Amanos Tüneli için zemin etüt çalışması başladı

Published on:  /   Yorum yapılmamış

“Çılgın proje” olarak tanımlanan Amanos Tüneli için çalışmalara start verildi.

Yaklaşık 1,5 milyar liraya mal olacak Hassa Tüneli, İskenderun Körfezi’ndeki İskenderun Limanı, Gübretaş Limanı ve İsdemir Limanı’nı Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kahramanmaraş sanayisinin ürünlerini dünya pazarlarına 80 kilometre yaklaştırarak rekabet gücünü arttıracak.

Hatay, Gaziantep ve çevre illerin karayolu ile limana geçiş mesafesini kısaltacak olan Amanos Tüneli, aynı zamanda Ortadoğu’yu Akdeniz ile buluşturacak.

Tünel projesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yatırım programına alındıktan sonra, Hassa tarafındaki Eğribucak Mezarlığı Bostan Çukuru mevkisinde tünel giriş bölgesinde çalışmalara başlandı.

Amanos Dağları’nı delerek geçecek olan 30 kilometrelik tünel, İskenderun Limanı’nı Hassa’da ilan edilen 13 bin dönüm organize sanayi bölgesine (OSB) bağlayacak.

OSB alanının hemen yanındaki 60 bin dönümlük arazide kurulacak entegre tesisler ile de Singapur’daki Jurong adası ve Hollanda’daki Port of Rotterdam Sanayi Bölgesi benzeri bir sistemin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Hassa Tüneli projesi kapsamında yapılacak yolun toplam uzunluğu 31 kilometre olacak. 4 adet tünelin toplam uzunluğu ise 19 bin 327 metre planlandı. En uzun tünel boyu 12 bin 320 metre olarak açıklanan Amanos Tüneli Projesinde 1 adet 400 metrelik viyadük ve toplam 192 metre uzunluğunda 4 adet köprü inşa edilecek.

Projenin gerçekleşmesi ile Gaziantep İskenderun arası 221 kilometreden 136 kilometreye, Kahramanmaraş İskenderun arası 186 kilometreden 151 kilometreye, Kilis İskenderun arası 153 kilometreden 113 kilometreye, Hassa Payas arası 100 kilometreden 31.3 kilometreye inecek.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.