Depremzede esnafın gündeminde KOSGEB’in faizsiz kredi desteği var!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

KOSGEB, Dünya Bankası ve  JICA İş Birliği ile depremzede esnafa faizsiz kredi desteği sunuyor.

6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden etkilenen işletmelerin ekonomik yönden canlandıracağı beklentisi ile KOSGEB proje başlattı. Buna göre: KOSGEB uluslar arası fonları kullanarak Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması için proje bazında kolları sıvadı.

Hangi İller Kapsamda?

2023-2025 yıllarını kapsayan projeden, depremin yıkıcı etkisinin ez fazla görüldüğü Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Nurdağı ve İslahiye’de hasar gören veya en az yüzde 30 gelir kaybına uğrayan işletmeler; Adana, Diyarbakır, Elazığ, Kilis, Osmaniye, Şanlıurfa ve Gaziantep’de ise (Nurdağı ve İslahiye ilçeleri hariç) hasar gören işletmeler faydalanacak.

Depremden etkilenen bölgelerde KOBİ’lerin iyileşmesi ve iş sürekliliğinin sağlanmasını amaçlayan projenin finansmanı Dünya Bankası ve JICA (Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı) tarafından sağlanacak ve destek konusu olan proje  KOSGEB eliyle yürütülüyor.

 

DEPREMDEN ETKİLENEN BÖLGELERDE KOBİ’LERİN İYİLEŞMESİ VE İŞ SÜREKLİLİĞİNİN SAĞLANMASI AMACI İLE UYGULANAN “DEPREM SONRASI MİKRO, KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİN CANLANMASI DESTEK PROGRAMI” HAKKINDA BİLGİ ALMAK VE BAŞVURU YAPMAK İÇİN   www.kosgeb.gov.tr
DESTEĞE BAŞVURMAK İÇİN ÖNCELİKLE KOSGEB VERİ TABANINA KAYITLI OLMASI  VE 2022 YILI İŞLETME BEYANINI ONAYLANMASI GEREKİYOR.

Hasar Durumu, Bulunduğu İl ve Ölçek

Şartları uyan işletmeler, hasar durumuna, bulunduğu il ve işletme büyüklük ölçeklerine bakılarak 200 bin lira ile 750 bin lira arasında değişen rakamlarda destekten yararlanacak. Örneğin; Adıyaman’da hasar almayan ancak gelir kaybına uğrayan bir mikro işletme desteği 200 bin lira olarak kullanabilecekken aynı ilde ağır hasarlı orta ölçekli bir işletme için desteğin limiti 750 bin liraya çıkacak.

Faaliyet Gösterdiği İlde

İşletmelerden, destek süresi boyunca deprem öncesinde faaliyet gösterdiği ilde faaliyetini sürdürmesi istenecek. 1 Ocak 2023’ten önce kurulmuş işletmeler desteğe başvurabilecek. Başvurular KOSGEB’in resmi internet sitesi www.kosgeb.gov.tr den yapılacak. Destekten faydalanmak isteyen işletmelerden yalnızca, borç taahhütnamesi ve hasar durum belgesi talep edilecek.

Kredi desteği faizsiz

6 ay süreli destekte ilk 24 ay geri ödeme olmayacak. İşletmeler sonraki 12 ayda 3 taksit halinde geri ödemelerini yapacak. Geri ödemeler tamamen faizsiz olacak.

 

Türkiye Deprem Sonrası Mikro Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi ile KOBİ’lere hasar durumuna, ölçeğine ve bulunduğu ile göre 750 bin liraya kadar destek verileceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu proje ile depremden etkilenen KOBİ’lerin yaralarını saracaklarını belirterek, “Dünya Bankası ile birlikte hayata geçirdiğimiz bu finansman desteğiyle 450 milyon dolarlık bir kaynağı işletmelerimizin emrine sunuyoruz. KOBİ’lerimizi ilk 24 ayı geri ödemesiz olan tamamen faizsiz bu destekten yararlanmaya davet ediyorum.” Diyerek esnafa çağrı yapmıştı.

   

Deprem Bölgesindeki KOBİ’ler için 450 Milyon Dolar
KOBİ’lere 750 Bin Liraya Kadar Destek

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında Deprem bölgesindeki KOBİ’lere yeni kredi paketinin devreye alınacağını “Deprem Bölgesindeki KOBİ’lerimize yönelik KOSGEB vasıtasıyla yeni bir kredi paketini devreye alıyoruz. Dünya Bankası ile iş birliği halinde işletme başına, 200 bin lira ila 750 bin lira faizsiz kredi sağlayacağız. Ayrıca, son aylarda başımızı en çok ağrıtan hayat pahalılığı ve enflasyon meselesinde de gerekli tedbirleri alıyoruz. Hiçbir ekonomik temeli olmayan bahanelerle milletin aşına ve ekmeğine kan doğrayan fırsatçılara kesinlikle göz açtırmayacağız.” şeklinde açıklamıştı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.