Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliği, Büyük Usta Mimar Sinan’ı ölümünün 430. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada 9 Nisan 2018 tarihinde Büyük usta Mimar Sinan’ın 430. ölüm yıldönümü dolayısıyla anma etkinlikleri düzenlediklerini açıkladı.
Bu kapsamda Odamızın düzenlediği, İskenderun Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla İskenderun’a bağlı İlköğretim okulları arası “Nasıl Bir İskenderun Kenti İstiyorsunuz ” konulu resim yarışması düzenlendi.
Öğrenciler kendi okulları tarafından ön elemeye girmiş ve bunun sonucunda tarafımıza 46 resim ulaştırılmıştır. Bu resimler 5 kişilik Jüri heyetinin değerlendirmeleri sonucunda dereceye giren öğrenciler belirlenmiştir.Jüri heyeti İskenderun Belediyesi’nden 2 mühendis, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden 1 resim öğretmeni, Mimarlar Odası’ndan 2 mimardan oluşturulmuştur.Resim yarışmasının sergisi açılışı ve ödül töreni 09 Nisan 2018 saat 14.00’te İskenderun Belediyesi Sanat Galerisinde yapılacaktır.
Dereceye giren öğrenci ödülleri aşağıdaki şekilde verilecek.
1.lik Ödülü Yarım Altın + Plaket
2.lik Ödülü Çeyrek Altın + Plaket
3.lük Ödülü Gram Altın + Plaket
1.Mansiyon Kitap + Boya Seti
2.Mansiyon Kitap + Boya Seti
Jüri Özel Ödülleri(5 resim) Kitap
Osmanlı kültür dünyasının en özgün mimarisini yaratan Usta, bir yandan evrensel bir tasarım dili geliştirirken bir yandan da yere özgü biçimleniş kaygısıyla mimarlığın öznelliğini ortaya koydu. Süleymaniye ve Selimiye Külliyeleri ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Sinan’ın mimarlığı, günümüzde tüm Dünya tarafından “üstün evrensel değer” olarak tanınmaktadır. Çağdaş yaşam, “eşit ve özgür yurttaş” kavramı ile yalnızca hukuksal çerçeveyi tanımlamaz, mimarlığı ve kent kültürünü de belirler. Modern Dünya’da mimarlık bir yandan bireyin özgür kimliğini bir yandan da toplumun kamusal duyarlılığını gözetir. Bu bakış açısı yerelde farklı tasarım dilleri geliştirse de, küresel ölçekte egemen unsur Modern kültürdür.
Nitekim Türkiye Cumhuriyetini kurulduktan sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde çağdaş yaşam kültürünün gelişmesi için mimarlığa özel bir önem verilmiştir. Başta başkent Ankara olmak üzere ülkenin her yerinde çağın ruhuna uygun yeni yapılar inşa edilmeye başlanmıştır. İstanbul, Adana, İzmir ve daha pek çok kentin planlaması modern kamusal yapılarla ve modern konut mahalleleri ile benzemesi eşit ve özgür bireyi temel alan ve toplumun iradesini yönetici güç olarak tanımlayan yeni rejimin yeni mimarlığıdır.
Kendi döneminin toplumsal yaşamının, kültürünün, mimarlığının, beğenisinin ve ekonomik gücünün bir göstergesi olarak yarattığı mimarlığın korunması ve yaşatılması; bizden sonraki kuşaklarında tarihi kentle bütünleşmiş bu özel mimarlıkla birlikte yaşamasının sağlanması günümüz mimarlarının temel görevi olmalıdır.
Bu bağlamda 95. yılına ulaşan Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde çok önemli yeri olan Modern mimarlık mirasımızın hak ettiği saygıyı görmesini diliyor, büyük Usta Mimar Sinan’ı, kültürümüze ve uygarlık tarihine yapmış olduğu katkıları nedeniyle bir kez daha saygı ile anıyoruz.