İskenderun il olmuyorsa…

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay ayağa kalkmalı. Ama nasıl? Hatay milletvekillerine özellikle de İktidar Milletvekillerine büyük görev düşüyor. Adalet ve Kalkınma Partisi Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’nın öncülüğü ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Tosyalı’nın desteği ile İskenderun tarihi sorumluluğunu yerine getirmeli ve Hatay’ın deprem sonrasında yeniden ayağa kalkması için Hatay’ın merkez ilçesi olarak yapılandırılmalı. Böylece İskenderun tarihi sorumluluğunu almalı ve Hatay’ın il merkezi olarak hizmet vermeye başlamalı.


Hatay stratejik yapısı ile hem komşularının hem de dünyanın gözdesi ve Türkiye’nin önemli bir coğrafyası. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli‘nin Cumhuriyetin 100. Yılında 100 il projesi kapsamında İskenderun’un il olması tartışmaları yüreğimizi ısıtıyor. Öte yandan deprem dolayısıyla göç veren Hatay’ın demografik yapısının değişimi bölge insanının kaygılarını oluşturmakta. Depremden sonra zor zamanlar yaşayan Hatay’ın yaralarının sarılması ve yeniden ayağa kalkması için geç kalınmadan düğmeye basılması gerekiyor.

Hatay Valiliğinin tarihi binasının büyük bir depremde yıkıldı. Hatay’da il Müdürlüğü olarak hizmet veren Müdürlüklere ait hizmet binaları, okullar, tarihi yapılar, kültür varlıkları artık yok. Bir tarih, bir dönem yok artık Hatay’da. Hatay küllerinden yeniden doğacak. Ama eski Hatay olarak değil. Çünkü Defne’de Samandağ’da ve Kırıkhan’da yıkımın izleri çok acımasız bir şekilde ortada iken İskenderun da depremden payına düşeni acımasızca aldı. İskenderun bir yandan binalar ayakta ama ağır hasarlı ve yıkılmayı beklerken; limanlarıyla, sanayi kuruluşları, kurumları ile öte yandan kurum ve kuruluşları ile katkı sunmayı sürdürüyor.

İskenderun Kaymakamlığı olarak kullanılan eski Adliye binası Hatay Valiliği hizmet binasına dönüştürülebilir. Hatay Valiliğine tahsis edilen İskenderun Atatürk Bulvarı üzerindeki Valilik Hizmet binası Hatay Valisine valilik konağına dönüştürülebilir. Büyük İskender Müzesi olarak tahsis edilmesi planlanan İskenderun eski Kaymakamlık binası ise yine yeniden İskenderun kaymakamlık binası olarak tahsis edilebilir. Depremden sonra zor zamanlardan geçen Hatay’ın ayağa kalkması için İskenderun’a tarihi sorumluluk verilmeli ve İskenderun Hatay’ın merkez ilçesi olarak yoluna devam etmeli böyle olmuyorsa da İskenderun il olmalı.
Serpil Korkmaz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.