Yerde gördüğümüzde eğilip alıp, öpüp alnımıza götürdüğümüz sonra da bir kenara bıraktığımız ekmek, soframızın baş tacıdır.
Ekmek kültürümüzde öylesine geniş yer alıyor ki; atasözleri deyimlerimizde hatırı sayılır ölçüde yer almıştır. Ta eski çağlarda İlkel topluluklar, topladığı hububatı ufalar, aksi takdirde ne çiğneyebilir ne de yumuşatmaksızın sindirebilirdi.
Tarihi sekiz bin yıl öncesine dayanan ekmeğin günümüze yolculuğu, insanlığın hububatı; taşlar arasında kırılıp ufalandığı, daha sonra su katıp elde edilen hamuru yassı bir kaya üzerine yayarak ateşte pişirdiği günlere kadar uzanır. Bu da ekmekçiliği ve fırıncılığı ilk geliştiren insanların, bir dizi deneme yanılma sürecinden geçtiğinin göstergesi olmuştur.
Mısırlılarda ekmek, yaşamlarının simgelerinden biriydi. Ve onlar, ekmekçilikten keyif alırdı. Hatta eski Mısırlılar, ölülerini mezara koyarken bir parça da ekmek koyarlardı. Maaşları ekmek üzerinden hesaplanır, hatta maddi durumu sahip olduğu ekmekle ölçülürdü. Mısır Piramitlerinin inşasında çalışan işçilere, emekleri karşılığında ekmek verilirdi.
Emek ve alın terinin kutsallığını ekmeğimize katmış yaşam kavgamızda para kazanmanın güçlüğünü “Ekmek aslanın ağzında” diyerek anlatmışız. Verimin bol olmasını, gerecin bol olmasına bağlamış “Ekmeğin büyüğü, hamurun çoğundan olur” demişiz.
İşin uzmanına işi vermek ise “Ekmeği ekmekçiye ver, bir ek de üste ver” diyerek “Biz Ekmeğimizi Taştan Çıkarırız” mantığıyla hareket ederek enerjimizi, sevgimizi işimize katarak elinizdeki dergimizin ikinci sayısını sizlere ulaştırdık.
İlk sayısı beğeni ile karşılanan ESNAF DERGİSİ‘nin kapağını süsleyen küçük küçük metal paralar, esnafın küçük küçük kazancını, üst üste biriktirdikçe yatırıma dönüşmesi, üst üste konulmayan birikimlerin yerlerde dağınık kalacağını simgelemesinin yanı sıra yatırıma dönüşen “İ” nin ise kentimizde ekonominin yükselişini ise İskenderun’un İ’sini, oluşturması şeklinde anlam yüklenirken, Körfezin maviliğini simgeleyen mavi renk tonu ise aynı zamanda ufku ve güzel umutları da çağrıştırması ile dikkat çekti.
İlk sayıyı hazırlarken heyecanımız bu sayıda da sürdürdü, önemli konuklarımızı da ağırlamanın onurunu yaşadık. İskenderun Kaymakamı Sayın Recep SOYTÜRK’ün, Anadolu Basın Birliğinin Hatay Temsilcisi duayenimiz Gazeteci – Yazar ağabeyimiz Sayın Refik KİREÇCİ, kalemi de yüreği kadar güzel arkadaşımız Seval KİRMİT YAZAR‘ın edebiyat dünyasına adım attığı “YAŞAM PARODİSİ” adlı kitabın heyecanı, heyecanımıza heyecan kattı…
Emeğimiz yoğun, soframız zengin, ekmeğimiz bereketli olsun…