İÇKD: “Petro Kimya Tesisinin çevreye ve insana vereceği zararın farkında değil. Halk bu gerçeği bilmeli”

Published on:  /   Yorum yapılmamış

İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara Hatay ili, Dörtyol ilçesi, Yeniyurt ve Yeşilköy Mahalleleri Mevki’nde kurulması planlanan Doğu Akdeniz Petro Kimya Tesisi (Kıyı yapıları, Derin Deniz Deşarjı ve Enerji Üretim Tesisi dahil) projesinin planlandığı alana ilişkin ÇED sürecinin başlatıldığını belirterek “Halkın Bilgilendirme toplantısında katılım az, bölgede yaşayanlar neler olup bittiğinden habersiz ve kaygılı bir ortam vardı.>” şeklinde yorumladı. Nermin yıldırım Kara, “Petro Kimya Tesisinin çevreye ve insana vereceği zararın farkında değil. Halk bu gerçeği bilmeli” mesajı vererek hazırlanan ÇED ön dosyasının derinlikten uzak, içerisinde pek fazla bilgi barındırmayan bir durumda olduğunu belirtti. İÇKD Başkanı Nermin yıldırım Kara açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Yetkililerin de talihsiz diyeceğim şekilde argümanlar ile biz toplantıya katılanlara savunma yapması şaşırtıcı bir o kadar da yaşadığımız bölgenin ne kadar umursanmazlığının, önemsizleştirildiğinin bana göre ıspatı idi.

Petrokimya Sanayi, petrol rafineri ürünleri ve doğal gazdan başlayarak plastik, lastik ve elyaf hammaddeleri ve diğer organik ara mallar üreten, ambalaj, elektronik, otomotiv ve tarım gibi diğer birçok sektörlere girdi sağlayan önemli bir endüstri kolu ancak tesisin yeri ve konumu bir okadar da önemli.

Belirlenen koordinatlarda tarım arazilerinin varlığı, sit alanları, tatlı su kaynakları, deniz ve tatlı su kaplumbağaları, deniz kumulları, İskenderun kertenkelesi ve narenciye bahçelerimizin varlığı sürdürülebilir bir yaşam ve gelecek kuşaklara aktarılacak kültürel miras olma gerçeğini asla değiştirmeyecektir.

İskenderun körfezi, halihazırda Demirçelik-Metal-Metalurji-çimento,kimya ve tekstil gibi farklı endüstri kollarından havaya, suya ve toprağa salınan kirleticiler yer altı ve yüzey su kaynaklarının aşırı kullanımı ve çevresel unsurların baskısı sonucu biyolojik çeşitlilik ve ekosistemler üzerinde oluşan olumsuz etkiler nedeniyle ciddi bir çevresel tehdit altındadır.
Bölgemizin en önemli sorunu zaten fosil yakıt kullanımı sonucunda salınan gazlar ve oluşturdukları seragazı etkisiyle meydana gelen çevre sorunlarıdır.
Yani İskenderun Körfezi hali hazırda çeşitli kirleticilerin etkisi altında olup ayrıca açık denizlerden gelen kirliliğin yanısıra körfezde yapılacak yeni bir yatırımın kümülatif olarak ek katkı koyacağı kirliliği de kaldıracak durumda değildir. Körfezdeki hava hareketleri sonucunda Erzin ve Dörtyol’da ki narenciye bahçelerine ve tarım alanlarını nasıl olumsuz etkilendiği, faaliyette bulunan Termik santrallerin bacasından çıkan zehirli gazlardan kaynaklanan asit yağmurlarının, narenciye bahçelerindeki narenciyeleri dalında çürüttüğü ortadayken Türkiyenin Narenciye üretiminin yaklaşık % 20’ ye yakını üretim ve ihraç arzı bölgemizden karşılanırken sözkonusu tesisin bölgenin tarımına, meyve bahçelerine, deniz suyuna ve hava kirliliği hususunda yaratacağı olumsuz etki açıktır.
Projenin planlanan uygulama alanının yakın çevresinde yine ağır endüstriyel formdaki başka faaliyetlerin olması, ilgili alanın çevresindeki su kaynaklarının aşırı kullanımı arttıracak ayrıca çevresindeki alanları habitat olarak kullanan kuş, balık, deniz kaplumbağası ve diğer deniz canlıları için risk teşkil etme potansiyeli taşıyacaktır.Toplumun haklı ve kaygılı talepleri, insan ve toplum sağlığı açısından yeniden değerlendirilmelidir.
Biz İskenderun Çevre Koruma Derneği olarak süreci yakından takip edeceğimi ve ilgili görüş ve itirazlarımızı yetkili makamlara ileteceğimizi duyururuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.