HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğlulları Oruç, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu önerge ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin dondan zarar gören çiftçiler ile ilgili sıkıntıların giderilmesi için Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.
Adana’da etkili olan poyraz ve don, başta patates olmak üzere domates, şeftali, nektarin, erik, karpuz gibi tarım ürünlerine zarar vermiştir. Patateste yüzde 60 rekolte düşüklüğü beklenilmektedir.
Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, soğuk hava ve donun bölgedeki neredeyse tüm tarım ürünlerini etkilediğini aktarmıştır. Narenciyede erken açan çiçeklerin hasar gördüğünü ifade eden İncefikir: “Yeni açan tomurcuklar yandı. Böyle dönemlerde narenciye çiçek açtığında erken döküm yapar. Ciddi anlamda kayıplar yaşanacak… Patates bitkisinin üzerindeki yeşil aksam soğuktan yandığı için alttaki patates yumrusunu besleyemeyecek ve hem rekoltede hem kalitede verim düşüklüğü yaşatacak.”demiştir.
Domates eken çiftçilerin de ciddi mağduriyet yaşadığının altını çizen İncefikir, “Domates fideleri yandı. Yanan fidelerin yerine üreticiler yeniden ekim yapacak. Bu, yeni fide, gübre, mazot, işçilik maliyeti demek. Sıfırdan domatese yeniden başlama söz konusu. Patatesteki handikaplar da önemli ama domatesteki girdi maliyetleri de büyük felaket” ifadelerini kullanmıştır.
Bu bağlamda;
- Üreticinin mağduriyetini ortadan kaldırmak üzere Bakanlığınızca önlemler alınacak mıdır?
2.Zirai don afeti nedeniyle oluşan hasar tespit edilerek, zararın karşılanması sağlanacak mıdır?
- Zor şartlarda üretmeye çalışan çiftçinin yüksek girdi maliyetleri yükünü hafifletmek üzere çalışmalarınız var mıdır?
4.Mahsullerinden zarar eden çiftçinin katlanarak artan borçları için borçların silinmesi gibi üreticiye destek çalışmalarınız olacak mıdır?
- Üretimin sürekliliğini sağlamak üzere Bakanlığınızın çalışmaları olacak mıdır?