tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli Hatay’da çilek ve buğday hasadında

Published on:  /   Yorum yapılmamış

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Hatay’a gelen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Hatay Valisi Rahmi Doğan ve Hatay Milletvekilleri ile birlikte ziyaret ve incelemelerde bulundu.

24 Mayıs 2021 Pazartesi günü Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Hüseyin Yayman, Abdulkadir Özel, Hüseyin Şanverdi, Sabahat Özgürsoy Çelik, Lütfi Kaşıkçı, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Reyhanlı Belediye Başkanı İbrahim Hacıoğlu, Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın ve ilgili kurum müdürleri tarafından Hatay Havaalanında karşılandı.

İlk olarak Amik Ovasında buğday hasadına katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, burada gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Hatırladığınız üzere gübre desteklerini 4 liradan 8 liraya, bu yılbaşında da 8 liradan 16 liraya, mazotu 15 liradan 19 liraya çıkarmıştık. Bu ve bunun gibi yaptığımız doğru işler sayesinde Türkiye’de ilk defa bu yıl ekilen alanlarda azalış yok, artış var. Tabii ki yakın zamanda biliyorsunuz, buğdayda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan fiyat açıkladı. Buğdayda 2 bin 250 lira, arpada da 1750 lira ve dekarda da 275 liraya varan destekleri alıyor çiftçimiz. Bugün çiftçimiz, üreticimiz bundan memnundur. İnşallah onları da sürekli olarak memnun etmeye devam edeceğiz. Bir sözümüz vardı ‘her zaman üretici dostu olacağız’ demiştik. Son 3 yıldır Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde başta Cumhurbaşkanımızın büyük destekleriyle ‘biz çiftçimizi asla mağdur etmeyecek fiyat politikası güdeceğiz’ demiştik. ‘Hasat öncesi fiyatlarımızı açıklayacağız’ demiştik, bu sözümüzü tuttuk, inşallah tutmaya da devam edeceğiz. Bugün itibarıyla borsada normalin üzerinde fiyat oluşumları görüyoruz, bu fiyatların gerçekçi fiyatlar olmadığını da ifade etmek isterim. Toprak Mahsulleri Ofisimiz (TMO) alımlara başladıktan sonra hasat sonundaki fiyatlarını en kısa zamanda açıklayıp, çiftçimizin, üreticimizin malı üzerinden, ürünü üzerinden kimsenin spekülasyon yapmaması hedefiyle çalışmalarını sürdürecektir. Burada da ifade etmek isterim ki TMO hiçbir kar amacı gütmeden başa başfiyatlarla hasat sonu fiyatını yakın zamanda açıklıyor olacaktır. Bu sene yağışlarda yüzde 25’in ötesinde bir azalma var ancak Amik Ovası’nda ve Hatay’da en önemli avantajımız, son üç yılda Devlet Su İşleri olarak yaptığımız 1,5 milyar liranın üzerindeki yatırım oldu. İki tane barajı tamamladık, inşallah sulamaları da hızlı bir şekilde tamamlayarak suya hasret kalan, henüz suya ulaşamayan çiftçilerimize de en kısa zamanda suyu ulaştırıyor olacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kuraklıkla alakalı biliyorsunuz hem Tarım Kredi Kooperatifleri hem de Ziraat Bankasına olan çiftçinin borçlarının ertelenmesi konusuyla ilgili açıklama yaptı. Bir kere daha ifade etmek istiyorum, tabii ki hasar tespitiyle ilgili birçok bölgelerde bunlar çalışılıyor. Bu hasar tespitleri yapıldıktan sonra ne yapılabileceği konusuna bakılacak. Bir kere daha ifade etmek istiyorum ki TARSİM bizim çiftçimizin dostudur. Çiftçimize kötü günde koruyan, kollayan bir mekanizmadır. TARSİM’i tekrar çiftçilerimize hatırlatıp bu konudaki kullanım alışkanlıklarımızı mutlaka arttırıyor olmamız lazım diye düşünüyorum” dedi.

Tarım işçilerinin aşılanması konusuna da değinen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Tarım işçilerimizin ve tarımın paydaşlarının, yani hem kamu hem de özel sektörün, hızlı bir biçimde Sağlık Bakanlığımızla koordineli bir şekilde kademeli olarak aşılanmasına başlanacaktır. Bundan dolayı da tabi ki bildiğiniz gibi pandeminin başından beri biz özellikle mevsimlik işçiler ve tarımın paydaşlarının mobilitesini koruduk ve korumaya gayret ettik ki bu sebeple de tarım geçen yıl tüm sektörlerin üzerinde büyüyerek neredeyse yüzde 5’e varan büyümeyle Türk ekonomisine çok büyük bir katkı sağlamıştır. Bu sebeple bizim için yine öncelik olan özellikle mobilitenin arttığı bu dönemde tarım işçilerimizin de mevsimlik işçilerimizin de aşılanıyor olması son derece önemli. Buradan Sağlık Bakanımıza da teşekkür ediyoruz. Tarım paydaşları hem kamu hem özel sektör hem veterinerlerimiz tüm sektör paydaşlarımızın da hızlı bir şekilde aşılanması başlanmaktadır. Bunlar da kademeli olarak yapılacaktır.” dedi.

