Asit yağmurları başladı

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Asit yağmurları başladı. IŞİD saldırısı sonucu yanan sülfür tesisinin oluşturduğu zehirli bulut tedirginlik veriyor. Vatandaşlar asit yağmuru nereleri etkileyecek merak ediyor. Peki Asit yağmuru hangi illerde yağacak, nerelerde görülür?

IŞİD Musul operasyonunda hava saldırılarına engel olmak için çeşitli yollar deniyor. Petrol kuyularını ateşe veren örgüt şimdi de sülfür fabrikasını yaktı. Olay sonucu oluşan zehirli bulutun asit yağmuruna neden olması bekleniyor. Nerelere asit yağmuru yağacağı hakkında meteoroloji bilgi verdi.

Meteroloji Genel Müdürlüğü uyardı… Önce İstanbul için hava durumu uyarısı geldi ardından Mardin, Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak için kükürtlü yağmur uyarısı verildi. Bu uyarı Doğu ve Güneydoğu Anadolu için de geçerli.

Musul’daki kükürt fabrikasının yanması sonucunda atmosfere yayılan zehirli gazların Türkiye’ye ulaşmasıyla yaşanabilecek sağlık sorunları tedirginlik yarattı. Bazı uzmanlar durumun endişe verici olduğunu belirtirken, bazıları ise gazların ‘ölümcül’ etkisinin ülkemizde görülmeyeceğini savunuyor.

NTV canlı yayınında Gökhan Abur olayı bu şekilde anlattı: “Özellikle yarın akşam saatlerinden itibaren rüzgarın dönüp bulutları bize doğru getirmeye başlamasından itibaren Mardin-Şırnak arasında yağış başlayacak. Gece saatlerinde başlayacak yağış, ortamdaki nemin artmasını sağlayacak. Ortamdaki nem, su buharı. Su buharı da H2O ve SO2 ile birleştiği zaman H2SO4 dediğimiz halk deyimiyle bizim kezzap dediğimiz asiti oluşturacak. Ve dolayısıyla bize doğru yaklaştıkça, yağışın etkisini artırmasını beklediğimiz cuma ve cumartesi günü tamamen bizim sınırlarımız içine girmiş olacak. Bu yağmur damlacıkları artık asitle yüklü olacak. NASA’nın da bildirdiğine göre bizim için en tehlikelisi bu asit yağmurlarının bölgedeki bitki örtüsünü yakması. Dolayısıyla hem yer seviyesinde bitki örtüsü yanmış olacak hem ağaçlara zarar verecek.”

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.