İskenderun Limanı’ndaki yangının zararı 500 milyon dolar civarında

Published on:  /   Yorum yapılmamış

6 Şubat’ta Kahramanmaraş Pazarcık merkezli meydana gelen depremler etkili olduğu illerde de şehirleri ekonomik olarak da olumsuz etkiledi.

İskenderun Limanı’ndaki yangın kaynaklı ham madde zararının ise 500 milyon doları bulduğu tahmin edilirken Gaziantep’te 1182 fabrikada oluşan hasarın maliyeti 422 milyon TL olduğu söyleniyor.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, “iki OSB’nin ikisi de dağ eteklerinde olduğu için fabrikaların yüzde 95’i ayakta. Ancak ova üzerine kurulu yan sanayinin yüzde 60-70 oranında büyük bir yıkıma uğradı. Fabrika ayakta kalsa da çalışanı, patronu, imza yetkilileri vefat etmiş olabiliyor. Yaşayanların büyük bir kısmı da göç etmiş durumda. Hatay ilk defa göç veren bir il konumuna geldi. Tahminimce nüfusun 3’te 2’si göç etti.

Fabrikalar ancak yüzde 30 elemanla ve yüzde 30-40 kapasiteyle çalışabiliyor. Bu fabrikaların sıhhatli çalışabilmesi için bireysel çadır ve konteyner talebine cevap verebilmek gerekiyor. Ancak bu şu ana kadar çok mümkün olmadı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, depremden etkilenen 11 ilde toplam 322 bin 457 esnaf ve toplam 339 bin 81 işyeri bulunuyor.

Tüm illerde toplam ne kadar işyerinin yıkıldığı konusunda henüz net bir veri yok. Bölgeden hala sağlıklı veri akışı gelmiyor. TESK yetkilileri, yalnızca Diyarbakır Esnaf Odası’nın kendilerine ulaşarak, kentte 1300’e yakın işyerinin yıkıldığının bilgisini verdi.

Depremin Ekonomik Faturası: İskenderun Limanı Yangınındaki Zarar 500 Milyon Dolar!alevi

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, depremin ilk günlerinde İskenderun Limanı’nda çıkan yangın sonrası sanayici limandaki ham maddeleri hala alamadı. Ve bu durumun üretimin devamını sekteye uğrattı. Tahmini olarak yaklaşık 500 milyon dolarlık zarar oluştu.
Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Liman yetkilileri ve taşeron firma büyük bir doğal afet olduğunu söylüyor ama öyle ya da böyle liman sahasındaki ürün devletin sorumluluğundadır. Onun da alt taşeronu liman işletmecisidir. Bir an önce limanda bekleyen ham maddeler sorununun çözülmesini istiyoruz” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.