İTSO Meclis Toplantıları basına neden kapatıldı?

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İş insanı ve İTSO Meclis eski Başkanı Ugutmen:
Meclis Toplantıları gizli yapılır kanun öyle diyor!”
Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ile Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneğinin koordineli çalışmalarıyla geleneksel hale gelen Çarşamba Sohbetinin konuğu iş insanı ve İTSO Meclis eski Başkanı Servet Ugutmen, oldu. Odaların faaliyetleri ile ilgili görüşlerini katılımcılarla paylaşan Uğutmen, odalarda görev yapan seçilmişlerin aslında birer kamu görevlisi olduğunu ifade etti.


Meclis Toplantıları basına neden kapatıldı?
Meclis iç tüzüğü ve TOSBB’nin tüzüğüne göre meclis toplantılarının kapalı yapıldığını söyleyen iş Servet Ugutmen, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis toplantılarının basına kapatılması ile ilgili konuşmasında “Ticaret ve sanayi odası meclisi niye basına kapatıldı? Benim meclis başkanı olduğum sürede kapandı. Ticaret Odasının kendi iç tüzüğü var. İç tüzüğünü ben yeniledim. Hala mevcut iç tüzük Benim ve Levent Hakkı Yılmaz beyin imzasını taşır. Eski meclislerde basın içeri girer, konuşmaları dinlerdi. Normal şartlarda basının izlemesinde bir sıkıntı yok. Ama benim meclis başkanı olduğum dönemde bir kaos, kaotik bir ortam oluştu. Tarafsız olması gereken basın bir şekilde taraf oldu. Olmaması gereken, yazmaması gereken ilginç şeyler yazmaya başladı. Bunları çok net söylüyorum.”Kanun diyor ki meclis toplantıları gizli yapılır. Meclis toplantısında misafir, basın veya herhangi birisi kabul edilmez. Aldım iç tüzüğe yapıştırdım. Ama o dönemde yapılması gereken bir hareketti. Üzülerek söylüyorum” ifadelerini kullandı.
İş insanı ve İTSO Meclis eski Başkanı Servet Ugutmen, Odaların faaliyetleri ile ilgili görüşlerini katılımcılarla paylaşan Uğutmen, odalarda görev yapan seçilmişlerin aslında birer kamu görevlisi olduğunu ifade etti.
Kendisinin 22. Meslek grubunda olduğunu anımsatan Ugutmen, odaların kent yaşamındaki yeri ve önemi ile ilgili de açıklamalarda bulundu. İTSO’nun İskenderun Teknik Üniversitesinin açılmasında çok önemli rolü olduğunu kaydeden Uğutmen, gelen üniversite öğrencilerinin kentin ekonomik yaşamına , sosyal yaşamına olumlu etkilerinin önemli olduğunu belirterek kültürel etkileşim ile de üniversitenin kent üzerinde olumlu etkileri olduğunu söyledi.

“Benim meslek grubum 15. grup. 15. meslek grubunda kimler var? Kırtasiyeler, telefoncular, bujiter, gözlükçüler var. Her grubun meclis üyesinin yanı sıra bir de meslek komitesi var. Bu meslek komiteleri üç tane meclis üyeniz varsa 7 kişiden oluşuyor. Meclis üyeleri aynı zamanda meslek komitelerinin de üyeleri. Bir meslek grubunun üye sayısı 150’nin altında ise iki tane meclis üyesi çıkartabilir, 150’nin üstünde ise üç meclis üyesi çıkartabilir. Gruptan seçilen meclis üyeleri, odasının meclisini oluşturur. Geçen dönem toplam 52 tane meclis üyesi vardı bu dönem sayı artabilir. Belirlenen meclis üyeleri, 11 üyeli oda yönetim kurulu seçecek. Yönetim kurulu da kendi içinden bir başkan seçecek. Yani, önce meclis seçilecek, meclis de yönetim kurulunu seçecek, yönetim kurulu ise kendi arasından başkanını seçecek.. Meslek komiteleri ne kadar düzgün çalışırsa, meslek komiteleri toplantılarını ne kadar sağlıklı yaparsa o kadar daha sağlıklı sonuçlar elde edilir. Meslek komitelerini, meclisin önemli organlarından birisidir. Meslek komiteleri ne kadar iyi çalışırsa meclis de o denli iyi çalışır. Tabiki meclis üyesi olmak önemli ama meslek komitesinde olmak da önemli bir şey. Ben meclis başkanı olduğum dönemde meslek komitelerinin çalışması için çaba gösterdim. Hatta 3 toplantıya gelmeyen üyelikten düşer, kanun böyle. Ayda bir meclis toplantısı var. Her ay üst üste gelmiyorsun. Niye meclis üyesi seçildin? Niye uğraştın o zaman. Bu çaba bu eziyet bu kavga.”


Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ile Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneğindeki Çarşamba Sohbetinin ardından İş insanı Servet Uğutmen’e İskenderun kent görüntülerinden kesitler sunan kartpostal sunuldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.