenen uygulama otelinde, turizm sektörüne donanımlı personelin yetişmesi de bölge turizminin geleceği açısından da önem arz etmektedir. Oysa yapılan uygulama ile donanımlı insan gücünün yetişmesinde önem arz eden bu liseye destek olunması gerekirken böylesi bir girişimin hangi gerekçeyle yapıldığı da mekar konusu olmaktan öteye gidemiyor.

İskenderun ve Arsuz’da bulunan dört yatılı okuldan birisi olan ve Türkiye’de pansiyon, eğitim bloğu ve uygulama oteli kompleksinin bir arada bulunduğu ender okullardan birisi olan Uluçınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, sadece yakın çevreye değil bölgeye hitap etmekle kalmayıp ekonomik durumu yetersiz olan öğrencilere de ücretsiz olarak yurt imkanı sağlıyor.

Turizm sektörünün ihtiyacı olan kalifiye iş gücünü karşılamayı  amaçlayan lisenin uygulama sahası olan ve edindikleri bilgileri pratiğe dönüştürdükleri Uygulama Oteli’nin olmayışı hem öğrencilerin ve velilerin okula bakışını olumsuz etkilemekte hem de öğrencilerin elde edilen kardan aldıkları pay sayesinde çalışma azimlerinin artmasına engel olmaktadır.

Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğünün girişimleriyle 1 Mayıs 2018 tarihinde Uygulama Otelinden Öğretmenevi’ne dönüştürüleren kurumun, yeterli ve kaliteli hizmeti sağlayamadığı, müşteri memnuniyetini temin edemediği, uygulama oteliyken daha profesyonel hizmet aldıkları gelen duyumlar arasında.

Ayrıca söz konusu kurumun, uygulama otelinden öğretmenevine dönüştürülmesine de bir anlam yüklenememekte; Çünkü yaptığımız araştırmalarda uygulama otellerinin verdiği tüm hizmetin daha profesyonelce sağladığı görülmüştür. Uygulama otelinin tabelasının değişmesi verilen hizmet kalitesini de olumsuz etkilemiştir.

Tüm bu olumsuzlıklara rağmen yaptığım inceleme, araştırmalarda Arsuz ve Hatay’ı İstanbul Gastronomi Günlerinde üç dalda üçüncülük alarak başarıyla temsil eden Lise, aynı zamanda Hatay sınırları içerisinde  düzenlediği Liseler Arası Yöresel yemek yapma yarışmaları ile Gastonomi Kenti Hatay’da Gastronomi turizmine de olumlu katkılar sağlıyor.

Hatay başta olmak üzere Antalya ve bazı turistik yörelere staja giden öğrencilerin mutfak ve atölye bilgilerini pratik yaparak uygulamalarının eğitim ve uygulamada başarıyı getireceğini dile getiren turizmciler, “Eğitim ve uygulama bir arada başarıyı getirir. Bu anlamda uygulama derslerinin önemi yadsınamaz,turizm sektöründe ihtiyaç olan kalifiye elemanların bu gibi kurumlar aracılığıyla karşılanması kaliteyi artırır.” dedi.

Bazı sektör temsilcileri, Uygulama otelinin yeniden Uluçınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne tathis edilmesini ve yapılan yanlışdan dönülmesinin Hatay turizmi ve daha da önemlisi yöre öğrencilerimizin daha donanımlı yetişmesi açısından da bir kazanım olacağı görüşünü dile getiriyorlar.

Kat hizmetleri, önbüro, aşçılık, servis elemanlığı, tatlı ve pasta yapımı alanları bulunan okula sahip çıkılmasının elzem olduğu ifade ediliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.