İskenderun Cemevi’nde Aşure Günü

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde aşure günü etkinliği yapıldı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği Aşure Gününe; CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, MHP İlçe Başkanı Turan Bozkurt, CHP Belen ve İskenderun ilçe teşkilatı yönetimi, Ortodoks Kilisesi Cemaati Vakıf Başkanı Cem Teymur, CHP Milletvekili adayı ve adayları Dr. Yılmaz Şahutoğlu, Dr. Ender Çolakoğlu ile kalabalık halk katıldı.

Etkinlikte konuşan; İskenderun Alevi Kültür Derneği Şube Başkanı Kemal Soysüren Muharrem ayının önemine dikkat çeken bir konuşma yaptı.

Soysüren konuşmasında:  “Bu aya şükür ayı, tutulan oruca da şükür orucu denilmektedir. Bu gelenek miladi 10 Ekim 680, Kerbelaya kadar böyle gelmiştir. Hz. Hüseyin Kerbela’daki şehadetinden sonra Aleviler bu aya şükür ayı değil, madem ayı, tuttukları 12 oruca da matem orucu, tuttukları bu orucu da 12 imama ithaf etmişlerdir” diye konuştu.

Daha sonra konuşan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ise  Muharrem ayının hüzün ayı olduğunu belirterek  “Sadece Anadolu, Arap Alevileri değil, bütün İslamin, bu şekilde değerlendirdiğini düşünüyorum. Aşure berekettir, dostluktur, kardeşliktir, barıştır. Ben bu etkinliği düzenleyen İskenderun Cemevi yönetimine bütün canlara teşekkür ediyorum” dedi.

CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, Arap Alevini ilgilendiren, 12. Sınıf ders kitaplarında yer alan bazı gerçek dışı, tahkir edici, safsatadan ibaret, bilgilerle karşı karşıya kalındığına işaret etti.

Dudu, toplumda ayrışmanın olmaması gerektiğine vurgu yaparak bu toplumun Alevi Sünni ayrıt etmeksizin, bütün kanaat önderlerine, aklı başında bütün insanlarına önemli görevler düştüğünü belirterek toplumun tüm kesimlerinin duyarlı yaklaşmasını istedi.

Dudu, ders kitaplarının da toplatılıp, o safsataların da kitaptan çıkartılmasının sağlanması gerektiğine işaret etti.

Muharrem ayının onuncu günü yapılan aşurenin rivayetini de aktaran CHP’li Milletvekili Dudu “Nuh Peygamberin geminin karaya oturduğu gün, yani tufanın sona erdiği gün. Gemide kalan son yiyeceklerle yapılan bir tür çorba. Daha önceleri bugün bir şenlik havasında kutlanırken, aynı gün Kerbela’da İmam Hüseyin şehit ediliyor ve o günden beri aşure artık şenlik değil, bir matem, yas şeklinde gerçekleştiriliyor. Aşure birliği, beraberliği bereketi simgeliyor, aynı zamanda bana göre direnişi de simgeliyor” dedi.

Etkinlikte ayrıca tüm şehitler için Saygı duruşunda bulunuldu ve Semah gösr-terisi yapıldı. Hacı Bektaşî Veli Anadolu Kültür Vakfı Şube Başkanı Dr. Halil İbrahim Ayaz tarafından, Aşure dağıtılmadan, duası edilerek konuklara ikramda bulunuldu.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.