Ömer Faruk Çelebi’den EXPO 2021 Bilgilendirmesi

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB), dünyanın en geniş kapsamlı, en saygın sergisi olan EXPO’nun 2021 yılında Hatay’da gerçekleşmesi için çalışmalara başladı.

Geçtiğimiz yıl “Çiçek ve Çocuk” temasıyla Antalya’da gerçekleştirilen EXPO 2016’ya katılan 500 projenin içinde birbirinden kıymetli 4 projesiyle damga vuran HBB, 160 yılı aşkın süredir dünyada Olimpiyat Oyunları ve FIFA Dünya Kupası’ndan sonra üçüncü büyük organizasyon olan EXPO’ya 2021 yılında Hatay’da ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
2021 yılında EXPO’nun Hatay’da yapılması konusunda resmi onayın alınmasıyla birlikte Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş yönetiminde harekete geçen HBB Başkan Danışmanı Ömer Faruk Çelebi, kent için tarihsel bir atılım olan EXPO 2021 Hatay’ın ev sahipliğine dair bilgilendirme toplantılarının startını verdi.
Erol Bilecik Kongre Merkezinde gerçekleşen toplantıya HBB Genel Sekreter Yardımcısı Sait Günal, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

EXPO, FARKINDALIK YARATIR

Hatay’da yapılacak EXPO 2021’in çalışmaları hakkında bilgi veren Ömer Faruk Çelebi, EXPO’nun kurulduğu şehir ve ülkelere sağladığı katkılara değinerek bu organizasyon “Kültür, tarih, eğitim, sanat, eğlence ve ticari alanlarda bir olimpiyattır. EXPO’lar kendi alanında halkı bilinçlendirmeyi, değişimi paylaşmayı, ilerlemeyi teşvik etmeyi ve diyalog ile deneyimleri aktarmayı hedefler.  EXPO’lar, çok geniş bir kitleye hitap eden, etki sahibi kişiler, uzmanlar, sivil toplum kuruluşları ve politikacıların bir arada çalışmasına olanak sağlayan bir etkinliktir. EXPO yapıldığı ülkede o ülkeye ve şehre uluslararası imajını güçlendirme fırsatı sunar ve uluslararası alanda kendisini kilit konuma yerleştirir. Yerel kalkınmayı teşvik eden etkili bir yapı olduğu için, altyapı, ulaşım ağları ve turizm sektörüne de canlılık kazandırır. Yeni iş alanları yaratığı gibi organizasyonun yapıldığı ülkeye küresel iş ve yatırım yapılmasını kolaylaştırır. Kısacası EXPO, farkındalık yaratır.

BAHÇECİLİK EXPO’LARI İLE KONTROLSÜZ YOZLAŞMAYI ENGELLEYECEĞİZ

Hatay’ın 2021de dünyaya kapılarını açacağı “Medeniyetler Kenti ve Medeniyetler Bahçesi” temasının coğrafi önemini değinen Başkan Danışmanı Çelebi; “Yeşile ve çevreye duyarlı bir dünyada yaşamak ve doğanın güzelliklerini paylaşmak her insanın hakkıdır. İnsanlık, hızla gelişen sanayi toplumunun sonunda köyden kentlere büyük akınlar olmuş, doğanın önemi unutulmuş ve nostaljik bir özleme dönüşmüştür. Bahçecilik EXPO’ları işte bu kontrolsüz yozlaşma ve doğadan uzaklaşmanın önüne geçebilmek, insanlara örnek bahçeler gösterebilmek ve bahçe kültürünü sevdirebilmek amaçlarıyla yapılıyor. Bizler de dünyanın her yerinde rağbet gören bu temaya ev sahipliği yapma kararı aldık. EXPO 2021’in Hatay’da yapılması hususunda Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doç.Dr. Lütfü Savaş’ın katkısının da azımsanmayacak kadar büyük olduğunu ve yapmış olduğu sunumun etkisi sonucunda katılan tüm ülkelerin oybirliği ile onaylanması hem Hatay hem de Türkiye için gurur vericidir.” Dedi.

2 MİLYON TURİST ÇEKECEK EXPO ALANI İNŞA EDİLECEK

EXPO Hatay 2021’in amaçlarına da değinen Çelebi, fuar alanı içerisindeki mekanları da katılımcılara sundu.
Danışman Çelebi; “Ülkemiz ve şehrimiz için güçlü bir vizyon oluşturmayı hedeflediğimiz EXPO 2021 Hatay ile medeniyetler kentimizin tanıtımını yapacağız. Kuş bakışı görünümünde Hatay logosunun görüneceği alanda içerisine farklı medeniyetlerin bahçelerini yerleştirerek, 2 milyon turist çekecek kapasitede bir fuar inşa edeceğiz. EXPO Hatay içerisinde otopark, ana giriş Antakya mimarisinden kapı, iki idari bina, amfi tiyatro, İslam Medeniyetler bahçesi, Hristiyan Medeniyetler bahçesi, Zen bahçesi, Budha bahçesi, tıbbi bitkiler bahçesi, aromatik bitkiler bahçesi, organik sebze meyve bahçeleri, yenilenebilir enerjili (solar) ekolojik tarım serası, topraklı sera, topraksız tarım serası ve aqua kültür alanlarının yapılmasını amaçlıyoruz.
Hatay’ın EXPO aracılığıyla tüm dünyaya bir kardeşlik mesajı ulaştırabileceği proje “Medeniyetler Kenti ve Medeniyetler Bahçesi” temasıyla 2021 yılında yapılması amacıyla çalışmaların ve bilgilendirme toplantılarının devam edileceği belirtildi

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.