BAŞKAN SAVAŞ ‘GÜNDEME DAİR’ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Published on:  /   Yorum yapılmamış

 Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 21 Haziran Perşembe günü Hrt’de yayınlanan ve Erkan Şirin’in sunduğu ‘Gündeme Dair’ adlı programda gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili samimi açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “ Seçim yaklaştıkça Sayın Muharrem İnce daha rahat ve gelecekle ilgili umut veren mesajlar veriyor. Sayın Recep Tayyip Erdoğan ise daha telaşlı ve 24 Haziran’ın gerginliğini yaşıyor. Seçimlerimiz bu ülkeyi rahatlatan sonuçları doğuracaktır. Siyasi partiler düşman kampları değildir. Sadece bu ülkeye daha iyi hizmet vermek için çalışan yarışmacı gruplardır. Bu grupların liderleri vardır. Bu liderlerin 24 Haziran akşamı tüm vatandaşları rahatlatacak ve gerilimi tırmandırmayacak bir tavır sergilemesi lazım” açıklamalarında bulundu.

“MUHARREM İNCE SEÇİMDE İPİ GÖĞÜSLEYECEK”

Sunucu Erkan Şirin, Başkan Savaş’a,  Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin, “Ben kazanırsam tüm Türkiye kazanacak” sözlerini sordu. Başkan Savaş, “Sayın İnce’yle birbirimize benziyoruz. Siyaset tüm toplum için yapılır. Siyaset sadece partidaşların için yapılmaz. Türkiye kendi geleceğini seçeceği önemli bir seçime giriyor. Sonuç ne olursa olsun Türkiye kazansın. Sayın İnce Tüm Türkiye’nin gönlünü kazandı. Her mitinginde toplumların umudu olmaya devam ediyor. Görünen o ki Muharrem İnce seçimde ipi göğüsleyecek. Artan bir sinerjiyle çalışmalarına devam ediyor. Sayın İnce kadrosunu donanımlı, deneyimli, devlet terbiyesi olan, ruhunu kinle, intikam duygularıyla bezemeyen kişilerden seçecektir. Türkiye’de her ferdin, her görüşün, her rengin kucaklanmaya ihtiyacı var” açıklamalarında bulundu.

HATAY’DA MİLLET İTTİFAKI SEÇİMİ ÖNDE TAMAMLAYACAK

Hatay’da oluşacak seçim tablosuna ilişkin de tahminlerini paylaşan Başkan Savaş, Millet İttifakı’nın Cumhur İttifakı’ndan  %10 oranında fazla oy almasını beklediğini ifade etti. Başkan Savaş, HDP’nin ise baraj sorunu olmadığının altını çizdi.

CHP’deki vizyon değişikliğini de değerlendiren Lütfü Savaş, iktidar partisinin metal yorgunluğu yaşadığını ve bununla beraber Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün partisinin daha fazla sorumluluk aldığını belirtti.

Lütfü Savaş, Türkiye’nin son 16 yılını da açık yüreklilikle değerlendirdi. Özellikle dış politika konusunda yanlış adımlar atıldığını ifade eden Başkan Savaş, “İktidarın ilk yıllarındaki bazı yöneticileri dış politika konusunda başarılıydı. Ancak geçen süre zarfında bunların tamamı ya emekli edildi ya da partiye küstürüldü. Bundan dolayı şu an özellikle komşularımız ile olan negatif durum ortada. İç işlerimizde vatandaşlarımız hep ‘acaba bugün işime rahat gidebilecek miyim, yoksa cezaevinde mi olurum’ diye düşünmeye başladılar. Bunlar bizim 16 yıl önce hayal etmediğimiz durumlardı. 24 Haziran günü vatandaşlarımız bunları düşünerek sandık başına gidecek” dedi.

