CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, deprem sonrası Hatay’da tarım sektörünün özellikle sulama kanalları, tarım makineleri ve ekipmanlarının zarar görmesinin yanı sıra, molozların sulak tarım arazilerine dökülmesi nedeniyle çiftçilerin mağdur edildiğini vurguladığı ve bu mağduriyetlerinin giderilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulunduğu yazılı bir açıklama yaptı.
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Amik ve Arsuz ovalarının 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 14. Maddesi gereğince büyük ova koruma alanı olarak sınır tespiti yapılmasına rağmen, bugün enkaz kaldırma çalışmalarında moloz yığınlarının sulak tarım arazilerine dökülmesi şeklinde tarımı bitirmeye yönelik son derece bilinçsizce yapılan ekolojik saldırıya isyan etti.
Yaşanan depremde en ağır hasar alan Hatay’da iklim krizinden kaynaklı kuraklık, toprağın tuzlanması gibi sorunların yanı sıra depremin etkilerinden kaynaklanan tarımsal üretimde sıkıntıların yaşandığını hatırlatan CHP Hatay Milletvekili Kara, “Samandağ daüç adet Pompanın depremden önce sulama ihtiyacını karşılıyor olmasına rağmen 6 Şubatta yaşanan deprem sonrasında Samandağ’da dokuz pompanın temin edilmesine karşın ihtiyaca cevap vermediğini, yeterince meyve bahçelerinin ve tarım alanlarının sulanamadığını belirtti.
Söz konusu alımlar yapılırken süreç içinde hangi kamu kurumlarının ve idarenin hangi saik ile hareket ettiğini, kapasitelerinin yetersizliğine ve sulama ihtiyacını karşılamadığıgerekçesylesorumluların bir an önce bilgi vermesi gerektiğini ifade etti.
TARIM ARAZİLERİ MİLLİ SERVETİMİZDİR
Tarım arazileri ve meyve bahçelerinin milli servetimiz olduğunu hatırlatan Kara, “DSİ 6. Bölge Müdürlüğü ilgili kurumlara E-89578488-752.99-3196686 sayı ile gönderdiği yazıda, Samandağdakiçiftçilere çözüm olarak su ihtiyacının yağışlarla karşılanabilecek bitkileri ekmeleri tavsiye etmiştir. Depremde her şeyini kaybetmiş Samandağlı çiftçilerimize bu tavsiyenin abesle iştigal olduğunu, pompaların ve teknik altyapının devlet eliyle ve bir an önce tamamlanarak, depremzede çiftçilerindesteklenerek, Tarım ve Orman Bakanlığını ve bakanlığa bağlı İl Müdürlüklerini hassasiyetle ve bilinçli bir şekilde görevlerini yapmaya davet ediyorum” dedi.
DEPREMZEDE ÇİFTÇİLERİ KADERİNE TERK ETMEYİN, DESTEK VERİN!
İklim krizinden kaynaklanan aşırı sıcaklık sorunununetkisiyle tarım sektöründe verimliliğin en alt seviyelerde seyretmekte olduğunu vurgulayan Milletvekili Kara, “Arap ülkeleri ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nde önemli bir pazara sahip olan narenciye ürünlerinin verimliliği ülke ekonomisi açısından da çok önemlidir. Trafoların yıkıldığı, sulamanın yapılamadığı tarım arazilerinde çiftçiler üretim yapmak için mücadele ederken onları kaderlerine terk edemezsiniz. Üretimin devamlılığı açısından depremzede çiftçilere gerekli desteğin sağlanması devletin sorumluluğundadır”dedi.