Hirise “Birin Aşı” Hindistan’da Gösterilecek

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Antakya’nın simgelerinden biri olan Hirise (Aşura, Dövme) yemeğinin yapılışını ve hikâyesini konu edinen ve 2017 yılında Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından çekilen “Birin Aşı” adlı belgesel film Ocak 2018de Hindistan’ın Rajastan eyaletinde düzenlenen Uluslararası Film Festivalinde gösterilecek.

 

Antakya’nın en eski halklarından bu yana her dönem tüm Antakya’da yapılan ve özellikle özel günlerde, bayramlarda yapılarak birliği temsil eden Hirise adlı yemeğin hikâyesinden yola çıkılarak çekilen filmde, yemeğin bir birlik, beraberlik yemeği olduğu, Antakya’nın binlerce yıldır birlik kenti olarak yaşadığı, bu nedenle filmin adının “Birin Aşı” konduğu belirtildi. Çalışma alanı belgesel film olan ve bugüne kadar çektiği 16 belgesel filmle 30dan fazla ülkede film festivallerine katılan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, geçen yıl çektiği ve Antakya’nın medeniyet tarihini konu edinen “İnsanları İnsanlığa Çağıranlar” filminin yanı sıra “Birin Aşı” adlı filmle de Antakya’yı uluslararası alanda tanıtacağı bildirildi.

Çekimleri Serinyol, Altınözü, Şenköy ve Antakya’da yapılan filmde, hirisenin dövülerek yapılması vurgulanarak, insanın da dövülerek kemale ermesinin, nefis terbiyesiyle olgunlaşmasının dile getirildiği öğrenildi. Filmde, malzemesinin hazırlanmasından buğdayın ve etin dövülmesine kadar meşakkatli ve yorucu bir süreçte yapılan hirisenin bu nedenle değerli olduğunun, özel günlerde yapıldığının vurgulandığı öğrenildi. Antakya’da yaşayan tüm unsurların, Alevilerin, Sünnilerin, Ermenilerin, Süryanilerin, Musevilerin mukaddes saydığı ve bayramlarında yapmaya özen gösterdikleri hirisenin kutsal bir özelliğinin bulunduğu da filmde dile getirildi.

Genel koordinatörlüğünü Mustafa Eniç’in yaptığı filmde Yrd. Doç. Dr. Murat Tiryakioğlu ve Semire Tiryakioğlu’nun danışman olarak görev aldığı, Mehmet Açıkgöz, Ömer Sağlamoğlu, Murat Mutlu’nun da teknik ekipte filme katkıda bulunduğu bildirildi. Değişik türlerden müziklerle kurgulanan filmin İngilizce altyazılı olarak uluslararası festivallere katılacağı öğrenildi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.