Bundan sonraki cumhurbaşkanına ve hükümet temsilcilerine büyük görevler düştüğünü de belirten Lütfü Savaş, özellikle sosyal barışı sağlamak, diğer devletlerin Türkiye üzerindeki emellerine izin vermemek ve ekonomik refahı arttırmak konularında kararlı adımlar atmalı. Bunlarla beraber yargı ve eğitim sisteminde de reformlar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Başkan Savaş, seçim güveliği ile ilgili düşüncelerini de paylaştı ve bu konuda müşahit ve sandık başkanlarına önemli sorumluluk düştüğünü ifade etti. Bazı mahalle muhtarlarına elden para verilerek oy istendiği duyumlarını da aldığını aynı zamanda bazı işverenlerin işçilerine oy baskısı yaptığını ve attıkları oyun fotoğrafını çekip göstermeleri istendiğini de açıklayan Lütfü Savaş, “Bırakın kim hangi partiye ve adaya oy vermek istiyorsa ona versin. Verilen oylar insanın kendisiyle Allah arasındadır. Bunları duyduğuma çok üzüldüm. Demek ki iktidar için işler iyi gitmiyor” ifadelerine yer verdi.

“SURİYELİLERİN MİSAFİR STATÜSÜNDE KALMASI GEREKİYOR”

Başbakan Binali Yıldırım’ın, 24 Haziran seçimlerinde 30 bin Suriyelilerin oy kullanacağı açıklamasını değerlendiren Başkan Savaş, “Misafirler, ülkemizin yöneticileri seçmemelidir” dedi.

Başkan Savaş sözlerinin devamında; “Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur.  Bizim başımıza savaş hadisesi gelseydi, değil başka ülkede oy kullanmak yaşayamazdık. Türk milleti kendi coğrafyasında savunmasını yapan ve kanının son damlasına kadar vatanı için mücadele eden insandır. Bu nedenle ben hep şunu söylüyorum, bizim başımıza böyle bir şey gelseydi bizi hiç kimse kabul etmezdi. Çünkü 2 tane Türk bir araya gelse, orada devlet kurmaya kalkar, bundan diğer ülkeler korkuyor. Biz Türk milleti olarak tabi ki mazlumun yanında olacağız. Ancak bunlar misafirdir, misafir statüsünde kalmaları gerekiyor. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanını ve hükümetini seçiyoruz. Ortadoğu’da bir devlet hükümetini seçmiyoruz. Burada kendi milletimize, kendi halkımıza inanmakla mükellefiz.” açıklamalarında bulundu.

HBB Başkanı, konuk olduğu tv programında ülke ekonomisini de değerlendirerek,”

“İktidar, CHP seçimi kazanırsa yokluk, yağ eksikliği, şeker kuyruğu diye anlatıyor ama şuan zaten ekonomik tablo çok kötü. İktidara kim gelirse gelsin, ortalama 4-5 yıl Türkiye Cumhuriyetinde kemer sıkılacaktır. Çünkü 16 yıllık hükümette, yaklaşık 80 yıllık hükümet zamanından çok daha fazla para harcandı. Bu paranın harcanmasına karşılık ortaya bir tablo konulması gerekiyordu. Açılan fabrikalar, inovasyonlar, proje çalışmaları, Nobel ödüllü bilim adamları, Ar-ge çalışmaları, gayri safi milli hasılaya getiriler, alınan patentler, endüstriyel kazanımlar gibi başarılar sağlayarak bu harcama yapılsaydı hoş görülürdü. Ancak tüm dünyanın bilgisayar ağıyla donatıldığı bu dönemde, hastaların %80’ine robotlar tarafından bakılacağı teknolojiden, yenilebilir enerjide doruk noktaya erişmekten bahsediliyor, biz daha endüstride 2,5’u zor yakalamış durumdayız. Yol, köprü, ev yani betonarme üretmişiz, tüketim toplumu olmuşuz.  Bilgisayar çağının ortalarında, bir tarafta endüstri 4.0, diğer taraftan Türkiye’de ise 2,5. Ekonomiyi geliştirmeye yönelik, maddi getirisi olan işler yapmamız lazım.  16 yılda, dünya çapında yer alabilecek bir markamız olmamış. Bundan 20-25 yıl önce Güney Kore ile aynı kategorideydik. Şuan ise Güney Kore’nin çok önemli lokomotif ürünleri var. Dünya çapında yer alan Samsung ve Hyundai gibi önemli markaları var. Bizim bir markamız yok. Elektronik sistemde makine sanayide hep dışardan devşirme iş yapıyor veya direk getirip distribütörlük yapıyoruz. Cumhuriyet döneminin son 16 yıllık döneminde 3 kat fazla harcamaya göre hiçbir kazanım sağlamamışız. “ ifadelerine yer verdi.

