Sanatçı yazar ve edebiyatçılar Hatay’dan mesaj verdi! Geldik buradayız!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Antakya Sanat Derneği’nin çağrısı üzerine bir araya gelen sanatçı, yazar ve edebiyatçılar 25 Mart Cumartesi günü Hatay’da bir dizi programla deprem bölgesinde depremzedelere yanınızdayız mesajı verdi. Sanatçılar, yazarlar, tabipler dayanışmanın en güzel örneğini Hatay’dan verdiler.

Antakya Sanat Derneği’nin çağrısı üzerine Adana’dan Antakya’ya gelen sanatçı, yazar ve edebiyatçılar, 6 Şubat Maraş ve 20 Şubat Hatay depremlerinin yarattığı büyük yıkıma dikkat çekerek Antakya ve diğer ilçelerin sanat ve edebiyat ile ayağa kalkacağı mesajını verirken iyileşme sürecinde de Hatay’ı yalnız bırakmayacaklarını ve unutturmayacakları mesajı yüreklere iyi geldi.

Yeşil: “Gitmedik! Buradayız!”
Antakya Sanat Derneği adına Edip Yeşil, ev sahibi olarak Antakya Kurtuluş Caddesinde ilk konuşmayı yaptı. Antakya Sanat Derneği Başkanı Edip Yeşil, Yıkılan her taşın binlerce yıldır biriktirdiği sesi ve izi arasından sesleniyoruz. Gitmedik buradayız. Biz bu kenti bilimle sanatla, ortak akılla yeniden inşa edeceğiz. Çağrımız üzerine buraya koşan sanatçı dostlarımız ve Türk Tabipleri Birliği Kültür Sanat ve Edebiyat Kolu üyelerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. 6 ve 20 Şubat depremlerinin bizlere tekrar tekrar öğrettiği gibi yıllardır doğayı, bilimi, sanatı yok sayan zihniyetlere inat, gitmedik buradayız. Bugün yanımızda olamayan yürekleri bizimle olan ve en kısa zamanda dönecek olan Antakyalılar adına sesleniyoruz.

Çok dilli, çok kültürlü, çok kimlikli, sanatın ve edebiyatın önemli merkezlerinden biri olan Antakya’nın, yeniden ayağa kalkması, yaraların sarılması, egemen kılınmak istenen rantçı politikalara karşı ortak bir direnç gösterilmesi için buradayız. Zaman, sesimizi daha gür haykırma zamanı. Deprem gerçeğinin felakete dönüştüğü coğrafyamızda hiçbir sorumluluk üstlenmeyen iktidarların enkazı altında artık kalmak istemiyoruz. Yıkılan her taşın binlerce yıldır biriktirdiği sesi ve izi arasından sesleniyoruz: Gitmedik! Buradayız!” şeklinde seslendi.


Tözeren: Edebiyatın iyileştirici gücüne inanıyoruz.

Türk Tabipleri Birliği Dr. Ali Özyurt Kültür Sanat ve Edebiyat Kolu adına Ayşegül Tözeren, Hatay’da yaşamın yeniden kurulmasında edebiyatçılar olarak katkı sunacaklarını “Bizler Bergamalı Galenos ile İstanköylü Hipokrat’ın bilimsel temelini attığı bu topraklarda binlerce yıldır iyi hekimlik yaptık, yapıyoruz, yapacağız. Gitmedik, buradayız! Sağlığın sadece fiziksel iyilik hali olmadığının bilinciyle, psikolojik ve sosyal iyilik halinin de sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Edebiyatın, şiirin ve sanatın yeni bir dünya yaratma hayaliyle iyileştirici gücüne inanıyoruz.Bu yüzden Antakya’nın binbir rengiyle, yazarlarla, şairlerle, sanatçılarla ‘gitmedik buradayız.” şeklinde ifade etti.


Tekin: Antakya’da yaşamı tüm renkleri ile yeniden kuracağız.
Yazarlar adına konuşan Latife Tekin ise depremi yaşayan duygularla depremi yaşayan illeri tek tek sayarak “Hepimiz enkaz altında kaldık, hepimiz kolumuzu bacağımızı kaybettik donarak öldük, hepimiz donarak öldük, hepimiz mucize eseri kurtulduk. Hepimiz yakınlarımızı kaybettik, hepimiz karda kışta soğukta kaldık. Geldik buradayız, Antakya’da yaşamı tüm renkleri ile yeniden kuracağız. Hepimiz Antakya küllerinden yeniden doğacak, Antakya’da bin bir rengiyle yaşamı hep birlikte yeniden kuracağız.” Dedi ve konuşmasını “Ma rihna, ninha hon.” cümlesi ile tamamladı.
Parlar: “Binbir renkli doku bize sorularak yapılsın”
Ehliddar Kültür Merkezi adına söz alan Hasan Özgün ve Dr. Demet Parlar’da konuştu. Parlar, “Bir Antakyalı olarak konuşuyorum” diyerek başladığı sözleriyle, “Binbir renkli ve bin bir kültürlü yapının, y renkli demografyasının yeniden kurulmasında ve korunmasında bize sorularak bizimle birlikte yapılmasını istiyoruz” vurgusu yaptı.

