Sanayi Bölgesi olan İskenderun’da iş kazaları ve meslek hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir hastanenin hizmet vermesi gerektiğini vurgulayan Emek Partisi (EMEP) İskenderun İlçe Başkanı Makbule Kılıç, bölgenin, binlerce işçinin çalıştığı sanayi havzası konumunda olduğuna dikkat çekerek bölgede uzmanlaşmış bir hastanenin kurulması talebimizi yineledi.
“Bölge, İskenderun´dan Osmaniye´yi kapsayan binlerce işçinin çalıştığı bir sanayi havzasıdır. Her gün birçok iş kazası gerçekleşmektedir. Birçok işçi meslek hastalıkları yüzünden sağlığını kaybetmekte veya erken yaşta hayatını kaybetmektedir. Bölgemizde kazalar ve meslek hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir hastanenin kurulması talebimizi yineliyoruz.” Diyen Makbule Kılıç, sanayi kuruluşlarında yaşanan iş kazalarına da dikkat çekerek Özçelik İş Sendikası’na da atıfta bulunarak “İster yetkili olduğu ister örgütlenmemiş olduğu fabrikalarda olsun iş cinayetlerinin sonuna kadar takipçisi olmak ve gerekli önlemlerin alınması için gerekli adımları atmak Özçelik İş Sendikasının görevidir.” Dedi.
EMEP İskenderun İlçe Başkanı makbule Kılıç, yaptığı yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Bu kazalardan genellikle işçiler sorumlu tutuluyor. İSDEMİR´in internet sitesinde İş sağlığı ve İş Güvenliği için ´tüm süreçlerimizde her kazanın önlenebilir olduğu ilkesiyle hareket ediyor ve riskleri minimize ederek kazasız üretim yapma hedefiyle çalışıyoruz´ denilmekte. Ancak, bir defa daha dikkat çekmek gerekirse iş kazalarının en önemli sebebi işverenlerin ortaya çıkan maliyetler yüzünden gerekli önlemleri almamasıdır. Diğer bir sebep ise pandemi süreci bahane edilerek ´az işçiyle çok üretim´ yapılmasıdır.
İşten atılmak, işyerinde bölüm değişikliği, tutanak tutmak işçilerin üzerinde her gün bir Demokles kılıcı gibi sallanmaktadır. Fabrikanın kok bölümünde ölümle sonuçlanan kaza ilk kaza değildir. 2017 yılının Ocak ayında yüksek fırın müdürlüğü şarj amirliğinde çalışan Behsat Balyemez (31) adlı işçi de çalışırken üç metre yükseklikten bantların arasına düşerek yaşamını yitirmişti.
19 Eylül 2017´de yüklenici taşeron Baltaş firması bünyesinde çalışan Mustafa Savcı isimli işçi, çelikhane bölümünde dış kaplama yaparken 35 metre yükseklikten düşerek can verdi. diğer bir kaza ise liman iskelesinde bir geminin yük boşaltımında iş makinesi operatörü olarak çalışan Yunus Yakar adlı özel firma işçisi mesai bitiminde merdivenden yaklaşık 14 metre yüksekten ambar kısmına düşerek can vermişti. İş cinayetleri İSDEMİR´le de sınırlı değil.
Geçtiğimiz ay Atakaş Çelik Fabrikasından Mehmet Altan yine vinçten düşerek can vermişti. İSDEMİR´de Hak İş´e bağlı Özçelik İş sendikası yetkili olmasına rağmen, yaşanan iş cinayetleri sanki başka bir ülkede yaşanmış gibi ısrarla sessizliğini korumaktadır.
İster yetkili olduğu ister örgütlenmemiş olduğu fabrikalarda olsun iş cinayetlerinin sonuna kadar takipçisi olmak ve gerekli önlemlerin alınması için gerekli adımları atmak Özçelik İş Sendikasının görevidir. Bölge, İskenderun´dan Osmaniye´yi kapsayan binlerce işçinin çalıştığı bir sanayi havzasıdır. Her gün birçok iş kazası gerçekleşmektedir. Birçok işçi meslek hastalıkları yüzünden sağlığını kaybetmekte veya erken yaşta hayatını kaybetmektedir. Bölgemizde kazalar ve meslek hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir hastanenin kurulması talebimizi yineliyoruz.”