 

“HİZMETLERİMZİ SABOTE EDİLİYOR”

Hatay Büyükşehir Belediyesi hizmetlerinin Büyükşehir Meclisinde sabote edilmesi konusunda düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “  Ak Partili meclis üyeleri hizmetlerin yapılmasını sabote ediyorlar. Bu millete hizmet için gelen iktidar meclis üyeleri ve ilçe belediye başkanları hizmetin engellenmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Büyükşehir olarak çok iş yapıyoruz ama ekonomik olarak da iktidar bizi bastırmak ve iş yapamaz hale getirmek istiyor. Borç sıkıntımız yoktu, ilçe belediyelerinde bize yüklemiş olduğu borçları ödeyebiliyordum. Geçen seneye kadar düzenli bir şekilde borçların tamamını ödemeye devam ederken, geçen sene iktidar 20 yıllık borçların tamamını yani 129 milyon TL’yi 10 ayda tahsil etmek istedi. Buna rağmen biz güzel hizmet üretmeye devam ederken, bu sene Ocak ayında 234 milyon borcu bu yıl tahsil etmek üzere bir yük bindirdiler. Geçen sene sadece İskenderun ilçesine ait 1997 yılından kalan 100 milyonluk borcu tahsil ettiler. Bu zamana kadar hiç alınmayan bu borcu, benden 10 ayda tahsil ettiler. Her tarafta yatırım yapıyoruz bunun için gerekli olan bütçeyi Kasım ayında 80 milyon borç istedik. Bunun ardından 234 milyon eksi borcu önümüze çıkardılar. Bu demektir ki, hiç iş yapmayalım, alt yapıda çalışmalarımızı ilerletmeyelim, onlar iktidar olsun. Hangi partiye oy verilirse verilsin ancak Hatay halkı meclisteki bu durumu bilmeli. Çünkü ben hizmet yaparken partili ayırt etmiyorum. Biz hizmetlerimizi insan odaklı yapıyoruz. Vatandaşlarımız da oyunu kullanırken en doğru hizmeti getirecek liderleri seçmeliler.” İfadelerinde bulundu.

“AMACIMIZ KAR ELDE ETMEK DEĞİL, HATAY’IN MARKA DEĞERİNİ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARTMAK”

HADO hakkında son gelişmeleri paylaşan Başkan Savaş, ”Gemiyi getirdik ama yaklaşık bir ay kadar resmi işlemler sürecek. Kabotaj kanunları çok sert ve zaman alıyor. Biz de o sürece girdik. İnsanlar benim şov yaptığımı sandılar. Biz meclisten 25 Milyon borçlanma isterken 500 bin TL’yi Hatay halkının baskısı ile vermek zorunda kaldılar. Şu anda Türkiye’nin en hızlı ve en modern deniz otobüsünü aldık. İnsanlarımız 2 saatte Mersin’e, 3 saatte Kıbrıs’a, 3,5 saatte Beyrut’a gidecek,  Önemli bir seyahat elçisi olacak. Akdeniz’de bizim bayrağımızı dalgalandıracak. HADO, Özellikle Hatay’ın Güneydoğu’da çekim merkezi, ticaret ve turizm merkezi olmasını sağlayacak önemli bir araç. 30-35 lira Mersin, 100-150 lira arası Kıbrıs ve Beyrut olacak. Amacımız kar elde etmek değil, Hatay’ın çıtasını yükseltmek, Hatay’ı cazip bir şehir haline getirmek ve marka değerini en üst seviyeye çıkartmak.  Projelerimizin hepsinin ayağı yere sağlam basıyor, hiçbiri ürünü değil mantık, plan ve proje ürünü. Mecliste önce bu işi ütopya olarak görenler şimdi bunu gerçekleştireceğimize inanıyorlar. Hatay halkı ilk günden beri inandı ve arkamızda durdu. İnşallah 1 aya kadar da bu gemide tüm hemşehrilerimiz ve dışardan gelen misafirlerimiz de seyahat imkanı bulacak” açıklamalarında bulundu.

