Çalıştay’da sunuldu: İskenderun’a Tarihi Kent Merkezi

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Teknik Üniversitesi ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğinde Mimarlık Fakültesinin düzenlediği “İSKENDERUN MEKANSAL GELiŞiM ÇALIŞTAY”da Mersin Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Akar, kentin tarihi dokularının ön plana çıkartacak çalışmaların yapılması gerektiğini gündeme getirdi.

Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Akar, İskenderun’un tarihi ve sosyal dokusunu ön plana çıkaracak sunumunda İskenderun’a Tarihi Kent Merkezi önerisi getirdi.

Tren Garı ve Kaymakamlık çevresi, Belediye Binasının çevresi ve Şükrü Kanadlı Kışlası Kentin tarihi yapısını üç bölümde incelenebileceğini ifade etti.

İskenderun Tarihi Kent Merkezi Kentsel Tasarım Fikir Projesi ve Kültür Varlıkları ve Koruma Alanlarının Tasarım Rehberi konu başlıklı sunumunda Mersin Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Akar, İskenderun’un Mekânsal Gelişimi Çalıştayındaki sunumu dikkat çekti.

İskenderun’daki İstasyon alanı baz alınarak Raif Paşa ve Namık Kemal Caddesinin uygulanacak düzenlemelerle İskenderun’un sosyal ve kültürel tarihi dokusunun ön plana çıkarılabileceğine işaret etti.

“Kültür Varlıkları dokuya uygun yapılaşmalı”

Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Akar, kültür varlıklarının çevre düzenlemesinin etkisini değiştirecek tavırlardan uzak, turizme yönelik değerlendirilmesinin daha uygun olacağını söyledi.

Konuyla ilgili olarak bir deneyimini katılımcılarla paylaşan Akar, İskenderun doğum evinin binasına ilk gördüğünde kentin siluetini bozduğu düşüncesi içerisinde oluştuğunu bunun yıkılması gerek diye yorumladığını, yıkıldığını gördüğünde çok sevindiğini söyledi. Akar, “Çünkü üç yanı da tarihi kültür varlıkları ile çevrili. Bu alan dokuya uygun yapılaşmalı” dedi.

“İskenderun’da gezi güzergahı”

Tren İstasyonunun tarihi kent merkezine bağlanmasını öngören sunum Raif Paşa Caddesi ve Namık Kemal Caddesi arasında kalan kısmı kapsadığını anlatan Tuğba Akay,  kentin tören alanı ve denizde buluşmasını sağlayacak öngörüde olduğunu söyledi. Kültür Varlıkları ile ilgili kısımda da yine bir gezi güzergâhı oluşabileceğine dikkat çeken Akar, bu güzergâhın da istasyon bölgesine bağlanmasını öngördüklerini ifade etti.

 

“Belediyenin arka tarafındaki yapılar ile Hastane çevresi de önemli”

Kültür varlıkları ile ilgili belli noktalarda odak noktaları oluşturmaya çalışıldığına dikkat çeken Akar,  Şükrü Kanadlı Kışlası, Deniz Feneri ve Hastane binasının bulunduğu bölgede kültür varlıklarının yoğunlaştığını dolayısıyla bu bölgeyi özel bir proje alanı olarak belirledik. İkinci bir proje alanımız İskenderun Belediye binasının arkasına düşen yapılarda… Süryani, Katolik, Ermeni Kilisesi’nin yoğunlaştığı dini yapılar ve butik otel olarak işletilen alanın, sosyal kültürel alan olarak gelişmesini, merkezdeki Şehit Pamir Caddesi’nin doğusuna düşen eski Adliye binası, Kaymakamlık ve de ticari dükkanların bulunduğu alanın idari ve ticari merkez olarak yoğunlaşmasını öngördük. Kentteki kültür varlıklarını temel alan ve bunları öne çıkaran kullanım öngörüsü getiren ve çevresinde oluşacak yeni yapıların da bu alanlarla birlikte uyumlu yeni yapılaşma olmasına yönelik birtakım kararlar oluşturduk” dedi.

 

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.