Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile tahıl ihracatı ve çiftçi sorununu gündeme taşıdı!

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Türkiye’de son dönemde 3 buçuk milyon tarım arazisinden vazgeçilmiş, pandemi döneminde üretime yönelik “ek tedbir alınması” için yapılan çağrılar maalesef duymazdan gelinmiştir. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile tahıl ihracatının kesintiye uğraması ve kuraklık da Türkiye çiftçisini derinden etkilemiştir. Bugün sonuçlarını yaşamakta olduğumuz buğday krizinde izlenen hatalı tarım politikaları konusunda HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Soru Önergesi verdi.

Artan emtia fiyatları küresel gıda maliyetlerini yükseltmekte iken, buğday fiyatları Karadeniz bölgesi ticaretindeki aksamayla yükselmiştir. Rusya’nın Ukrayna işgali ve buna karşı geliştirilen Rusya’ya yaptırımların Karadeniz bölgesinden tahıl ihracatını kesintiye uğratmaya devam edeceğine ilişkin endişeler nedeni ile buğday fiyatları son altı ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştır.

Rusya, Ukrayna ile birlikte dünya buğdayının yaklaşık dörtte birini üretmekte; arpa, ay çiçek yağı ve mısırın da en önemli önemli küresel tedarikçileri arasında yer almakta olduğunadikkat çeken uzmanlar, Türkiye’de “buğdaysız kalabiliriz” uyarılarını yapmaktadır.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 verilerine göre; Türkiye’nin toplam 6,7 milyon ton olan buğday ve buğday ürünleri ithalatında Rusya’nın payı yüzde 66, Ukrayna’nın payı ise yüzde 18,5 düzeyinde gerçekleşmiştir.

Türkiye’de son dönemde 3 buçuk milyon tarım arazisinden vazgeçilmiştir.Pandemidöneminde üretime yönelik “ek tedbir alınması” için yapılan çağrılar maalesef duymazdan gelinmiş, üretim ve üretici desteklenmemiş, beraberinde gelen kuraklık da Türkiye çiftçisini derinden etkilemiştir.Bugün sonuçlarını yaşamakta olduğumuz buğday krizinde izlenen hatalı tarım politikasının payı büyüktür.

 

Bu bağlamda;

  1. Artan ve ciddi artış eğiliminde olan buğday fiyatlarına dair acil bir önlem planınız var mıdır?

2.Pandemi halen etkisini sürdürürken, yanı başımızda yaşanan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın da derinleştireceği gıda krizine yönelik tedbirleriniz var mıdır?Varsa çalışmalarınız nelerdir?

3.Türkiye’de çiftçinin üretim yapacağı ekim alanlarının azalmasına yönelik çalışmalarınız var mıdır?

4.Planlı ve çok yönlü yeni bir tarım politikası uygulamaya geçilecek midir?

  1. Üretimi ve üreticiyi desteklemek, maliyetlerini düşürmek üzere somut adımlar atılacak mıdır?
  2. Üreticilerden gelen talep doğrultusunda tarımda ihracatı değil ithalatı kısıtlamak üzere çalışmalar yapılacak mıdır?

 

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.