“BİZ SABIRLA MEŞAKKATLE HATAY’IN SORUNLARINI ÇÖZME GAYRETİ İÇERİSİNDEYİZ”

Asi Nehri ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Küçükdalyan- Narlıca MembranBiyoraktör Teknolojili Atık Su Arıtma Tesisi 20 gündür devrede, deneme çalışmaları yapıyor. Asi Nehri’nde şu anda suyu kestik, kurumasını bekliyoruz. Normalde 15-20 Nisan’da kesiliyordu su. Şu anda çok az ve ortadan akıyor. Suriye’nin baraj kapaklarında sorun varmış, direk gelen su Asi Nehri’nden geçiyor, geçince setlerde su tutulamadığı için beklemek zorunda kaldık. Bu yüzden de iş uzadı. 1 haftaya kadar Asi’ye döşediğimiz 1200’lük boruya akan bütün suları bağlayacağız ve sonra siti kapatacağız. Kapattıktan sonra da temizlediğimiz suyu vereceğiz. Şu anda 55-60 kapasite ile arıtma tesisi çalışıyor. Ağustos sonunda da tüm kanalizasyonlar birmiş olacak ve tam kapasite ile arıtma tesisi çalışacak. Çiçeklendirme ve ışıklandırma çalışmalarını da gerçekleştiriyoruz. Belirli noktalara Hatay’ın simgesi haline gelen mozaikleri yaptırıyoruz. Yaklaşık 1,5 ay sonra, tüm işlemler bittiğinde Asi Nehri istediğimiz hale gelecek. Hemşehrilerimizin beklediğine değecek, biz sabırla, meşakkatle Hatay’ın sorunlarını çözme gayreti içerisindeyiz. Bugüne kadar bitmemesinin sebebi bizim hizmet sınırları içerisinde olmamasıydı. Son 4 yılda imkanlarımız var. Bu hem Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin hem de Devlet Su İşleri’nin (DSİ) sorunuydu. Biz DSİ ile çok güzel ortak işler yaptık. Asi Nehri ile ilgili hangi projeyi götürdüysek bize destek oldular. Başta Hatay Valisi olmak üzere DSİ’deki tüm yöneticilere verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Tüm bu çalışmalar son bulduğunda Asi Nehri kenarındaki evler; yemyeşil, berrak ve cıvıl cıvıl bir Asi’ye bakacak. Evlerin değeri de artacak” ifadelerine yer verdi.

Çöpten Elektrik Üretimi Projesi ile ilgili bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “Şu anda 3 ünite çalışıyor. Yaklaşık 2 yıla yakın bir süredir bu üretim devam ediyor. İlk zamanlar 10.000 evin elektrik ihtiyacını karşılayacak nitelikteydi, şu anda 15.000 evin elektrik ihtiyacını karşılayacak şekilde çalışıyor. Ova’daki 9 ilçemizin çöpünü depolayabileceğimiz iki ayrı tesis kurmak istiyoruz. Çöp sahasının elektrik üretimindeki ekonomik ömrü bittiği zaman usulüne uygun bir şekilde kapatarak doğaya kazandıracağız” dedi.

 

Ulaşım Master Planı kapsamında ilçelerde gerçekleştirilen araç değişim ve dizaynı ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Biz meclisten 95 otobüs almak için karar çıkartmaya çalıştık. Bunun 10 milyonu kredi alacaktık ve bunun 2 milyonu hibe, 8 milyonu krediydi. Maalesef iktidarın buradaki temsilcileri buna da hayır dediler. Bugün ben Hassa’daydım. İnsanlarımız otobüs istiyor. Havaalanına HAVAŞ çok pahalıya taşıyor. Oradaki taksi şoförleri şu anda mevcut bir milletvekilimizin köyünden. Buradaki taksilerin kime ait olduğu belli. Burada büyük bir rant var. İnsanlarımız uçakla seyahat ediyor ama bir uçak parasının yarısı kadar da ya taksiye ya da otobüse para veriyorlar. Hatay’ın birçok güzergahında birbirini bağlayan noktalarda otobüs lazım. Sosyal ve sportif ihtiyaçlar ile cenazeler için insanlarımız bizden otobüs istiyor.  Büyükşehir Belediye Başkanlarının bu sorunlara çözüm bulması lazım. Çünkü belediyecilik kar üzerine kurulan bir kurum değil, hizmet üzerine, sosyal ihtiyaçları gidermek üzere kurulan bir kurum. Bunları yapmak için otobüs lazım. Tüm bunları bizlere yaptırmamak için kredi aldırmadılar. Bu arkadaşlar nasıl hizmete gelmiş. 5 yıl boyunca büyükşehire zulüm yapmak ve insanların hizmetini aksatmak için mi gelmişler? O yıpransın gitsin, yerine ben geleyim 5 yıl boşuna geçsin demek Türkiye’yi kalkındıran bir program mı? Hatay halkı bundan ne kazanacak? Hatay halkı 5 yıl boyunca hizmet almayınca bu meclisteki arkadaşlarımızla ilgili ne düşünecek?  Bunlar hangi yüzle seçmenin yüzüne gidip bize oy verin diyecekler? Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı hizmetleri biz bu kadar engelledik demek için mi gidecekler milletin karşısına?