Samandağ’da gönüllülerden eğitim ve etkinlik çadırları
Sanatçı ve yazarlar, daha sonra Samandağ’a bağlı Tomruksuyu köyünde gönüllülerin kurduğu eğitim alanını ziyaret etti.Kollektif Koordinasyon Derneği gönüllüleri, depremin ilk günden itibaren eğitimin öneminden yola çıkarak Tomruksuyu Festival Alanı’nda eğitim alanı oluşturduklarını söyleyen üyelerinden İsmail ve Deniz Gezgin, depremzede çocuklar için eğitim amaçlı sınıflar, oyun ve etkinlik çadırları oluşturduklarını ifade ettiler.

TTB Sahra Hastanesi Ziyaretinin ardından Antakya Sanat Derneği, Türk Tabipleri Birliği Kültür Sanat ve Edebiyat Kolu, İskenderun Ayna Kültür Derneği üyeleri ile birlikte Arsuz Nardüzü’nde buluşma gerçekleştirildi.

Yıldırım: Hatay’ın hafızasını edebiyat – sanat ve dayanışma ile diri tutabiliriz!

İskenderun Ayna Kültür Derneği Başkanı Recep Yıldırım, Antakya Sanat Derneği Başkanı Edip Yeşil, Türk Tabipleri Birliği Dr. Ali Özyurt Kültür Sanat ve Edebiyat Kolu adına Ayşegül Tözeren ve diğer yazar ve sanatçılar, görüşlerini dile getirdi.
Felsefe Sempozyumu, Ayna Kültür derneğinde etkinlik buluşmaları, Kültür Merkezi Projesi, Müzik şiir etkinlikleri ve benzeri etkinliklerin Hatay geleninde koordinasyonu ve bu çalışmaların ülke geneline yayılmasına ilişkin görüşlerin ele alındığı buluşma Arsuz’da yapıldı.

Burada İskenderun Ayna Kültür Derneği Başkanı Recep Yıldırım, derneğin yaptığı çalışmaları anlatarak önümüzdeki süreçte ilgili düşüncelerini konuklarla paylaştı. Yıldırım, Kadim hikâyelere baktım. Göç hikâyemiz yok! Samandağ’dan Antakya’ya ya, İskenderun’a Tarsus’a. Yedi kere yıkılmış, sekiz kere kurulmuş bir kent. Kötü bir dönem yaşadık. Antakya’ya davet edildiğimde yazdığım yazıyı kızım “çok kötümsersin” demişti. Göç ile ilgili bir yazı. Zaten Haron da bize lanet okuyor. Zaten lanet okuması için yapılmış heykelimsi bir şey. Ama bizim bundan kurtulmamız sanatla edebiyatla dayanışma ile bu laneti aşabiliriz.

Yapacağımız etkinlikler için dernek binamız uygun. Çok eskiden yaşamış bir Ermeni evi. Bu evin bu günlere gelmesinde Dernek kurucumuz merhum Ayşe Figen Arlı’nın da emekleri ile orijinal bir İskenderun evi. Burada düzenleyebileceğimiz edebiyat ve sanat etkinlikleri ile bu dayanışmayı ve hafızayı diri tutabiliriz.” Diye konuştu.

Türk Tabipleri Birliğinden Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, uzun yıllar çalışarak ortaya çıkardığı “Anadolu’nun Sırlı Aynası Arap Aleviler (Nusayriler)” adlı kitabı Antakya Sanat Derneği yetkilisine armağan etti.

Hatay’daki etkiliklere; Prof. Dr. Esin Şenol, Prof. Dr. Selim Badur, Dr. Selda Sevtap Demirci, Dr. Altay Öktem,, Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Dr. Fatih Balkan, Dr. Kamile Kurt, Dr. Ayşegül Tözeren, Dr. Osman Tuğlu, Dr. Demet Parlar, Dr. Mehmet İyigün, Dr. Meral Saklıyan, Latife Tekin, Hakkı Zariç, Deniz Durukan, Yavuz Ekinci, Nisa Leyla, Erdal Doğan , Ahmet Türkmen, Ayşen Şahin de katıldı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.