VE FELSEFE EVİNE GERİ DÖNDÜ

Published on:  /   Yorum yapılmamış

1. Antiochia Felsefe Buluşması, Antakya Sanat Derneği ve TTB’nin girişimiyle Arsuz’da üç gün süren panel, sunum ve atölye çalışmaları ile hayat buldu.
TTB Ali Özyurt Sanat, Edebiyat ve Kültür Kolu, Bilgi Üniversitesi Felsefe ve Toplumsal Düşünce Yüksek Lisans bölümü, Antakya Sanat Derneği, İBB’nin destek ve katkılarıyla düzenlendi.

“Gönüllülük, Dayanışma ve Ortak Varoluş” temasıyla gerçekleştirilen felsefe buluşmasının açılışını Antakya Sanat Derneği Başkanı Edip Yeşil ve TTB Merkez Konseyi Üyesi Başkanı Ali İhsan Ökten yaptı.
2023 16-17-18 Haziran tarihlerinde “Gönüllülük, Dayanışma ve Ortak Varoluş” temasıyla Arsuz’da gerçekleşen felsefe buluşmasına katılım ve ilgi oldukça yüksekti. Emek veren, toplantılara gelen, soru ve katkılarıyla buluşmanın anlam ve değerini arttıran tüm felsefe dostlarına teşekkür edildi.

Hatay, Türkiye ve dünyadaki kültür bahçesinin nadide bir çiçeğidir.
“Çok kültürlülüğü bünyesinde yaşatan Hatay’ın bugüne kadar bize verdiklerini tekrardan geri vereceğiz” diyen TTB Merkez Konseyi Üyesi Başkanı Ali İhsan Ökten, Hatay’ı Türkiye ve dünyadaki kültür bahçesinin nadide bir çiçeği olarak niteledi.
Ali İhsan Ökten açılış konuşmasında şunları söyledi: “ Antakya’nın tarihinde 7 kez yıkılan ve 8 kez kuruldu. Antakya bu kez sekizinci kere yerle bir oldu. Antakya küllerinden yeniden doğacaktır. Buna hiçbirimizin şüphesi yok. Çok kültürlülüğü ile camileri kiliseleri, çan ezan sesleri ile Nusayrileri, Nasranîleri, Süryanileri, Kürtleri, Türkleri Sünnileri, birçok etnik kökeni, dili, sanatı kültürü esnafı ve toplumsal dinamiği ile künefesi kâğıt kebabı, Asi Nehri, Uzun Çarşısı, Habib-i Neccar Camisi, Meryem Ana Ortodoks Kilisesi yle ve bugüne kadar bize verdiklerini biz ona geri vereceğiz.
Nasıl ki 8 kez geri verildiyse, 9 kez biz yapacağız bunu. Bugüne kadar yapılan çalışmalar nasıl ki hep gönüllülük dayanışma ve yardımlaşma ile yapıldıysa, bu sefer de aynı özveriyi göstereceğiz hepimiz. Gönüllülüğümüzle dayanışmamızla arkadaşlığımızla, özverimizle ortak duygularımızla, sanatımızla, kültürümüzle Hatay’ın felsefesine uyan bir ortak varoluş duygusuyla yapacağız bunları. “Depremin ardından Hatay’ın sesini sanat ve edebiyat platformlarında duyurmayı başaran Antakya Sanat Derneği, Arsuz’da düzenlenen felsefe toplantılarının ilki ses getirdi.
1. Antiochia Felsefe Buluşmasının açılış konuşmasını yapan “Koca bir şehir koca şehirler insanıyla, tarihsel mekânlarıyla somut kültürü ile enkaz oldu. Yok oldu. Doğa üzerinde kurucu bir öğe gibi olan insanın insan aklının çaresizliğini gördük.

Doğayla savaşın kurallarını insanın değil doğanın belirlediğini acımasız şekilde deneyimledik. Cehaletin akıl karşısındaki zaferini acı bir şekilde deneyimledik. Rant uğruna doğayı yok etmeyi ayarlarıyla oynamanın kendi yaşam alanlarını yok etmek olduğunu bir kez daha ve acımasızca deneyimledik.
Toprağı suyundan kopararak kurutarak üzerinde havaalanı yapılan milyonlarca yıllık bir doğa harikası Amik gölünün bize değil doğaya ait olduğunu acı bir şekilde deneyimledik. Kısacası yaşamı ölümle deneyimledik bu depremde.
Tarihte defalarca yerle bir olmuş bu şehir geçmişte olduğu gibi kendi küllerinden Anka kuşu misali yeniden var olacak. Çünkü Libanus’un sesi hala kulağımızda. Çünkü tanrıların öfkesini Sütlaç dindiren bir kültürün çocukları burada.” Dedi.
Antakya Sanat Derneği Başkan Edip Yeşil, Her şeye rağmen taşlara bulaşmış kırık sesleri tek tek toplayarak yeniden cümleleri kuracaklarını ifade ederek “Ne söylemek istediklerimizi söyleyeceğiz elbette, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak ama. Yeniden kuracağız bu hayatı. Gönüllülük dayanışma ve ortak varoluş başlığı altında gerçekleştirdiğimiz 1. Antiochia Felsefe Buluşması TDB Antakya’yı kalbimize umudun tohumlarını ektiniz.” Şeklinde konuştu.
TTB 1. Antiochia Felsefe Buluşması seneye ikincisinde yeniden bir araya gelmek dilekleriyle sona erdi…

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.