“SAMANDAĞ VE ARSUZ’UN ALTYAPISI İÇİN KREDİ ANLAŞMASI YAPTIK”

Samandağ ve Arsuz’da gerçekleştirilecek altyapı çalışmalarına en yakın zamanda başlayacaklarının altını çizen Başkan Savaş, “ Samandağ merkez içme suyu şebeke yenilemesi ve Arsuz kanalizasyon şebeke yapımı için imzalarımızı attık. Ve belediye olarak 300 milyonluk kredi anlaşması yaptık. 5 yıl sonra bu krediyi ödemeye başlayacağız. Bu konuda oldukça avantajlıyız. Bugüne kadar geçmişin borcunu ödüyoruz. Gerçekleştireceğimiz altyapıdan İskenderun ilçesinin Cırtıman ve Şekere Mahalleleri de faydalanacaklar. Kanalizasyonları derelere aktığından dolayı Belen ilçesinin de çalışmalarımızdan yararlanmasını sağlayacağız. Biz kanalizasyonu İskenderun’daki arıtma tesisine götüreceğiz. Buradaki halkımızdan oy isteyemeyecekler mi? Defne ilçesi zaten CHP’li diyerek mecliste hizmetlere engel oluyorlar. Halkımızın yarın seçime gidileceği zaman bunların hepsini düşünmesi ve Cumhuriyet Halk Partisi’ni güçlü kılmaları lazım” dedi.

“HEM BUGÜNÜ HEM DE YARINI GARANTİYE ALACAK BİR TAKIM KURMAK İSTİYORUZ”

Hatayspor’un yeni transferleri hakkın bilgiler veren Başkan Savaş,”  Biz Hatayspor’un hem bugününü hem de geleceğini düşünerek hareket ediyoruz. Altyapı bizim için oldukça önemli. Hatay’ı süper Lig’e taşıyacak kadro kurmak istiyoruz. Ankaragücü’nün sporcusu olan arkadaşımız 28 maçtan 21’inde oldukça başarı elde etmiş. Gayet iyi bir stoper. Yabancı bir stoper daha alacağız. Dünya kupasında oynayan en iyi kaleciyi de getiriyoruz. Hem bugünü hem de yarınını garantiye alacak bir takım kurmak istiyoruz. Benim olduğum yerde heyecan, mücadele ve zirve olsun isterim. Seyir zevki yüksek olan, finali veya şampiyonluğu hedefleyen bir takım kurmak için çalışıyoruz. Ben geceler boyu çalışan bir insanım. Ben sadece eşime değil işime de âşık bir insanım. İşine aşık insanların Allah da toplum da yanında olur” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE VE ŞEHRİMİZDE DEMOKRASİNİN KAZANMASINI İSTİYORUZ”

Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan seçim süreci hakkında önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş,” Türkiye Cumhuriyeti’nde ve şehrimizde demokrasinin kazanmasını istiyoruz. Bu seçimler demokrasi adına atılacak önemli bir adım ve insanların demokrasiye destek vermesi gereken bir seçim. 24 Haziran Türkiye’nin ekonomisi, hukuk sistemi ve umutlarının temellerinin atılacağı bir gün. Ben oy vermezsem de olur denilecek bir seçim değildir. Bizler yarınlara daha umutlu bakabilmek ve beğendiğimiz insanların bizleri yönetmesini istiyorsak zevkimizden ödün vererek oy kullanalım. Belki de o yarım saatlik harcayacağımız zaman dilimi Türkiye’nin aydınlık geleceğine imza atacaktır” sözlerine yer verdi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.