Hatay Devleti Meclis binası ve Adalı Konağı restore ediliyor

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay’da 1927 yılında Fransız Mimar Leon Benju tarafından sinema salonu olarak inşa edilen, bir dönem “Hatay Devleti Meclisi” olarak da kullanılan,  Hatay Devleti Meclisbinası  ve Adalı Konağı  restore ediliyor. Hatay’da 1927 yılında Fransız Mimar Leon Benju tarafından sinema salonu olarak inşa edilen ve bir dönem #HatayDevletiMeclisi olarak da kullanılan 1927 yılında Hacı Muhammed Adalı tarafından satın alınan binanın Restorasyonu Hatay Valiliği yapıyor.

1927 yılında Hacı Muhammet Adalı tarafından satın alınan binanın tapusunun Hatay Valiliğine devir teslim edilmesinin ardından binada resmi restore çalışmaları Hatay Valisi Rahmi Doğan tarafından titizlikle takip ediliyor.

İlk toplantısını 2 Eylül 1938’de yapan 40 üyeli Hatay Meclisi, ilk toplantıdan sonra 9 ay boyunca Belediye binası olarak kullanılmıştı.

“Tarihi Meclis Binası,  23 Temmuz 1939 yılında Hatay’ın Anavatana katılmasında önemli bir rol oynamıştı. Adalı Ailesinin Meclis Binası mülkiyetinde kalan bina, o süreçte yaşananlar Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “ Hatay benim şahsi meselemdir” diyerek büyük gayretlerle Hatay’ın kurtuluşu ve günümüze kadar gelen süreçte bu tarihi binaların tekrardan Hatay’a kazandırılarak müze haline getirilmesi takdir topluyor.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.