29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı

Published on:  /   Yorum yapılmamış

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 98. yıl dönümü kutlamaları Hatay’da coşkulu geçti. Rahmi Doğan’ın makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yıl dönümü dolayısıyla İskenderun Atatürk Bulvarı’nda. Antakya’da Gündüz Caddesi’nde saat 10.00’da Hatay Valisi Rahmi Doğan, Garnizon Komutanı P.Alb. Tayfun Çağan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, İskenderun’da da Kaymakam İskender Yönden, 39’uncu Mknz.P.Tug.K. (Garnizon Komutanı) Tuğgeneral Hakan Tutucu ve Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ile birlikte askeri araçla vatandaşlarımızı selamlayarak bayramlarını kutlamasıyla başladı.

Törenlerde, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından protokol 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlama Mesajları verildi.

Hatay Valisi Rahmi Aygün, konuşmasında şunları söyledi:

“Kıymetli beyefendiler, hanımefendiler, sevgili öğrenciler…

Bugün, Türk Milleti’nin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı kazanarak, bunu Cumhuriyetle taçlandırdığı günün 98. yıldönümünü kutlamak için bir aradayız.

19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlayan bu zorlu ve onurlu mücadelenin sonunda Kurtuluş Savaşı’mız zaferle sonuçlanmıştır. Türk halkı, hürriyetinden hiçbir şekilde ödün vermeyeceğini tüm dünyaya kanıtlamıştır. 29 Ekim 1923 yılında ilan edilen Cumhuriyet; milletimize Anadolu coğrafyasındaki varoluş mücadelesinin en anlamlı eseri, devletine ve milletine sahip çıkma kararlılığının en güçlü ifadesi olmuştur.

Cumhuriyet, 98 yıl önce bugün yakılan bir meşaledir. Nene Hatunların, Sütçü İmamların, Hasan Tahsinlerin sesidir. Türk milletinin, binlerce yıllık asil duruşunun yeni ve çağdaş bir devrim ile ebedileşmesidir. Cumhuriyet, tarihimizin en büyük ve en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesidir. Getirdiği yenilikler ve atılımlar ile bilime, akılcılığa ve özgür düşünceye dayalı çağdaş Türkiye’nin mayasını oluşturmuştur. Türk insanının ufkunu genişletmiş, Türk Milletine ekonomik, sosyal ve siyasal açıdan görülmemiş bir dinamizm kazandırmıştır.

Bugün hepimiz, bu vatanın bir neferi olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin sağlam temelleri üzerinde, güçlü, inançlı ve kararlı yapısıyla, muasır medeniyet hedeflerine ilerlemesinin gururunu yaşıyoruz. Bu yolda, birliğimiz ve dayanışma hasletlerimiz ile aşmamız gereken zorlukları kararlılıkla aşacağımıza inancım tamdır. Çünkü Cumhuriyetimizi sonsuza dek yaşatma azmi konusunda Milletimizin sarsılmaz iradesi bizim en büyük güvencemizdir.

Bu duygu ve düşünceler ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutluyor. Bu anlamlı günde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Tören, Antakya Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri Abdullah Görgen ile Dilan Kuday tarafından birer şiir okunması ve Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen halk oyunları gösterisinin ardından Hatay Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde resmigeçitle devam etti.

Daha sonra komutanlar, belediye başkanları ve Vali Aygün resmi geçit törenine katılanları ayakta selamladı. Hatay merkezde Valilik Cumhuriyet Balosu düzenledi. Öte yandan ADD İskenderun Başkanı Fahrettin Turhaner, Arsuz ve Karaağaç ADD Başkanları ve Yönetim kurulu üyeleri, siyasiler, sivil toplum temsilcilerinin katıldığı Cumhuriyet Balosu  İskenderun’da düzenlendi. Gecede sanatçı Fevzi Kurtuluş sahne aldı.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.