Merak ediyor musunuz? Düz Tabanlık Nedir?

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Gelişim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Tufan Pehlivan, ‘düztabanlıknedir, nasıl tedavi edilir?’ bilgilendirmede bulundu.

Düz tabanlığın toplumda sık görülen bir durum olduğunu ifade eden Op. Dr. Ali Tufan Pehlivan, “Düz tabanlık, ayağın iç tarafında uzunlamasına bulunan kavisin azalması ya da tamamıyla kaybolmasıdır. Halk arasında taban düşüklüğü, taban çökmesi ya da taban düzleşmesi olarak bilinir. Ortopedi polikliniğimize sıkça başvuru yapılmaktadır. Yeni doğan bebeklerin ayaklarındaki düz taban görüntüsü fizyolojik yani normal olarak kabul edilir. Birçok bebeğin ayağına baktığımızda, ayak düz taban gibi görünür. Bebeklerde ayak altındaki yağ yastıkçıklarının daha geniş olması, kasların, bağların ve kemiklerin daha esnek olması, bebeklerde düz taban görüntüsüne sebep olmaktadır. Ayağın iç tarafındaki uzunlamasına kavis ortalama olarak 2 ile 3 yaşında oluşmaya başlar. Yani düz taban görüntüsü düzelmeye başlar. Bu kavis tamamen iyileşmesi 6 ile 10 yaşına kadar sürebilir. Bazı çocuklarda ise hiç oluşmaz. Bu çocukların ayakları yetişkinlikte de düztaban şeklindedir. Bu durum toplumda yüzde 10 ile 20 arasında görülür” açıklamasında bulundu.

Düz tabanlık nasıl tedavi edilir?
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Tufan Pehlivan, “Düz tabanlık; esnek ve sert düz tabanlık diye ikiye ayrılır. Düz tabanlıkların çoğu esnek düz tabanlıktır ve çocukta herhangi bir şikâyete yol açmaz. Aileler bu konuda çok endişe duysa da, esnek tabanlık çoğu zaman sorun yaratmaz, tabanlık ya da ameliyatlık bir durum gerektirmez. Ayrıca yapılan araştırmalarda esnek düz taban olan ve sporla uğraşan çocukların atletik performanslarının normal düzeyde olduğu saptanmıştır. Esnek düz tabanlığa sahip az bir hasta grubunda ayağın iç tarafında ya da ayak bileğinin dış kenarında ağrı görülebilir. Bu hastalığa kavis desteğini sağlamak için tabanlık önerilebilir. Bu tabanlıklar şikâyetin azalmasına yardımcı olabilir. Ancak düz tabanlığı düzeltmez. Tabanlıklarda kişiye özel tabanlık yerine, doktorunuzun reçete edeceği standart tip art destekli tabanlıklar yeterlidir. Bazı hastalarda düz tabanla beraberaşiltendonda kısalık ve gerginlik görülebilir. Bu hastalara öncelikle aşırı germe egzersizleri öneriyoruz. Ameliyat dışı tedavilerden fayda görmeyen ve ağrı şikâyetleri geçmeyen destek düz tabanlığa sahip hastalara, nadir de olsa ameliyat önerebiliyoruz. Sert düz tabanlık çoğunlukla doğumsal ayak problemleriyle birliktedir. Bu hastalar ayakkabı giymekte zorlanırlar ve ayaktaki ağrı şikâyetleri ileri düzeyde olabilir. Şikayetleri ileri derecede olan hastalara kemik düzeltme ya da eklem doldurma gibi kompleks ortopedik ameliyatlar önerebiliyoruz” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.