Türkiye’nin en iyi zeytinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesi olmakla birlikte Güney Marmara ve Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde de zeytin yetiştiriciliği önemli bir konumda. Zeytinyağı üretimi için en çok Aydın’da zeytin ağacı yetiştirildiği biliniyor.
Edremit Körfezi ve Ayvalık Bölgesi’nde, çok eski tarihlerden beri zeytinyağı üreticiliği yapılıyor. Kaz Dağları’nın tertemiz havasında yetişen zeytinlerin erken hasat yöntemiyle toplanıp bekletilmeden soğuk sıkıma alınmasıyla elde edilen zeytinyağı birinci kalite zeytinyağı olarak ülke ekonomisine değer atmaya devam ediyor.
Türkiye zeytin üretiminde dünya dördüncüsü, zeytinyağı üretiminde ise dünya beşincisi. Sadece bu oran bile Türkiye’nin önemli bir madene sahip olduğunun da bir göstergesidir.
Dünya sofralık zeytin üretiminde; İspanya % 30, Türkiye % 13, Suriye % 12, Mısır ve Yunanistan % 6, İtalya ve Arjantin’in % 4, diğer ülkelerin % 25 pay aldığı görülmektedir.
‘Sıvı altın’ olarak bilinen asırlarca ekonomik değer üreten
Zeytin ağaçları daha önce de AK Parti iktidarının hedefiydi.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın madencilik lobisine hizmet ettiğini ileri süren CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Enerji Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle zeytinliklerin katledilmesinin önü açıldı.
Düzenlemeyle elektrik üretiminde kullanılan kömür sahası ile zeytin ağaçları aynı yere rastlarsa, zeytinlikler şirket tarafından kesilebilecek!
Üstelik bu düzenleme kamu yararı gerekçesiyle hayata geçiriliyor. Zeytinliklerdeki kıyıma izin vermeyeceğiz.
Maden Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik zeytinliklerin ölüm fermanıdır. Zeytin bölgesinin bir insanı olarak bu düzenlemenin nasıl bir kıyıma neden olacağını çok iyi biliyorum.
Sıvı altın’ olarak bilinen ve asırlarca ekonomik değer üreten ağaçlar daha önce de AK Parti iktidarının hedefiydi.
Üreticilerimizle, vatandaşlarımızla birlikte direndik ve buna izin vermedik. Şimdi her zeminde yine direneceğiz ve buna asla izin vermeyeceğiz.
Bu yanlıştan geri dönülmezse ulusal bir varlık ve ciddi ekonomik değeri olan zeytin ağaçlarının büyük zarar göreceğine dikkat çeken CHP’li Akın, “Bu düzenleme ne madencilik ne de zeytincilik için sürdürülebilir… İktidar bu kararından derhal vazgeçmelidir” şeklinde demeçleri yayınlandı.
Türkiye’de enerji çeşitliliği ve kullanım oranları nedir? Bu verilere dair grafiği iyi incelemek ve analiz etmek gerekir:
Homeros; “SIVI ALTIN” olarak nitelendirdirmişti
Homeros’un “SIVI ALTIN” olarak nitelendirdiği, eski çağın tanrı ve tanrıçalarından ilahi dinlere kadar kutsal sayılan zeytin ve zeytinyağının, gençlik ve güç iksiri olduğuna inanılıyor.
Tarihi, günümüzden 8000 yıl öncesine dayanan zeytin ve zeytin ağacı ile ilgili birçok efsanenin de kaynağı oldu. Nuh Peygamber’den Antik Yunan’a, Mısırlılardan Romalılara kadar tarihin her aşamasında zeytin ağacından ve zeytinyağının yararları söylenegelmektedir.
Zeytin Ağacı kuzeyde, Anadolu üzerinden Yunanistan, İtalya ve İspanya’ya; güneyde, Mısır üzerinden Kuzey Afrika’ya yayılmıştır. 16. yüzyılda Kuzey Amerika ve Latin Amerika ile birlikte Çin’e ve Japonya’ya ulaşmıştır. Gerek mitolojideki ve gerekse günlük yaşamdaki yeri bakımından Akdeniz kadar hiç bir coğrafyada zeytinin tarihi izlerini takip edebilmek mümkün değildir.
Kur’an-ı Kerim’de de zeytinden söz edilmekte ve Kur’an’da bu zeytin ağacının Sina Dağı’ndan geldiği, meyvelerinden yağ elde edildiği ve bu yağın yemeklere lezzet vermek için kullanıldığı yazılıdır.
Zeytin, dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de doğasından gelen özellikleri nedeniyle ham dane olarak tüketilmediği için işlenmekte böylece farklı sektörlere (zeytinyağı ve sofralık zeytin sektörlerine) hammadde kaynağı oluşturmaktadır. Hatta zeytinyağı üretiminden sonra prina gibi yan ürünler de üretilmekte ve ana sektörler yanında yan sektörlerin de oluşumu söz konusu olmaktadır.
Tıpkı portakalı sıkıp suyunu içebildiğimiz gibi zeytini de sıkıp yağ olarak kullanıyoruz. Bir zeytin ağacının ortalama ömrü 300-400 yıldır, ancak 3 bin yaşında zeytin ağaçlarına da rastlanmıştır. Bu nedenle zeytin ağacı mitoloji ve botanikte “ölümsüz ağaç” olarak adlandırılmaktadır.
Zeytinyağının saymakla bitmeyen faydalarından bazıları:
- Zeytin ve zeytinden üretilen besinler kalp ve damar sağlığını korur.
- Zeytinyağı, cildi yaşlanmanın etkilerinden korur, cilt hastalıklarının oluşumunu önler ve cildi güzelleştirir.
- Zeytinin tansiyon düzenleyici ve şeker hastalığını azaltıcı etkisi vardır.
- Zeytinyağının içinde bulunan “Oleiprine” adlı madde kansere karşı hücreleri korur.
- Zeytin, meyve ve sebze alternatifi olarak diyet lifi kaynağıdır.
- Merhem olarak da kullanılan zeytinyağı, yanmayı giderici ve yumuşatıcı özelliktedir.