“Devlet gazilere tüp bebek imkanı tanısın”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Terörle mücadele eden güvenlik güçlerine sperm dondurma ve tüp bebek imkanı tanınsın

Yurtiçinde ve yurtdışında terörle mücadele eden güvenlik güçlerine sperm dondurma ve tüp bebek imkanı verilmesi istendi.

Bu anlamlı öneri Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen’den geldi.

ABD’DE DEVLET KARŞILIYOR

ABD’de Irak ve Afganistan’da yaralanarak üreme fonksiyonlarını tamamen kaybeden gazilerden sonra askerler için sperm dondurma programı oluşturulduğunu belirten Op. Dr. Betül Görgen, ayrıca tüp bebek masraflarının da tümüyle devlet tarafından karşılandığını söyledi.

Op. Dr. Betül Görgen, yüksek sesle dillendirilmeyen bu önemli konu hakkındaki görüşlerini şöyle dile getirdi:

“Terör ve terörle mücadele hem ülke sınırlarımız içinde hem de dışında yıllardır sürüyor. Hemen her gün kahraman askerlerimizin ya da polislerimizin şehit haberleriyle yüreklerimiz yanıyor, içimiz kan ağlıyor. Ne yazık ki hayatını kaybedenlerin yanında, hayatta kalmalarına sevindiğimiz ama belki de hayat boyu sakatlıkla sonuçlanacak yaralanmalarla kurtulan kahramanlarımız var.

Bu yaralanmaların bir kısmı uzuv kaybı olmakla beraber bir kısmı idrar-üreme yollarına ya da sinir sistemine ait yaralanmalar. Özellikle üreme ve merkezi sinir sistemine ait yaralanmalar o kişinin üreme kapasitesini ve aile kurmasını olanaksız kılabiliyor. Beraberinde getirdiği psikolojik sorunlar da cabası.

HEM ONLARI HAYATA BAĞLAYACAK HEM DE AİLE BİRLİĞİNİN DEVAMINI SAĞLAYACAK

Toplumsal yapımız nedeniyle bu sorunlar pek dile getirilmiyor ve konuşulmuyor.

Üremeyi kısmen ya da tamamen etkileyen bu olumsuzluklar, terör kurbanı gencecik insanların aile kurmasına mani olabileceği gibi evliliklerin bitmesine de neden olabilir. Kişi toplumdan soyutlanarak, kendini atıl ve işe yaramaz hissedebilir.

Çocuk sahibi olmak, hem onları hayata bağlayacak hem de aile birliğinin devamını sağlayacak en önemli unsurdur. Ben üreme sağlığıyla uğraşan bir hekim olarak bu hayati konuda gazilerimize nasıl bir destek veriliyor ya da bu konuyla ilgili nasıl bir yol izleniyor merak ediyorum?

Çünkü dünyada özellikle Amerika’da bu konuda hem siyasi hem de kamuoyu yönünden tam bir destek sözkonusu.

Hem tüp bebek masrafları devlet tarafından karşılanıyor hem de üreme hücrelerinin dondurularak saklanmasına izin veriliyor.”

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.