Dünden bu güne Nar Ekşi geleneği… Hatay’da Nar Ekşisi Zamanı!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Hatay mutfağının vazgeçilemeyen lezzeti Nar Ekşisi
Hatay’da nar ekşisi sezonu açıldı…
Yemeklere kattığı lezzet ve doğallığı ile Hatay’da damak tadının vazgeçilmezlerinden olan Nar Ekşisi yapımı, narların olgunlaşması ile nar ekşisi sezonu açıldı.
Evde tüketmenin yanı sıra ticari amaçlı olarak da yapılan nar ekşilerinin kilosu 100-150 lira arasında değişebiliyor.
Hatay’ın Arsuz İlçesi Nergizlik Yaylasında da nar mevsimi gelince evlerde nar ekşisi yapımına başlandı. 15 Kilo nardan yaklaşık bir kg çıkan nar ekşisi, Hatay’da; kahvaltıda, salatalarda ve çeşitli yemeklerde yaygın olarak kullanılıyor.


Hatay’ın Belen İlçesi Çerçikaya Köyünde doğan ve köykültürü ve geleneksel yapı içerisinde büyüyen Menekşe Korkmaz, yine Hatay’ın Arsuz İlçesine bağlı Nergizlik köyünde yaşamını sürdürürken hatay lezzetlerini de dünden bu güne taşınmasına ve tanıtılmasına aracılık ediyor. Anadolu Kadını, Osmanlı Kadını gibi isimlerle de anılan Menekye Korkmaz, geleneksel usulde yapılan nar ekşisinin yapımını Ekogündem Gazetesinin okurları ile paylaştı. Menekşe Korkmaz,
Olgunlaşan narlar ağaçtan toplanır. Her bir naz ortadan ikiye kesilerek kısa kısa sopalarla narlar dövülerek taneleri çıkartılır. Daha sonra nar taneleri geleneksel usulde teknelerde ezilerek suyu çıkartılır.

Çıkan nar suları süzülerek koca koca bakır teşlerde (bakır leğen) odun ateşinde kaynatılır. Ateşte kaynayan nar sularının taşmaması için zaman zaman uzun saplı kerpep (su kabağı da denilir) ile savrula savrula pişirilir. Pişirilme esnasında nar sularının üzerinde biriken kef kevgir yardımı ile alınır. Nar ekşisi pişirirken teşin altına atılan odunların da dikkatli ve yeterince atılması gerekir. Ateşin harlı yanmaması ayarlı yanması gerekir. Koyulaşan nar suları kıvama geldiğinde teş ateşten alınır. Temiz ve sudan uzak bir alanda soğumaya bırakılır. Daha sonra nar ekşileri can şişelere konularak muhafaza edilir. Daha sonra gelecek yıl nar mevsimi gelinceye kadar tüketilen nar ekşisi Hatay mutfağımızın vazgeçilmez lezzetlerinden olan nar ekşisi yapımı Hatay’da köy kadınlarımız bir araya gelerek de imece usulü ile de nar ekşisi yapar.” Diye konuştu.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.