Hatay Valisi Ercan Topaca onuruna veda yemeği

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İlimizde yaklaşık 2 yıldır görev yapan ve Valiler Kararnamesi ile Ankara Valiliği görevine getirilen Topaca için 16 Eylül 2016 Cuma günü saat 20.00’de Ottoman Otel’de veda yemeği düzenlendi.
Hatay’ın tüm dinamiklerinin katıldığı, sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşen yemeğe Hatay Valisi Ercan Topaca ve eşi  Sevim Topaca’nın yanı sıra Hatay Milletvekilleri Adem Yeşildal, Birol Ertem, Fevzi Şanverdi, Orhan Karasayar, Serkan Topal, Mehmet Necmettin Ahrazoğlu, İskenderun 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Tevfik Erkan Olgay, İl Jandarma Komutanı ve Garnizon Komutanı J.  Alb. Turgay Aras, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, HSYK Üyesi Mehmet Durgun, Vali Yardımcıları,  İl Emniyet Müdürü, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, kurum müdürleri, kanaat önderleri, dernek ve oda başkanları ile siyasi parti temsilcileri katıldı.
 
Daha sonra bir veda konuşması yapan Vali Topaca katılımlarından dolayı tüm misafirlere şükranlarını sunduğunu dile getirdi. Vali Topaca ‘’Tayin, bu işin doğasında var. Bir yere atanırsınız, şehri ve insanları avucunuzun içi gibi öğrenirsiniz, hizmetleriniz kartopu gibi büyümeye başlar, bir de bakmışsınız 2-3 yıl geçivermiş ve tayin zamanı gelmiştir. Benim bu tayinimim ani bir tayin oldu ama bu ani tayinler de bürokrasilerde vardır. Hatay’a 26 Eylül 2014 tarihinde geldim. Hatay’a tayinimiz çıktığı ilk andan itibaren tereddütler yaşadık. Çünkü Hatay sanki iç savaşın olduğu bir yermiş gibi insanlarda bir algı vardı. İster istemez etkileniyor insan, biz de insanız. O duygularla geldim buraya. Ama geldim gördüm ki bu algı tamamen yanlış. Bu güzel şehir, bu güzel insanlar bu algıyı hak etmiyor.’’ dedi.
Hatay hakkındaki yanlış algıyı değiştirmek için yapılabilecekler konusunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla el birliği içinde çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Vali Topaca, ‘’Sınır kenti olmamızı, Orta Doğu’daki sıkıntıları ve bu kentin gerek dini anlamdaki çeşitliğini gerekse mezhep farklılıklarını kullanarak bazı karışıklıklar yaratmaya çalışan kimselerin olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama Allah’a şükür bu kentin güzel insanları, gönlü geniş hoşgörülü insanları, herkesi kucaklayabilecek, herkese karşı sevgiyle sarılabilecek engin bir tecrübe ile hareket ediyor. Birilikte yaşama kültürünün getirdiği güzellikle biz kötü niyetli olanlara karşı durabiliyoruz. Biz bu birlikteliği devam ettirdiğimiz sürece kötü niyetli insanların emellerine ulaşması mümkün olmayacaktır.’’ dedi.
-Biz Ülkesini Seven Bu Topraklara Gönül Vermiş İnsanlarız-
Hatay ile ilgili birçok ülkenin değişik hesapları olduğunu dile getiren Vali Topaca ‘’Farklı şekillerde bizi provoke etmek isteyen çalışmaları hep gördük. Bunlarla ilgili başından itibaren hep birlikte tedbir almaya çalıştık. Devletimizin bütün unsurlarını harekete geçirmek suretiyle bu kötü niyetlilere dur demeye çalıştık. Bu kentin etrafında adeta bir güvenlik şeridi oluşturarak yapmış olduğumuz kontrollerle, Amanos dağlarının derinliklerinde  operasyonlar düzenlemek suretiyle bunu kontrol altında tutmaya çalıştık. Biz ülkesini seven bu topraklara gönül vermiş insanlarız. Değerlerimize ve milletimize zarar verecek tüm bu unsurları bertaraf etmeye çalıştık. Bu konuda belli bir mesafe aldık.’’ dedi.
Hatay’a hizmet ederken bu kentin manevi sahipleri olduğunu düşünerek hareket ettiğini ifade eden Vali Topaca, ‘’Habib-i Neccar hazretleri burada, Beyazad-i Bestami hazretleri burada, Şeyh Ahmet Kuseyri hazretleri burada, Tayfur Sökmen burada, aynı şekilde Hristiyanlık açısından çok önemli olan St. Pierre Kilisesi burada. Tarihe baktığınız zaman bu şehre Allah’ın şehri gibi, doğunun kraliçesi gibi çok güzel sıfatlar yüklenmiştir. Hatay bütün dinlerde adeta kutsanmış bir şehirdir. Bu şehre hizmet ederek bu büyüklüğe de hizmet ettiğimizin bilincindeydik.’’ dedi.
