18 Mart Atatürk’ün askerlerine ölmeyi emrettiği tarihdir!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

18 Mart, Çanakkale Şehitlerini yitirmemizin ve Deniz Zaferi’nin 107 ‘nci Yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, 18 Mart’ın Atatürk’ün askerlerine ölmeyi emrettiği tarih olduğunu ifade etti.

CHP’li Mansuroğlu, yaptığı yazılı açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: 
18 Mart, İşgalcilere, emperyalistlere karşı vatan savunması yaparak Mustafa Kemal’in 57. Alaya “Ben size taarruzu değil ÖLMEYİ emrediyorum.” komutuna uyarak Kurtuluş Savaşı’nın ateşinin fitilini yaktığı gündür.

Çanakkale savaşı, Birinci Dünya Savaşı içindeki, tarihin en kanlı bölümü olarak bilinir. Osmanlı devletinin sayısız zafer dolu tarihinin de, 20. yüzyılda ki en parlak sayfasıdır.

Osmanlı devletini ‘hasta adam” ilan eden emperyalizm, pazar savaşlarında parçalamak istedikleri Osmanlıyı kendi ittifaklarında istememişler. Almanya sırf ittifak güçlerine bazı bölgelerde savaştırarak, bölünen güçler karşısında savaşı kazanmak için, görüntüde Osmanlıyı saflarına çekmiştir. Osmanlı devleti de siyasi yalnızlığına destek olabilir düşüncesiyle Almanya’nın çağrısına olumlu yaklaşmıştır.
Boğazlar, özellikle güney Rusya ve bütün Karadeniz kıyılarının açık denizlere olan tek çıkış noktasıdır. Harp halinde bu geçidin kapanması, Rusya için hayati önem taşımaktadır.
Osmanlı devleti için İstanbul ve Anadolu hayati bir durumdur. Çanakkale geçildiği andan itibaren İstanbul ve Anadolu kapıları ittifak devletlerine açılacak ve dahası bir devlet tarihe mal olacaktı.
O nedenle Çanakkale geçilmemeliydi. Osmanlı devleti her şeyini bu savaşta kullanmak zorundaydı. Ve kullandı.

Çanakkale geçilemedi.
Bir tek güne sığdırıldığı halde yüzyıllara hükmeden zaferlere ancak Türk Harp tarihlerinde rastlanabilir. İşte 18 MART Zaferi de yüzlerce yıldan beri Türk tarihinde gördüğümüz,Osmanlı devletinin zaferlerinden birisidir ve bu zaferin kazanılması 20. Yüzyılın tüm siyasal olaylarına yön vermiştir. Çanakkale savaşı Osmanlı’ya askeri açıdan ciddi başarı sağlarken, Emperyalizm haklı savaşlarda yenileceğini bir kez daha görmüştür. İşte bu nedenle 18 Mart tarihi ve Çanakkale zaferi tarihe iz düşüren bir savaştır! Osmanlı ve Anadolu halkını Türklük şuuru içinde yeniden ayağa kaldıran savaştır. Sonuç olarak Türk tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında başta elleri kınalı Mehmetçiklerimizin, şehit düşen tüm 57.Alay mensuplarının, Seyit Onbaşı ‘nin, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal etmiş tüm silah arkadaşlarının aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Vatan size minnettardır, ruhunuz şad olsun.. Şundan emin olunuz ki emanetiniz emin ellerdedir. Saygı ve Şükranlarımla.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.