İkinci ziyaretini Kırıkhan ilçemizde bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) hububat deposuna gerçekleştirerek yetkililerden bilgi alan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli bir sonraki ziyaretini ise Reyhanlı barajı takviye tesisleri şantiyesine gerçekleştirdi. Burada yaptığı incelemeler sonrasında yürütülen çalışmalar hakkında Devlet Su İşleri(DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız’dan bilgiler alan Bakan Pakdemirli, yaptığı basın açıklamasında, “Geçtiğimiz yıl Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile beraber açtığımız Reyhanlı Barajı ve regülatör sayesinde artık bu su basma probleminin üzerinden de gelmiş olduk. Bu tesisin 36 kilometrelik iletim hattı ve bu tünellerin de tamamlanmasıyla beraber inşallah 200 bin dekar tarım alanında su basmasından koruyor olacağız. Burası da Reyhanlı Barajı’nın ana su kaynağını oluşturacak. Önemini şöyle ifade etmek isterim; buradan gelecek iletim hattıyla Reyhanlı Barajı bir misli daha su alacak. Yani Reyhanlı Barajı’nın kapasitesi neyse yarısı neredeyse bu hattan gelecek. Tahta Köprü Barajı’ndan da yarısından daha fazla bir su gelmiş olacak. Bu proje şu an üçte bir fiziki gerçekleşmede, ama hızlı bir şekilde 2022 yılı içerisinde bu projeyi tamamlamak ve çiftçimizi suya ve berekete kavuşturmak amacı içerisindeyiz. Şu anda içerisinde bulunduğumuz T1 tünelindeyiz, 1400 metreye yakın bir tünel. Bir de bir tünelimiz daha var, T2 tünelimiz, 2 kilometre uzunluğunda bir tünelle bu iletim hatları ve tünellerle birlikte Reyhanlı Barajı’mıza suyu taşıyıp müteakiben bunu da çiftçimizle, üreticimizle buluşturmuş olacağız.” dedi.

Şantiye ziyaretinin ardından, geçtiğimiz yıl Belen ilçemizde çıkan yangınlarda zarar gören Petek Sitesi evlerinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “ İçerisinde bulunduğumuz saha Belen yangını sahası. Yangın burada 9 Ekimde başlamıştı. 10- 15 dakika içerisinde de ekiplerimiz müdahaleye etti ve 54 saatin sonunda maalesef 670 hektar alanı kaybettikten sonra bu yangını söndürebildik. 5 helikopter, 1000 kişiye yakın ekip, 2 uçak ve155 araçla geçen yıl bu yangına müdahale etmiştik.  Hep şunu söylüyoruz Türkiye’nin her tarafında hem yangınla mücadele de varız hem de yeşilin arttırılması ile ilgili mücadele de varız. Maalesef her zaman yangınlar kötüye kullanılarak,  speküle edilerek şu söyleniyor; yangın sonrası burası imara açılacak, arsa olacak, başka bir şey olacak hayır. Anayasayla ormanlarımız koruma altındadır. Herhangi bir ormanımız yansa dahi tekrar ağaçlandırılmak zorundadır, ormanlık alanların azaltılamayacağı anayasanın 169. Maddesi ile güvence altına almıştır.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, düzenlediği basın açıklamasının ardından Valiliğimiz koordinesinde alımı gerçekleştirilen, orman ve kırsal alan yangınlarına ilk müdahalelerde kullanılması amacıyla bölgedeki mahalle muhtarlıklarına 30 adet su tankerinin teslimi için düzenlenen törene katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından törenin açılış konuşmasını yapan Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Geçen yıl ilimizde meydana gelen orman yangınlarında, Hatay halkının yanında bulundunuz, bizlerle birlikte dağ, dere, tepe demeden bütün ovayı gezdiniz ve gerekeni yaptınız. Bugün burada zat-ı alinizin talimatları doğrultusunda yıl içerisinde yapmış olduğumuz çalışmaları yerinde görmeniz ve önümüzdeki yıl yapacağımız faaliyetleri de arz etmek üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. Biraz önceki açıklamalarda da ifade edildiği gibi dikim sezonunda yangın bölgesine ciddi bir fidan dikimi yaptık. Önümüzde ki dönem yaşanması muhtemel orman yangınlarına karşı tedbirler kapsamında neler yapabileceğimize dair Bölge Müdürlüğümüz ve Orman Genel Müdürlüğümüzle istişare yapılarak gerekli tedbirler alındı ve alınmaya devam ediliyor. Umarım bu sene daha başarılı bir çalışma yürütürüz ve ilimizde herhangi bir orman yangını yaşanmadan sezonu kapatırız diye ümit ediyorum. Valilik olarak bir çalışma başlattık, yangının ilk başladığı anda erken müdahalenin önemini göz önünde bulundurarak 30 adet su tankeri imal ettirdik ve bunları köylerimizin muhtarlarına zimmetleyeceğiz. Yangın anında ilk müdahalenin yapılması için orman Bölge

