İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Gökçen, “Alarmlı Kapı Kilidi” projesi ile hırsızlık olayı meydana gelmeden hırsızları caydıracak bir proje geliştirdi.
Günümüzde güvenlik problemlerinin üzerinde durulması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ahmet Gökçen; “Günümüzde yapılan soygunların çoğunluğu kapıdan girilerek yapılmaktadır. Asıl olan hırsız içeri girdikten sonra değil girmeden duruma müdahale etmek olmalıdır. Alarmlı kapı kilidi, kilit dil yuvasına monte edilebilecek bir Push-Pull (Bas–Çek) buton mesafe kontrollü elektronik anahtar ve bunları kontrol eden bir elektronik kontrol kartından oluşmaktadır. Kapı kilitlendiğinde kilit dili dil yuvası içerisindeki Push-Pull buton kapatacak ve sistemi hazır hale getirecektir. Maskot olarak kullanılabilecek mesafe kontrollü elektronik anahtar kapı önünden ayrıldığında elektronik kontrol kartı alarm sistemini aktif hale getirecektir. Bu aşamada sürekli olarak Push-Pull buton ve mesafe kontrollü elektronik anahtarın durumları kontrol edilerek kapıların kontrol dışında açılıp açılmadığı denetlenebilecek olup, mesafe kontrollü elektronik anahtar sayesinde kapı önünde olmadan her ne şekilde olursa olsun kapıya ve dolayısıyla kapı kilidine yapılacak herhangi bir müdahale alarmın çalmasına sebep olacaktır. Alarmı çalıştırmadan eve girmek için önce mesafe kontrollü elektronik anahtar kapı önünde olmalı ve ardından kapı anahtar yoluyla açılmalıdır” açıklamaları ile projeyi anlatarak mesafe kontrollü elektronik anahtarın kendine ait bir haberleşme kodu olan karta sahip olduğunu ve kablosuz olarak belirli bir mesafe içinde haberleşebilen bir devresi olduğunu belirtti.
İSTE Elektrik Elektronik-Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Gökçen; “Amacımız hırsızlığın ilk adımında caydırıcı olarak hırsızın eve adım atmasını engellemektir. Alarmlı Kapı Kilidi Projesi ile hırsız ayağını eve atmadan kapıya veya kapı kilidine yapılacak herhangi bir müdahalede alarmın devreye girmesi ve bu şekilde hırsızı caydırmasıdır” sözleri ile “Alarmlı Kapı Kilidi” projesinin maliyetinin oldukça ucuz olduğunu ve her eve rahat bir şekilde uygulanabileceğini ifade etti. Buluşu patentlediklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Gökçen, şimdi projenin hayata geçirilmesi ve ticarileştirilmesi aşamasında olduklarını ve konuya ilgi duyanların İSTE- TTO’ya (İskenderun Teknik Üniversitesi – Teknoloji Transfer Ofisi) başvurmalarını beklediklerini söyledi.