Gaziantep Üniversitesi, Nurdağı Yüksek Okulu arazilerini (çiftliği) “pilot bölge” olarak seçti ve KARABUĞDAY ( Greçka) bitkisi ekildi. Ekimin yapıldığı alanda incelemelerde bulunan Herbalist Recep EKİNCİ açıklamalarda bulundu:
Karabuğday bitkisi ekimi için Gaziantep Üniversitesi Nurdağı Yüksek Okulu arazilerini (çiftliğini) tercih etmemizin nedeni; Tıbbi ve Aromatik bitkiler eğitimini Gaziantep Üniversitesi Nurdağı Yüksek Okulu’nda görmem ve Nurdağı Yüksek Okulu müdür ve öğretim görevlilerinin yeniliklere, yeni ürünlere (moringa, park bahçe süs bitkiler, karakılçık buğdayı vb.) her daim ilgi göstermeleri ve gelişmelere açık olmalarından dolayı KARABUĞDAY yetiştiriciliği olarak Nurdağı Yüksek Okulu’nu pilot bölge olarak seçtik.
KARABUĞDAY’ ı neden anlatma gereği duyuyorum ve ülkemizde KARABUĞDAY’ ın ekiminin yaygınlaşmasını neden önemsiyorum:
Çünkü dünya nüfusu ortalamasına göre; Türk Milleti, bizler en çok buğday ürünleri, bulgur ve unu tüketen milletiz. Üstelikte en çok ekmek tüketmemize rağmen (ekmek yemeden) doymayan bir milletiz.
Mademki bu denli buğday tüketiyoruz, o zaman sağlığımıza, hayvanımıza ve toprağımıza faydalı olan KARABUĞDAY’ ı yetiştirelim ve tüketelim.
KARABUĞDAY’ ı canımız, malımız için çok önemsiyorum.
Diğer taraftan Türk kadınını ve aileleri ile birlikte “ karabuğday yetiştiriciliği ve sağlıklı beslenme sosyal sorumluluk projesine” katkıda bulunmak istedim.
KARABUĞDAY NEDİR?
Karabuğday tohumları keskin 3 kenarlı ve üçgen prizma şeklindedir.
Karabuğday, buğday olmayıp, doğal bir BULGUR’ dur.
Değirmende herhangi bir işlem görmeden yemeklerde doğrudan bulgur olarak kullanılır hatta değirmende un haline getirilmeden mikserde hamur haline getirilebilen bir hububattır. Bunların da ötesinde hamurun herhangi bir maya veya katkı maddesi ilave edilmeksizin, kendi kendine mayalanma özeliğine sahiptir.
Hububatların en değerli kısımları= Dış kabuğu (kepek) Ruşeym (embriyo) karabuğday ham işlenmeden kullanıldığından, dış kabuğu ve embriyosu ile birlikte yenmektedir. Bu da karabuğdayı insan sağlığı (A ve E vitamini) açısından daha değerli kılmaktadır.
Endosperm ise (Amiloz, Amilopektin) nişastadan oluşur.
Kısacası tohum, yaprak ve çiçeklerindeki mineral, vitamin ve proteinler karabuğdaya sihirli bir bitki özelliği kazandırmaktadır.
KARABUĞDAY, DENİNCE AKLA GLUTENSİZLİK GELİR
Tüm tahıllarda, karabuğdayda ve tahıl benzeri ürünlerde GLUTEN bulunur. Ancak GLUTEN karabuğdayda kimyasal olarak bağlı bulunur.
Bu sayede karabuğday mamulleri yendiği zaman vücutta bir reaksiyona girmediğinden; karabuğday Gluten bulunmayan (Çölyak hastalığını tetiklemeyen) bir ürün olarak tanımlanmıştır.
OTİSTİK VE DOWON SENDROMLU çocukların güvenle tüketeceği bir üründür.