Müdürlüğümüzce köylümüze gerekli eğitim verilecek. Sayın Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’ye teşriflerinizden dolayı ve Hatay’a yapmış olduğunuz yardım ve desteklerden dolayı da Hatay halkı adına şükranlarımı arz ediyor, saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli konuşmasında, “ Oluşabilecek yangınları önlemek ve yangında ilk müdahalenin önemine farkındalık göstererek 30 su tankerini Hatay halkının hizmetine sunan Sayın Valimize teşekkür ediyorum. Köylerimize kadar bu ilk müdahale araçlarının dağıtılıyor olması bizim açımızdan son derece sevindirici. Yangınla mücadele konusunda kararlılığımız devam edecek. Biz her zaman şunu söylüyoruz yangın bir düşman. Düşmana nasıl davranılması gerekiyorsa gereğini yapıp en iyi şekilde sevk ve idareyi sağlamakla mükellefiz. En iyi teknolojilerle orman personelimizi donatarak en iyi şekilde bu mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor. Makina teçhizat ve ilgili teknolojilerin hepsini kullanma konusunda çok iddialı hedefler koyduk. Ben bu konuda Orman Genel Müdürlüğü personelimize teşekkür ediyorum, onların bu yıl ki hazırlıklarının da hayırlara vesile olmasını diliyorum. Allah yardımcımız olsun” dedi.

Törenin ardından geçtiğimiz yıl yaşanan yangınların ve yangın söndürme çalışmalarının sergilendiği fotoğraf sergisini gezen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli sonrasında yanan alanları ağaçlandırmak için oluşturulan Orman Dikim Sahalarında incelemelerde bulunarak fidan dikti.

Ardından Antakya Serinyol Yeraltı Barajı inşaatında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi alan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli bir sonraki ziyaretini Yayladağı ilçemize gerçekleştirerek burada devam eden çilek hasadına katıldı. Çilek hasadı yapan üreticilere bereketli bir hasat dönemi geçirmelerini dileyen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Son 3 yılda çilek üretimimiz yaklaşık yüzde 40 arttı ve Türkiye genelinde 550 bin ton çilek üretiyoruz. Türkiye bu konuda ihracatçı bir ülke haline geldi ve yaklaşık 25 bin ton kadar da ihracatımız var. Dünyanın en önemli çilek üreticileri arasına girdik.” dedi.

Yayladağı ziyaretinin ardından Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Hatay Valisi Rahmi Doğan ve beriberindeki heyet ile birlikte Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleşen Ziraat Odaları ve Üretici Birlikleri Buluşma Toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Bugün çiftçimiz ve üreticimizle bir aradayız. Üretim konusunda doğru yerde olduğumuzu düşünüyorum. Hatay ili olarak bizim yıllık yaş sebze ihracatımız 500 milyon dolar civarında. Bu gerçekten büyük bir rakam. Bu rakam Hatay’ın ürettiğini gösteren bir rakam ve bu rakam yurtiçinden ziyade yurtdışına çalışan bu işi bilen tecrübeli emin ellerin burada olduğunu gösteriyor. Zatıâlinizi çok yakinen tanıyoruz biliyoruz. Alanda, tarlada, hasatta sürekli üretici ile birlikte oluyor çalışıyorsunuz. Çiftçimiz de zatıâlinizi, bugünü dört gözle bekliyordu. Program bizden önce başladı Sayın Bakan Yardımcımızın başkanlığında bir müddet devam etti, söz alıp bir takım sorunlarını dile getiren arkadaşlarımız var sizi zatıâlinizi bekleyip bir takım sorunları olup, soruları olacak arkadaşlarımız da var. Ben sözü çok uzatmadan iyi ki geldiniz diyor tekrar teşriflerinizden dolayı şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Toplantı, çiftçilerimizin sorunlarının görüşülmesi ve değerlendirilmesinin ardından sona erdi.

Hatay’a yapmış olduğu incelemelerde ve gerçekleştirmiş olduğu ziyaretlerde Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın yanı sıra, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Hüseyin Yayman, Abdulkadir Özel, Hüseyin Şanverdi, Sabahat Özgürsoy Çelik, Lütfi Kaşıkçı, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Tarım ve Orman Bakanlığı Daire Başkanları, Belediye Başkanları ve ilgili kurum müdürleri eşlik etti.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.