Hatay’da kaldığı süre içerisinde çok samimi insanlar gördüğünü vurgulayan Vali Topaca ‘’Burada iyi niyetli insanlar gördüm, karşılıksız seven insanlar gördüm, dostlar gördüm, onların hep sıcaklığını hissettim. Allah kötülerle karşılaştırmasın, temiz, iyi yürekli, ülkesini, milletini seven bir ekiple çalıştım. O da benim işimi kolaylaştırdı.’’ dedi.
-Bu Millet Hakikaten Feraseti Güçlü, Basiretli Bir Millet-
Vali Topaca şöyle devam etti: ‘’15 Temmuz darbe süreci Türkiye için bir milat oldu. Hatay’da bu süreci kimsenin burnu kanamadan, hep birlikte el birliği içinde atlattık. Ülkemiz belki çok daha ağır bedeller ödeyebilirdi. Ama bu millet hakikaten feraseti güçlü, basiretli bir millet. Bir anda herkes kenetlendi ve bu tehlikeye hep birlikte dur dedik. O gece uzun bir geceydi. Hatay Türkiye’ye örnek bir davranış gösterdi. 25 Temmuz’da bütün vekillerimiz ile bir araya geldik ve beraberliğimize, demokrasimize ve ülkemize sahip çıkmak için devletimizi desteklemek için ortak bir deklorasyon yayınladık. Türkiye’ye örnek bir davranış sergiledik. O günden sonra Hatay her yönü ile daha farklı bir Hatay olmuştur.
-Ben Çalıştığı Bütün Kentleri Kendi Memleketi Gibi Addeden O Kentin Milliyetçisi Olan Bir İnsanım-
Ankara Valisi olarak orada göreve başladıktan sonra Hatay ile ilişiğimiz kesilmeyecek. 2 yıllık süreç içerisinde sadece Hatay ile ilgili yaklaşık 50 tane kitap okudum. Bunun da verdiği tecrübe ile Hatay’a yardımlarımın olabileceğini düşünüyorum.  Yeni gelen çok değerli Valimizin de aynı hizmetleri devam ettireceğine yürekten inanıyorum. Ama artık Ankara’da da bir valiniz var. Vekillerimiz ile birlikte Hatay’ın işlerini takip etmeye devam edeceğiz. Ben çalıştığı bütün kentleri kendi memleketi gibi addeden o kentin milliyetçisi olan bir insanım.  Gerçek dostluklar ölünceye kadar devam eder. Hatay’a sevgim de devam edecek.’’
Hatay Milletvekili Adem Yeşildal ise yaptığı konuşmada ‘’Bu görevler devletimize, milletimize hizmet etmek için önemli ve süreli görevlerdir. Dünyanın en kritik coğrafyasında bulunan ülkemizin en kritik bölgesi Hatay’dır. Yanı başımızda çok ciddi problemlerin yaşandığı dönemde Sayın Valimiz burada görev yaptılar. Hatay’ın başka özellikleri de var. Hatay farklı renkleri, farklı kültürleri, farklı dinleri bir arada barındıran ve bütün bu değerleri ile barış, hoşgörü ve birlik ve beraberlik açısından tüm dünyaya örnek olan bir şehirdir. Böyle farklıların olduğu ve böyle sıkıntıların bulunduğu bir bölgede değerli Valimiz önemli bir performans ortaya koydu. Bürokrasinin klasik çizgilerini gözetmedi. Allah yollarını açık etsin.’’ dedi.
Hatay Milletvekili Serkan Topal ise Hatay olarak Valimizi buradan uğurlamaktan büyük bir üzüntü duyduklarını ifade ederek ‘’Ama aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentine atanmanızdan da büyük bir gurur duyuyoruz. Sayın Valimiz iyi bir devlet adamıdır, iyi bir dosttur, iyi bir insandır. Medeniyetlerin beşiği olan Hatay’ımızı medeniyetlerin üstü bir şehir yaratma konusunda ciddi bir özveri göstererek Hatay’ımıza ciddi anlamda büyük katkıları olmuştur. Bizler sizleri hiçbir zaman unutmayarak her zaman iyi şeylerle anacağız. Özellikle bütün vatandaşlarımıza Hatay’ımızın kozmopolit yapısına yakışır adalet ve eşitlik duygusu ile görevinizi icra etmenizi hiçbir zaman unutmayacağız. Hatay halkı adına sizlere teşekkür ederken yeni görevinizde başarılar diliyorum.’’ dedi.
