Nergizlik, Soğukoluk, Müftüler’de balkon ve pencereleri küpe çiçeği ve ortancalar süslüyor…
Belen’in Soğukoluk, Müftüler ve Arsuz’un Nergizlik yaylalarında gezinirken, evlerin balkonlarında ve pencerelerinde küpe çiçeklerine, bahçelerinde ise ortanca çiçeklerine rastlarsınız… ya da her iki çiçeğin renk uyumu ve ahengi gönlünüzü okşar. Gözlerinizi alamadığınız zarif küpe çiçekleri yaylanın serinliğinde ve bahçelerinde ise ortanca çiçeklerinden gözlerinizi alamazsınız.
Küpe Çiçeğinin renk uyumu ve zerafeti, ortanca çiçeğinin görkemli görüntüsü yaylanın serinliğinde nennilenirken gözlerinizi alamayacağınız bu iki çiçek, şimdilerde bahçe ve balkonlarda sefa sürüyor…
Çevremizde nadir görülen bir çiçek türü olan Küpe Çiçeği, rengi, duruşu ile zarif bir çiçektir. Sarkık görünümü küpe şekline benzeyen bu zarif çiçeğin bilimsel ismi Fuchsia’dır… Bu zarif çiçek, Belen’in Soğukoluk, Müftüler ve Arsuz’un Nergizlik yaylalarında bolca yetiştirilir.
Bazı kaynaklarda Tropik Orta ve Güney Amerika’nın dağlarında bazı kaynaklara göre ise Meksika olarak geçer. Narin dalları olan küpe çiçeği, kışın budanır bakımı yapılır. Çok yıllık bitki olan bu çiçek, dış mekanları süslemede de kullanılır. Kırmızı, mor, beyaz ve pembe renklerinde olan Küpe çiçeği her bir çeşidi iki renkten oluşur. Büyüleyici güzellikteki bu zarif çiçeğin çiçeğe durması için ise düzenli bakım yapmak gerektiği blinir.Bu bakım içerisinde en önemli faktörler doğru sulama, güneşlenme, gübreleme ve ilaçlamadır. Ocak ayında dikilen küpeli ya da küpe çiçeği, Hatay’ın Arsuz İlçesine bağlı Nergizlik yaylasında balkonları pencereleri süsler bu mevsimde…
Yayla sakinlerini deyimi ile “ayırtmaç” diye tabir edilen çelik ile çoğaltılan küpe çiçeğinin çoğaltılması için tohum yöntemi önerilmez. Yarı geçirgen, gevşek toprağı seven bu bitki, serin yarı güneş yeri ve suyu az sevmesi ile bilinir.
Gösterişli çiçekleriyle Ortanca çiçeği görenleri büyülüyor
gösterişli çiçekleri nedeniyle Dünyanın birçok yerinde yaygın olarak yetiştirilen, Ortanca çiçeğinin Anayurdu Japonya’dır. 1-3 metre arası boylanabilen, kışın yapraklarını döken, Ortanca (Hydrangea macrophylla), çalı gövdeli bir süs bitkisi olarak peyzaj süslemede kullanılır. Belen ve Arsuz’un yaylalarını gezerken sık sık karşılaşılan ortanca çiçeği, kışın yapraklalrını döker, Bahar ile birlikte yapraklanan ve gelişen ortancalar, Mayıs ayında bol bol çiçek açar.
Farklı renklerde türleri olan ortancalar, kokusuz ancak bir o kadar da güzel ve gösterişlidir. Bu özelliklerinden dolayı, ortanca çiçeği tüm dünya da yetiştirilen ve tercih edilen bir süs bitkisi olarak bilinir. Nergizlik ve Soğukoluk civarında yetişen ortancalar, gölge alanlarda yetişmekten hoşlanırlar. Çoüğu kez yayla evlerinin bahçelerinde, ağaç altlarlında ya da duvar kenarlarında ya da balkonlarda saksılarda görebilirsiniz.
Nisan ve mayıs aylarında çiçeğe durur
İdeal olan bahçelerin ağaç altları ve duvar kenarlarıdır. Eğer balkonumuzda yetiştireceksek yine direk güneş ışığından korumalı ve balkonun yarı gölge kısmına koymalıyız. Eğer balkonumuz sürekli güneş gören bir konumda ise o zaman ortanca için balkonumuza şemsiye koyarak gölge bir alan sağlayabiliriz.
Önemli olan güneşin kırılarak ortanca ile buluşması. Yarı gölge mekanlar ortanca bitkisi için en ideal alanlardır. Ortanca çiçeğini dikmek için en uygun zaman, diğer yazlık çiçeklerde olduğu gibi aylarıdır.
Her tip toprakta yetişebilen ortancanın ekimi poşet toprak yerine doğal toprak kullanmaya özen göstermek yeterli. Yayla evlerini bahçeleri en iyi yetişme alanı olmakla birlikte Ortancaları saksıda yetiştirilecek ise toprak ve büyükçe bir saksı olması yeterli olacaktır. Şubat ayı sonuna kadar budama işlemini yapabilirsiniz. Ancak çok fazla da dalları kısaltmayalım. Ortancaları mantar hastalığından ve bitlenmekten korumak gerekmektedir. Bitki bitlendiğinde, hemen ilaçlamalı ve bunu bazı yerlerde yaz mevsiminde hemen hemen 15 günde bir tekrarlamak gerekmektedir. Mantar oluşumunu engellemek için yapmak gereken ise, bitkiyi yalnızca ihtiyacı olduğunda sulamak olacaktır.
Ortanca Çiçeği “Aliminyum sülfat” kullanarak mavi tona suni yoldan dönüştürülebilecek. Toprağa katılan bu madde işle ortancaya mavi renk verir.