Hatay’da Kozaevi

Published on:  /   Yorum yapılmamış

kozaevi acilis (2)

Hatay’da geçmişi çok eskilere dayanan ipekböceği yetiştiriciliği ve ipekçilik sanatının yeni ustalarının sertifika aldığı ve el emeği göz nuru ile ürettikleri eserlerinin sergilendiği Defne Koza Evi ipek dokuma sergisinin açılışı, ilimiz protokolünün yoğun katılımıyla yapıldı.

 

17 Aralık 2015‏ Perşembe günü saat 15.30’da Antakya ilçesinde bulunan bir AVM’nin sergi salonunda gerçekleşen törene Hatay Valisi Ercan Topaca, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın yanı sıra Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Defne Kaymakamı Hakkı Uzun, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil,  Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ve kursiyerler katıldı.

 

Hatay Valisi Ercan Topaca ve protokol üyelerinin açılış kurdelasını kesmesinin ardından katılımcılara ‘Kozadan Kumaşa İpeğin Yolculuğu’ konulu kısa bir film gösterilmesinin ardından konuşan Sayın Topaca, geleneksel el sanatlarını yaşatmak için bu alanlarda eğitim ve istihdamın önemine dikkat çekerek “ Hatay bir turizm şehri. Gelen misafirlerimize hediye düşündüğümüzde aklımıza buraya özgü olarak ilk ipek gelmektedir. Öyleyse biz bunun ekonomik boyutunu da göz ardı edemeyiz. İpek yöresel olduğu kadar evrensel bir üründür. Pazarı, müşterisi ve toplumda bir karşılığı olan bu mesleği koruyup geliştirmek isteyen siz kursiyerlerimize Valilik olarak elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Devletimizin bu konuda girişimcilere sağladığı ciddi destekler var. Gelin bundan yararlanın.” dedi.

Kursiyerlerden Hatay’da ipekböcekçiliğini hak ettiği seviyeye çıkarmalarını ve bu sanatın yaşatılmasını beklediklerini ifade eden Vali Topaca, “Sizler yeter ki bu mesleği yaşatıp kazanca dönüştürün, ekonomiye katkı sağlayın. Bizler devletin küçük girişimcilere sağladığı imkânlardan, desteklerden yararlanmanıza yardımcı oluruz. İpek dokumacılığı kentimizin tanıtımı adına da önemli bir üründür. Sizler projelerinizle gelin, karşılığını muhakkak bulacaksınız.

Bu ürünleri alın teri göznuru ile ortaya çıkaran, bu kadim mesleği toplumun hizmetine sunan bütün arkadaşlarımıza ve bu işin en önemli ayağı olan öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Kursiyerlerimiz bu işi ilk defa yapmalarına rağmen bu yıl 254 kg koza elde ettiler ki bu, Hatay’da ulaşılan en yüksek rekoltedir. Ben bu işi yapabilirim diyen herkesi İŞKUR vasıtasıyla ipek böceği yetiştirme ve ipek dokuma kurslarına bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman ise bu işin başında bu kadar güzel bir neticeye ulaşacaklarını tahmin etmediklerini ve bu ilgiden de çok memnun olduklarını söyleyerek “Bizler, bu işe inanan hoca ve kursiyerlerle, sabır ve itinayla bu günlere geldik. Bizim amacımız hem geleneksel bir mesleği yaşatarak yaygınlaştırmak, hem de kursiyerlerin ev ekonomisine katkı sağlamalarına vesile olmaktır.” dedi.

Kursiyerlerimizin, ipeğin kozadan dokuma tezgâhına uzanan yolculuğunu başından sonuna kadar tek başına götürebilecek bilgi ve donanıma sahip olarak yetiştiklerini söyleyen Yaman, “İnanın bu meslek, bahçesinde birkaç tane dut ağacı olan her ailenin bu işi evinin bir odasında yapması halinde bile evine ciddi oranda ekonomik getiri sağlayacaktır. Tabi herkesin ipliği üretip dokuma yapması da şart değil. Ürettiğiniz kozalar Koza Birlik tarafından satın alınıyor. Ve bu bile ailenize maddi anlamda önemli katkı sağlamanıza yetecektir.

Biz bu kursu sadece bir defa değil sürekli yapacağız demiştik. Nitekim öyle de olacak. Kayıtlarımızı açtık ve dut yapraklarının çıkmasıyla yani bahar aylarında eğitime yeniden başlayacağız.” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından eğitimlerini başarı ile tamamlayan kursiyerlere Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca ve diğer protokol üyeleri tarafından sertifikaları verildi.

Kursiyerlerin ürettiği ipeklerin sergilendiği standların gezilmesi esnasında ipekçiliğin detayları ve ürünler hakkında bilgi alan Sayın Topaca, kursiyerlerin hatıra fotoğrafı çekilme isteklerini de karşılıksız bırakmadı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.