Hatay Milletvekili Mehmet Necmettin Ahrazoğlu ise konuşmasında bunun bir ayrılık yemeği olmadığını dile getirerek ‘’Bu yemeği, Sayın Valimizi daha iyi bir makama, daha güzel bir göreve göndermenin mutluluğu ile bir araya getirilmiş bir yemek olarak kabul ediyorum.  Sayın Valimizle 1 Kasım seçimlerimden sonra tanıştık. Bölgemizde yaşanan Suriye olaylarında gösterdiği duyarlılık, özellikle kampların iyileştirilmesi ile ilgili yapmış olduğu hizmetler ve Bayırbucak Türkmenlerine göstermiş olduğu hassasiyet dolayısıyla Sayın Valimize her zaman minnet ve şükran duygularımızı arz ediyoruz. Zaman zaman birtakım taleplerimiz oldu, Sayın Valim hiç tereddüt etmeden o talepleri olması gerektiği şekilde söyledi. 15 Temmuz olaylarında göstermiş olduğu duyarlılık ve bir validen çok bir lider olarak gerekli tüm önlemleri alıp çok kritik bir noktada bulunan ilimizde kimsenin burnu kanamadan en çok da birlik ve beraberliğimizin korunması konusunda gösterdiği gayretlerden dolayı meclis kürsüsünden o gün Sayın Valimize teşekkür etmiştim, bir kez daha huzurlarınızda teşekkür ediyor yeni görevinde başarılar diliyorum.’’ dedi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise bugün hem güzel hem de buruk bir yemek yediklerini belirterek, ‘’Sayın Valimizle yaklaşık 2 yıl birlikte çalıştık. İkimiz de hem şehrimizin hem de devletimizin geleceği adına atılması gereken adımlarda bir gün ayrı düşmedik. İkimiz de Hatay’ın geleceği adına güzel adımlarla birlikte olduk. Ben gerçekten Sayın Valimizin gidişine üzülüyorum ama onun şahsı adına seviniyoruz. Artık Ankara’da da bir Hatay Valisi var. Sayın Valimizden Hatay için Ankara’da da Sayın Vekillerimizle birlikte faydalanacağız. İlk geldiği günden itibaren kendisi bana Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözünü hatırlattı: ‘Dinlenmemek üzere yola çıkanlar asla yorulmazlar.’ Bu cümleyi Sayın Valimiz için de kullanabiliriz. Ben ondan Allah razı olsun diyorum. Yolu açık olsun. ‘’ dedi.
Vali Yardımcısı Orhan Mardinli yaptığı konuşmada, ‘’Sayın Valimizin mesai kavramı gözetmeksizin Hatay’ın sosyal, kültürel ve ekonomik olarak geliştirilmesinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için tüm sektörlerin ihtiyaç ve sorunlarının belirlenerek çözümlenebilmesi ve ilimizin kalkınması için özverili bir şekilde çalıştığı hepimiz tarafından bilinmektedir. Önce insan diyen bir anlayışın hakimiyeti ile Hatay’ın mutlu insanların yaşadığı esenlik beldesi olması için etnik kökenleri, dinleri ve dilleri farklı insan gruplarını huzur ve barış içinde yaşatabilme becerisini göstermede Sayın Valimizin gereğini ziyadesiyle yaptığı bildiğimiz bir gerçektir. Zat-ı Alilerinin Hatay’a ve Hataylılara yapmış olduğu hizmet ve katkılardan dolayı minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Bizler kendileri ile birlikte görev yapmanın onur ve mutluluğunu her zaman taşıyacağız. ‘’ dedi.
Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci ise şunları kaydetti: ‘’Sayın Valimiz Hatay’a geldiği ilk andan itibaren Hatay’ımızın farklılıklarını kısa bir zamanda öğrendiler. Ve Hatay’ımızın sahip olduğu güzellikleri ülkemizin ve bütün dünyanın tanıması için var güçleriyle çalıştılar. Hatay bir arada yaşama kültürünü kadim zamandan beri gerçekleştirebilen bir şehirdir.  Bu özelliği ile aslında dünyaya örnek olması gereken bir şehirdir. Sayın Valimizin bu güzelliklerin altını çizmek suretiyle gerek yurt içinde gerekse yurt dışında Hatay’ın tanıtımı konusunda çok özverili çalışmaları oldu. Kendisine huzurlarınızda Hatay halkı adına teşekkürler ediyorum.’’ dedi.
Yemek sonrasında Vali Topaca ve eşi Hanımefendi Sevim Topaca konuklarını kapıdan tek tek uğurladı.
Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.