8 Mart’ın Resmi Tatil İlan Edilmesine İlişkin Kanun Teklifi

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesine ilişkin T.B.M.M Başkanlığına Kanun Teklifi önergesi sundu.

 

Dünya Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart’ta dünyanın dört bir yanından eşitlik taleplerinin yükseldiği, kadınların aslında her gün süren direnişlerinin eş zamanlı haykırıldığı ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür.

Sokakta, otobüste, parkta, okulda, işyerinde, evde yani tüm yaşam alanlarında cinsiyet ayrımcılığına uğrayan kadınlar; bedenlerine ve kimliklerine yönelik erkekler tarafından çeşitli şekillerde şiddete maruz kalmaktadır.Patriyarkalkapitalist sistem kadınların emeğini sömürürken, evdeki kadın emeğini ise görünmez kılmıştır.Kadının emek piyasasındaki durumu; düşük ücret, istihdam sorunu ve ilk işten çıkarılan olma şeklindedir.8 Mart’larda kadınlar,patriyarkal kapitalist sistemin ve erkeklerinüzerlerinde kurmak istediği bu tahakkümlere karşı seslerini yükseltir ve taleplerini dile getirirler.

8 Mart’ın tarihi; Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde tekstil fabrikasında çalışan kadın işçilerin, eşit işe eş değer ücret ve insan onuruna yakışır çalışma koşulları talebi ile 1857 yılında başlattıkları grevde çıkan yangında 129 kadın işçinin ölmesine kadar uzanır. On yıla yakın süren ve on binlerce kişinin katıldığı bu grevler sayesinde kadın işçilerin talepleri kabul edilmiştir.27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’da yapılan 2. Enternasyonal Sosyalist Kadınlar Kongresi’nde, ClaraZetkin’in her yıl bir uluslararası kadınlar günü olsunönerisi kabul edilmiştir. Ancak belirli bir gün benimsenmemiş;‘Kadınlar Günü’nün resmen 8 Mart olarak saptanması ise; 1921 yılındaMoskova’da yapılan Uluslararası Komünist Kadınlar Konferansı’nda gerçekleşmiştir. Kadınlar Günü, 1960’ların sonunda da ABD’de kutlanmaya başlanmıştır. Ve nihayetinde 1975 yılında Dünya Kadınlar Yılı’nı ilan eden Birleşmiş Milletler Örgütü, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın tüm kadınlar için ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak kutlanmasını kararlaştırmıştır. Bugün, dünyada aralarında Çin, Kamboçya, Angola, Rusya, Uganda’nın da bulunduğu 40 ülkede, 8 Mart genel resmi tatil günü olarak ilan edilmiş durumdadır.

Türkiye’de ise kadınlar,ilkini 1921 yılında olmak üzere 8 Mart’ları yaklaşık yüz yıldır kutlamaktadır. 2000’li yıllardan bu yana çok geniş bir katılım ile ve hayatlarına içkin önemli talepleri ön plana alarak, 8 Mart’lar kutlanmaya devam etmektedir.

Hak ve eşitlik mücadelesinde yaşamlarını kaybeden kadınlara adanmış 8 Mart günü, dünyanın neresinde olursa olsun, hangi sınıftan olursa olsun tüm kadınlara uygulanan sömürü ve baskıya karşı mücadelenin simgesi olarak kabul gördüğünden; teklif ile Türkiye’de kadın örgütlerinin ve kadınların yıllardır talebi olan 8 Mart’ın TBMM tarafından ‘Dünya Kadınlar Günü’ adıyla tatil günü olarak ilan edilmesi büyük önem taşımaktadır.Kadınların yıllardırsüren mücadelelerine saygı ve destek anlamına gelecek bu karar, Türkiyeli tüm kadınlar için çok önemli bir kazanım olacaktır.

 

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.